Acum citesti
ANT+ versus BTLE – care sunt diferențele?

Lumea accesoriilor electronice pentru sport și implicit pentru biciclete este din ce în ce mai bogată. Computerele tot mai avansate colectează informații nu doar de la sateliții GPS sau GLONASS ci și direct de la utilizatori și de la biciclete cu ajutorul senzorilor.

Dacă nu demult fiecare producător de computere de bicicletă avea un protocol propriu de comunicație cu senzorii (cum era de exemplu STS de la Sigma), alți mari producători cum ar fi Garmin, Suunto sau Wahoo au ales să folosească protocoalele libere ANT+ și BTLE. Opțiunile au crescut, putând acum împerechea senzori și computere de la diverși producători, astfel că toți au renunțat pe rând la protocoalele proprii pentru a folosi ANT+, BTLE sau chiar ambele. În acest articol ne-am propus să explicăm diferențele dintre acestea din punct de vedere al utilizatorului.

În primul rând trebuie precizat că nu toți producătorii au echipamentele compatibile cu ambele protocoale. Garmin, probabil cel mai mare producător din domeniu, a optat pentru conectarea pe ANT+ până acum 2 ani când a început să introducă și opțiunea de a conecta senzori BTLE pe Edge 820 și ceasul Fenix 5. Senzorii Garmin comunică însă doar pe ANT+. Pe de altă parte Suunto, un alt mare producător, a renunțat la conexiunea ANT+ pe ultimele sale modele Ambit 3 și Spartan.

Ambele protocoale sunt capabile să transmită în condiții foarte bune datele necesare, funcționând pe frecvența de 2.4 GHz, dar există niște diferențe fundamentale între ele.

ANT+ este primul apărut pe piață. Acesta oferă o transmisie a datelor de 4 ori pe secundă și un consum extrem de redus al bateriei. Caracteristica principală a senzorilor ANT+ este însă că ei funcționează în mod ”broadcast”. Astfel, odată porniți, ei emit datele măsurate către orice dispozitiv care dorește să le folosească și care se află în raza de acțiune. După o simplă conectare, datele sunt afișate fără probleme pe mai multe dispozitive. Acest lucru poate fi folositor în mai multe situații: când dorim să înregistrăm tura în paralel pe computer și pe alt dispozitiv, de exemplu pe telefon sau pe un smartwatch. Problema e că foarte puține telefoane au nativ comunicație ANT+ implementată, aceasta fiind prezentă pe modelele de top Samsung și Sony, dar lipsind de pe liderul de piață iPhone, care are nevoie de un adaptor pentru recepție. O altă situație ar fi când un antrenor dorește să vadă datele în timp real de exemplu din mașină, mergând în paralel cu ciclistul.

BTLE este de fapt varianta 4.0 a protocolului Bluetooth, care a suferit mai multe îmbunătățiri de-a lungul timpului. Se mai întâlnește sub denumirea BTE sau Bluetooth Smart. Spre deosebire de ANT+, senzorii BTLE comunică printr-o conexiune securizată cu computerul. Astfel, senzorii pornesc în modul împerechere în care sunt vizibili de toate dispozitivele compatibile, dar în momentul în care se face împerecherea cu un computer, ei trec în modul emisie și dispar din listele de căutare ale altor dispozitive. Astfel, senzorii BTLE se pot lega doar la un singur computer. Pe de altă parte, BTLE oferă o capacitate mai mare de transport, cu 64 de pachete pe secundă, capacitate care însă nu e necesară la senzorii actuali însă protocolul poate fi folosit pentru transmisia de date sau de muzică, aplicații la care viteza se face simțită. Consumul de energie al BTLE este redus, dar este mai mare decât cel al dispozitivelor ANT+.

Cum alegem protocolul potrivit?

În primul rând trebuie să ne asigurăm că senzorii și computerul pe care dorim să îl folosim sunt compatibili, adică au cel puțin unul din protocoale comune. Apoi, dacă avem posibilitatea de a alege, vom opta pentru ANT+ în cazul în care dorim vizualizarea datelor pe mai multe dispozitive. Altfel BTLE este o opțiune la fel de bună.

Ca notă de final, o situație în care senzorii ANT+ sunt utili este atunci când deținem atât un ceas multisport cât și un computer Edge (folosim exemplul Garmin că e cel mai cunoscut). Problema e că turele înregistrate pe Edge nu se regăsesc pe ceas și nu contează la calculul perioadelor de odihnă, a energiei consumate și a parametrilor de performanță, așa că în acest caz putem înregistra tura cu ambele dispozitive beneficiind de facilitățile suplimentare de pe Edge (ecran mare, 10 câmpuri de date, hartă detaliată), dar la final să o salvăm doar pe ceas și să o ștergem de pe Edge. Dacă împerechem toți senzorii de HR, viteză, cadență și putere cu ambele dispozitive vom beneficia atât de informațiile din timpul turei cât și de cele de după cumulate cu alte sporturi practicate: alergare, înot…

În final trebuie să precizăm că dacă avem un senzor cu comunicație duală, acesta se va putea conecta în același timp cu un singur dispozitiv BTLE dar și cu un număr mai mare de dispozitive ANT+.

Vezi Comentariu (1)
  • Buna ziua.
    Pot folosi GARMIN ANT+ la un BRYTON RIDER 530? E compatibil? Vad pe OLX GARMIN ANT+ nu ANT+ simplu.
    Va multumesc anticipat , o zi buna.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × three =