Acum citesti
Vitaly Buts învinge din nou la Miercurea Ciuc, după o etapă foarte rapidă

Aflându-se în acest an la cea de-a 7-a ediție, Turul Ținutului Secuiesc a avut destul timp la dispoziție pentru ca unii sportivi să dezvolte o afinitate pentru acesta. De departe, rutierii ucrainieni sunt cei care par a se simți în largul lor pe drumurile din estul Transilvaniei, iar victoria lui Vitaly Buts (Kolss Cycling Team) confirmă acest lucru.

turul_secuiesc_2013

În ciuda celor 184 de kilometri programați pentru astăzi, plutonul a pornit foarte puternic încă din primii metri, în prima oră de cursă înregistrându-se o medie orară demnă de cursele profesioniste, de 48,5 km/h. Relieful în ușoară coborâre poate că a contribuit la acest lucru, dar cu certitudine lupta pentru sprinturile intermediare doar a dat apă la moară ritmului de astăzi.

Sprintul de la Tușnad (km 23.7) îi are ca protagoniști pe Andrei Nechita (România), Tom Dernies (Wallonie Bruxelles) și Federico Rocchetti (Utensilnord), care reușesc să creeze o ruptură în pluton, dar nu profită mai departe de aceasta. În continuare, atacurile concurenților se țin în lanț, chiar dacă sunt mai mult pentru a testa vigilența adversarilor. Nimic nu se concretizează nici până la următorul sprint intermediar, cel de la Sfântu Gheorghe, unde același Nechita învinge, urmat tot de Dernies, cu Zoltan Sipos (Tușnad Cycling Team) luând restul de puncte.

Vremea fiind caldă, cicliștii încep să ceară tot mai multe bidoane de apă de la mașinile tehnice și încep și să se aprovizioneze cu hrană. Tom Dernies și Oleg Berdos (Tușnad Cycling Team) speculează momentul și pornesc în ce avea să fie singura evadare a zilei. Avansul lor înregistrează avansul maxim undeva înainte de sprintul de la Târgu Secuiesc, ecartul dintre ei și pluton fiind de 2 minute și 30 de secunde. La sprintul propriu-zis, Dernies nu lasă nimic la voia întâmplării, după cum era de așteptat, și trece primul peste linie, luând punctele necesare în lupta cu Nechita. Marco Stankovic (Serbia) este cel care completează podiumul acestui „intermediar”.

De aici, avansul celor doi fugari se subțiază constant, dar totuși le permite să treacă împreună peste singura cățărare a zilei, Pasul Nyerges, de categoria B. Din nefericire pentru ei, cele 20 de secunde pe care le au sunt anihilate aproape instant de grupul principal desprins între timp din pluton, format din 25 de rutieri. În urma acestora, alți 26 pedalează în goana mare, iar lupta pentru victoria din Miercurea Ciuc se întețește.

Ritmul se menține infernal în ciuda vântului lateral-față de pe șoseaua care duce la intrarea în Miercurea Ciuc. Lupta finală i-a avut ca protagoniști pe Vitaliy Buts (Kolss Cycling Team), Ivan Stevic (Tușnad Cycling Team) și Demoitie Antoine (Wallonie – Bruxelles), sosiți în această ordine, cu Andrei Nechita încheind cursa locul 4. Cu toate acestea, românul se află la egalitate de timp cu Ivan Stevic și se află ambii pe ultima treaptă a podiumului clasamentului general și a reușit să își adjudece tricoul liderului din ierarhia pe puncte. Cât despre Buts, aceasta este a doua sa victorie pe teren românesc în 2013, după ce în luna iulie a câștigat, tot la Miercurea Ciuc, etapa a 2-a a Turului României, moment în care a și preluat tricoul de lider pe care l-a purtat până la final.

În final, 9 abandonuri au fost înregistrate. Mâine urmează cea mai dificilă etapă a Turului Ținutului Secuiesc, programată pe parcursul a 180,4 kilometri, dar cu 4 cățărări pe traseu, 3 de categorie B și una de categorie C.

Clasament etapa I
Clasament general
Purtători tricouri distinctive

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 3 =