Acum citesti
Turul Sibiului 2013: Davide Rebellin face spectacol pe drumul spre Bâlea Lac

Spectacolul nu s-a lăsat așteptat în etapa de astăzi a Turului Sibiului, care pe lângă cei 143 de kilometri din program a inclus și infamele pante ale șoselei Transfăgărășene. Învingătorul zilei a fost nimeni altul decât Davide Rebellin (CCC Polsat), câștigător al unor curse de renume precum Paris-Nisa, Clasica San Sebastian ori Liege-Bastogne-Liege. Însă drumul italianului spre succes nu a fost chiar ușor, adversarii săi având grijă să dea tot ce pot.

davide_rebellin_turul_sibiului

Etapa a debutat în jurul orei 11.00, cu plecarea din Sibiu, pe o vreme ideală pentru sportul cu pedale. Lucrurile s-au precipitat din start, cu ocazia cățărării de categorie C Dealu Dăii, aflată la kilometrul 5,6. Punctele au fost adjudecate de Oleksandr Prevar (Kolss), Ivan Stevic (Tușnad) și Nicolae Țintea (România), dar Cador Rida (Utensilnord) și Oleksandr Kvachuk (Kolss) sunt cei reușesc să se desprindă. Avansul lor este, în cel mai bun caz, fragil, drept pentru care sprintul intermediar de la Nochrich (km 27,7) îi are ca protagoniști pe Olivier Pardini (Verandas Willems), Agarkov Yuriy (ISD) și același Ivan Stevic.

În continuare se încearcă diferite atacuri, dar echipa Slovaciei ține bine de frâiele plutonului și, în ciuda șanselor șubrede de a păstra tricoul galben al lui Kovac, nu lasă garda jos. Totuși, slovacii nu țin neapărat să marcheze și în clasamentul pe puncte dar totuși încearcă ceva, așa că al doilea sprint intermediar este câștigat de lituanianul Kaupas Gediminas (Team Differdange), urmat de Martin Mahdar și Bronis Roman, ambii din echipa lui Kovac.

Dealul Frumos, cea de-a doua urcare a zilei, consfințește prima evadare mai serioasă a zilei. Janis Dakteris vine în sprijinul co-echipierului său Gediminas, pe care îl și depășește în lupta pentru cățărarea de categorie C, iar Oleksandr Kvachuk se reactivează și ciupește a treia poziție. Acești rutieri, alături de Matej Marin (Gourmetfein-Simplon) și Martin Mahdar, reușesc să colaboreze eficient și se desprind de pluton. Cu toate acestea, mai puțin de 70 de kilometri din cursă rămăseseră și se făcuse ceasul ca greii plutonului să între în scenă.

Odată intrat plutonul pe DN 7C și cu Transfăgărășanul zăcându-le în față, CCC Polsat declanșează tactica pe care o stabiliseră. Preiau controlul cursei și după aproximativ 3 kilometri grupul principal mai numără circa 20 de rutieri. Ritmul impus este unul ridicat, dar nu criminal, astfel că urmează circa 13 kilometri relativ liniștiți. Mașinăria poloneză portocalie funcționează ca unsă și nu face un pas greșit. Pe măsură ce se urcă, vremea și peisajul se schimbă. Ceața coboară pe versanți și blochează soarele. Nu doar panta este inamicul sportivilor, ci și vremea care își dă arama pe față și scoate la iveală pâlcurile de zăpadă care încă rezistă. Vizibilitatea scade, în tandem cu gradele din termometru.

Liniștea este însă tulburată cu aproape 7 kilometri rămași până la sosire. Matija Kvasina (Gourmetfein-Simplon), marele învins al ediției de anul trecut, declanșează un atac, dar nimeni nu îl urmează. Resemnat, revine în grupul care numără tot mai puțini coridori. Când mai rămân 5 kilometri până la Bâlea Lac, CCC Polsat calcă pe accelerație. Rezultatul? O fugă nebună la 7 grade Celsius pe niște serpentine unde vizibilitatea era de câțiva metri. Totuși, departajarea se produce abia spre final. Davide Rebellin iese primul din negură, fiind urmat îndeaproape de Frederik Wilmann (Chirstina Watches-Onfone) și de Kvasina. Din perdeaua de ceață continuă să vină cicliști, printre care Victor De La Parte (SP Tablewere), campionul en-titre, ajuns la mai puțin de un minut în spatele italianului și, spre bucuria națională, Adrian Nițu (România), care prinde un loc în primii 20.

Astfel, Rebellin devine noul lider al Turului Sibiului și ia o opțiune serioasă pentru câștigarea acestuia. Mai mult, CCC Polsat are 3 cicliști în primii 10 în clasamentul general, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că va fi greu pentru adversari să îi deposedeze de tricoul galben. Rebellin a recunoscut că echipa a fost pusă 100% în folosul său și că tactica a fost aceea de a scăpa de cât mai mulți adversari pe urcare. Adversarii au fost foarte puternici și de aceea nu ne-am permis să riscăm nimic. Sunt fericit pentru victoria de astăzi, dar știu că mâine este o etapă la fel de brutală, dacă nu cumva mai brutală, și cu siguranță decisivă pentru victoria finală în Turul Sibiului, a spus italianul la finalul cursei. Vom controla cursa foarte strict în etapele rămase pentru că suntem motivați să câștigăm. Pe deasupra, cursa este și un test veritabil pentru Turul Poloniei, care începe peste două săptămâni și conține urcări cel puțin la fel de dure, încheie noul purtător al tricoului galben.

Cu siguranță că următoarele zile vor fi infernale pentru Rebellin și CCC Polsat, căci Wilmann îi va avea în slujba sa pe Constantino Zaballa și Stefan Schumacher, care nu au reușit să strălucească astăzi. Și pentru că și aceștia 3 se află în primele 10 poziții ale “generalului”, lupta va fi cu atât mai strânsă mâine pe ascensiunea Păltiniș și pe tot drumul până acolo.

Clasament etapa I

Clasament general

Clasament pe echipe

Clasament U23

Purtători tricouri distinctive

Clasament puncte

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 2 =