Acum citesti
Lakata câştigă Campionatul Mondial de Maraton de la Val Gardena

sportograf-64398948_lowres

La 5 ani după ce a câştigat titlul pe traseul rapid din Saint Wendel, Germania, Alban Lakata a terminat primul cursa dificilă de 87 km cu 4700 m diferenţă de nivel a Campionatului Mondial de Maraton MTB care s-a desfăşurat în cadrul competiţiei de tradiţie deja Sellaronda Hero, la Selva di Val Gardena, în Italia, în peisajul şi pe traseele deosebit de frumoase şi dificle din Dolomiţi.

Startul cursei masculine (filmare personală):

La două zile după aniversarea de 36 de ani, austriacul din Lienz şi-a făcut un cadou deosebit: tricoul de campion mondial, el terminând cursa în timpul fantastic de 4 ore 26 minute şi 46 secunde.

Campionul mondial din 2014, cehul Jaroslav Kulhavy, a abandonat cursa. El va lua startul la cea de-a treia etapă de XCO a Cupei Mondiale UCI de Mountain Bike în Lenzerheide, Elveţia, weekend-ul următor.

Această cursă a fost şi ultima din cariera de ciclist profesionist a lui Cristoph Sauser, care a trecut linia de sosire pe locul 2, la 2 minute şi 7 secunde de lider, părăsind ciclismul profesionist cu această medalie de argint. Între 1993 când şi-a început cariera ca şi junior în Campionatele Mondiale de Downhill şi 2015, elveţianul a clădit un palmares fantastic, cu un titlu mondial la XCO şi trei la maraton. El a câştigat la Val Gardena cea de-a 7-a medalie din cariera sa şi este unul din cei mai de succes atleţi din istoria curselor lungi de MTB. A declarat că va râmâne în lumea ciclismului profesionist ca şi consultant sportiv şi că va mai participa la curse doar ca amator, pentru distracţie.

Locul trei a fost ocupat de columbianul Leonardo Paez, obişnuit cu urcările dificile, la 2 minute şi 15 secunde de câştigător.
România a fost reprezentată de un singur participant la cursa elitelor, Robert Dobai, şi de un participant la cursa Master, Andy Brunner, care a obţinut locul 2 la categoria peste 60 de ani.

La feminin, Gunn Rita Dahle a bătut toate recordurile!

Startul concursului feminin (filmare personală):


După cum era de aşteptat, cursa feminină, desfăşurată pe traseul mai scurt dar cu nimic mai uşor, de 60 km cu diferenţă de nivel de 3400 m, a fost marcată de bătălia dintre două nordice, norvegiana Gunn Rita Dahle şi daneza Annika Langvad, campioana en titre, ele fiind favoritele pentru titlul din 2015. Experienţa şi-a spus cuvântul în această cursă dificilă şi, la 42 de ani, Gunn Rita Dahle a devenit cea mai în vârstă persoană care a obţinut tricoul de campion mondial de mountain bike. Victoria sa este al 10-lea titlu mondial pe care îl câştigă, un alt record. Campioana olimpică de XCO din 2004 a terminat cursa cu 3 minute şi 18 secunde înaintea rivalei sale.

La 31 de ani, Langvad este de departe cel mai tânăr sportiv de pe podium, al treilea loc fiind obţinut de Sabine Spitz care, la 43 de ani, a terminat la 9 minute şi 30 de secunde de lider.

Şase ţări diferite au împărţit medaliile la această ediţie: Austria, Elveţia, Columbia, Norvegia, Danemarca şi Germania!
sportograf-64399067_lowresAnul viitor, Campionatele Mondiale de Maraton Mountain Bike UCI vor avea loc în Laissac, Franţa, pe 25-26 iunie.

Iată şi filmul oficial cu rezumatul evenimentului, povestea traseului la amatori a fost publicata aici:

O parte din informatii sunt preluate de pe site-ul oficial UCI, www.uci.ch

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eighteen − 8 =