Acum citesti
Află nivelul tău de performanță pe bicicletă cu ajutorul Cyclus2

Dacă te întrebi de ce n-ai mai progresat pe bicicletă în ultima perioadă sau de ce obosești mai repede decât ți-ai imaginat, poate că ar fi o idee bună să mergi un la un centru de diagnostic de performanță sportivă, care va releva date numeroase despre sănătatea ta, condiția fizică și capacitatea de a susține un efort susținut pe bicicletă. Mai ales că prețul este unul modest.

Testul pe Cyclus 2.

I-am vizitat zilele trecute pe cei de la Pro-Fit Agency, cu sediul în Odorheiu Secuiesc, pentru a vedea apartura de ultimă generație cu care îți relevă o serie de informații despre nivelul tău de performanță. Desigur, am făcut și eu testul și a fost foarte interactiv, mai ales că datele obținute nu doar că m-au uimit, însă mă pot ajuta de acum înainte să mă antrenez corect.

Centrul are o cursieră, dar poți veni fără probleme cu propria-ți bicicletă. De fapt, este chiar recomandat.

Să-ți zic mai întâi pe scurt ce am aflat, apoi îți voi povesti despre cum se desfășoară procesul.

Primul test.

În primă fază, este necesar să-ți afli greutatea și înălțimea exactă. Apoi, se trece la analiza compoziție corporale, de unde vei afla procentul grăsimii corporale, analiza IMC (indicele de masa corporala), apoi analiza masei hidrice. Mai departe, se află masa de gărsime, masa fără grăsime, grăsimea viscerală, masa musculară, cea osoasă și cea hidrică. Afli apoi cum este distribuită grăsimea și masa musculară pe trunghi, brațe și picioare. Nu în ultimul rând, acest prim test relevă vârsta metabolică, care la mine, apropo, a ieșit de 20 de ani (deși nu cred că au pus în calcul fumatul) și totodată rata metabolică de bază. Grăsimea din corp a ieșit undeva la 13%, peste 20% fiind considerată în creștere, peste 25% – obezitate și sub 8% – scăzută, însă pentru această valoare trebuie să fii un sportiv de top.

Așa arată o parte din primele rezultate. Fain, nu? 🙂

Am trecut apoi la faza a doua, pe aparatul Cyclus 2, care este în fond o mașinărie pe care se instalează o bicicletă (poți veni chiar cu bicicleta ta), se setează un raport fix, după care începi să pedalezi. În față ai un ecran LCD cu informații în timp real despre activitatea ta, timp în care-ți sunt monitorizate bătăile inimii, forța cu care pedalezi în Newtoni, puterea în Wați, cadența și viteza. Este indicat să menții o cadență ridicată, între 80 și 90 rot/min. Vei începe cu o rezistență de 100W, care crește la fiecare 3 minute cu încă 20W. Este de preferat ca acest test să-l faci odihnit și alimentându-te corect în ultimele zile premergătoare testului, de preferat cu carbohidrați. Eu n-am fost foarte inspirat, căci am ajuns obosit la Odorhei și am mâncat de la McDonalds. Așadar, dacă tot îl faci, îți recomand să fii într-o stare corespunzătoare. Nivelul lactatului din sânge poate fi măsurat foarte simplu și fără dureri, dar dacă nu vrei să faci asta, se poate doar estima la final.

Pentru început, se introduc datele tale.
Te poți încălzi la început, oricât dorești.
Cadența de 85, la 200W.

La final, urmând aceste teste pe care le-am făcut și eu, vei primi un raport complet despre care-ți sunt zonele de antrenament regenerativ, antrenament extins, cel intensiv sau cel maxim. Afli de asemenea unde pedalezi cel mai eficient, în ce zonă de puls poți pedala pentru a slăbi sau pentru a crește. Totodată, afli VO2max și VO2max relativ. În fine, aici sunt doar o mică parte din ceea ce a relevat testul, dar sunt cele mai importante informații.

Discuții libere la final.
Zonele de antrenament specifice.
Doar o mică parte din fișele de rezultate.

Odată ce ai toate aceste date, poți apela la un antrenor, care-ți poate pune la punct un program de antrenament și un program de nutriție corespunzător, astfel încăt să crești nivelul, punându-ți la punct totodată sistemul cardio-vascular.

Costul pentru un astfel de test, pleacă de la 50 de lei (fără Cyclus 2, adică fără pedalat), poate ajunge la 200 de lei pe Cyclus 2 (cu pedalat) și într-un final, la 350 de lei, pentru testele ultra-complete. Testul făcut de mine a avut o valoare de 150 de lei.

De reținut:

-centrul de testare este mobil, prin urmare se poate aranja un astfel de test în orice oraș din România (contra cost) dacă testul va fi făcut de minim 3 persoane
-poți face testul pe bicicleta personală
-testul este recomandat de 3 ori pe an pentru a-ți urmări evoluția
-trebuie să te prezinți odihnit și cu o alimentație corespunzătoare cu câteva zile înainte

Date centru Pro-Fit Agency

Strada Taberei, Nr. 4, Odorheiu Secuiesc, Telefon: 0744.657.774, persoana de contact: George Barna

Broșura completă cu testele pe care le poți face, o poți descărca de aici.

Vezi Comentarii (14)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + 6 =