Acum citesti
Turul Sibiului 2013: Markus Eibegger câștigă în aplauzele a peste 1.000 de spectatori

Ce face dintr-o cursă o întrecere puternică? Organizarea? Traseul? Participanții? Atmosfera? Probabil că toate aceste lucruri la un loc, dar cert este că Turul Sibiului le-a avut azi pe toate, cu ocazia celei de-a doua etape. Markus Eibegger (Gourmetfein-Simplon) a reușit să se impună de această dată și victoria sa a fost cu atât mai dulce cu cât a fost prima din acest sezon și, poate mai important, s-a consumat în fața unui public numeros și entuziast.

turul_sibiului_paltinis

Foto: Vlad Pahonțu

Cei 183 de kilometri ai zilei le-au impus rutierilor să își stabilească o ordine clară a priorităților, drept pentru care CCC Polsat, care avea de apărat tricoul galben al lui Davide Rebellin, s-a concentrat pe controlul cursei, dar a permis adversarilor neimportanți să anime prima parte a cursei. Astfel, sprintul din Avrig (km. 21) i-a avut ca protagoniști pe Omar Bertazzo (Androni Giocattoli), Joaquin Sobrino (SP Tableware) și Kaupas Gediminas (Team Differdange), dar niciunul nu a prins evadarea zilei. Produsă la scurt timp după sprint, aceasta i-a cuprins pe Georgios Karatzos (SP Tablewere), Ivan Stevic (Tușnad), Christian Helmig (Team Differdange), Jeremy Burton (Willems Verandas), Alessandro Malaguti (Androni Giocattoli) și Tybor Patrik (Slovacia). Aceștia au ajuns la un avans maxim de 2 minute și 40 de secunde, iar Stevic câștigă sprintul intermediar de la Olteț. Cu 100 de kilometri rămași până la final, avansul lor scade la 1 minut și 50 de secunde, dar grupul reușește să se mențină în frunte suficient cât să își dispute cățărarea de la Cisnădioara, de la kilometrul 156,2. Malaguti trece primul, urma de inepuizabilul Stevic și de Helmig.

Însă plutonul îi ținea în cătare și le permite să ajungă primii la ultimul sprint intermediar al zilei, la Rășinari, situat cu 20 de kilometri înainte de final. Este rândul lui Helmig să triumfe, urmat de Stevic și de Patrik. Cei 15 kilometri de urcare serioasă debutează, iar fugarii sunt anihilați de plutonul condus, suprinzător, de Victor de la Parte (SP Tablewere), câștigătorul en-titre al cursei. Probabil ibericul și-a amintit de izbânda de anul trecut, când a câștigat detașat, și de aceea forțează un atac. De data aceasta nu-i mai iese. CCC Polsat ține aproape și nu lasă nimic la voia întâmplării. Orice amenințare la adresa lui Rebellin este omorâtă din fașă, așa că rutierii urcă relativi liniștiți prima parte a Păltinișului, considerată totodată și cea mai dificilă.

Cea de-a doua parte a ascensiunii nu aduce nicio schimbare majoră, gregarii lui Rebellin arătând mai degrabă ca niște cerberi. Tensiune crește, însă, în ultimii kilometri și lucrurile se precipită. Se încearcă atacuri din toate părțile, dar tricoul galben, rămas acum singur, își păstrează calmul și concentrarea. Totuși, îl scapă pe Markus Eibegger de sub control, un risc calculat probabil, căci directorul sportiv al Polsat i-a transmis că avansul avut în clasamentul general este comod. Austriacul reușește să plece de unul singur și în scurta sa escapadă construiește o diferență de 7 secunde. A fost o etapă foarte grea, dar asta mă face și mai fericit pentru victoria de azi. Inițial am vrut să lucrăm pentru Kvasina (n.r. – Matija), ca să câștige timp în clasamentul general, dar Christina Watches-Onfone și CCC Polsat nu i-au permis nicio mișcare, mai ales că urcarea de la Păltiniș a permis derularea unei curse foarte tacticizate. Așa că s-a ivit ocazia pentru mine să atac, mai ales că nu sunt o amenințare în respectivul clasament și consider succesul de azi o victorie mare. Sunt pentru prima oară la Sibiu, dar am mai participat la Turul Ținutului Secuiesc, deci sunt obișnuit cu competițiile românești, pe care le găsesc foarte puternice, a spus Eibegger la finalul celor 183 de kilometri.

Nici de această dată nu s-a produs o departajare clară, Matija Kvasina (Gourmetfein-Simplon) fiind pe locul secund, la egalitate de timp cu Frederik Wilmann (Christina Watches-Onfone), adică 47 de secunde. Liderul Rebellin se simte încrezător în șansele sale. Mâine este programat un contratimp scurt (n.r.-  11 km.) dimineață și o etapă deschisă la orice după-masă. Așa că trebuie să rămân concentrat, atât eu cât și echipa, pentru că victoria este aproape. Nu pot să stau liniștit știindu-i pe cei următorii doi adversari ai mei atât de aproape, dar acesta este ciclismul, foarte greu, foarte imprevizibil, și orice se poate întâmpla în ultima zi de cursă, declară italianul la finalul etapei de astăzi.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat și publicul aflat pe traseu. Cu o mână serioasă de ajutor dată și de cei de la ciclism.ro, care au organizat cursa de amatori King of the Mountain, desfășurată cu câteva ore înainte sosirii Turului pe pantele Păltinișului, de-a lungul ultimilor kilometri, peste 1.000 de oameni au asistat la cursa profesioniștilor. Iubitorii ciclismului au fost martorii unei desfășurări de forțe impresionante din partea sportivilor, dar și de una de profesionalism desăvârșit din partea organizatorilor care au pus la punct totul, până la cel mai mic detaliu. Fanii și-au făcut poze cu vedetele Rebellin, Stefan Schumacher sau Constantino Zaballa, le-au adresat mesaje de felicitare pentru carierele lor și i-au aplaudat pe toți sportivii participanți.

Clasament etapa a II-a

Clasament general

Clasament sprinturi

Clasament cățărători

Clasament pe echipe

Clasament U23

Clasament puncte

Purtători tricouri distinctive

Traian Goga,
Redactor FreeRider.ro
Sibiu, România

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + six =