Acum citesti
Ce este SAG-ul și cum îl setezi?


Posibil să fi auzit de multe ori de termenul SAG (cursa negativă), care se referă la furci sau la amortizoarele spate. Ce reprezintă defapt acest termen? Pentru a seta furca în funcție de greutatea riderului, trebuie modificată presiunea aerului din interior (valabil pentru furcile cu cartuș de aer). Setarea presiunii respective poartă denumriea de SAG adjustment.


În momentul în care te urci pe bicicletă furca se va comprima câțiva zeci de milimetri. Unele furci au marcate pe brațele superioare așa numitul SAG indicator (îți indică cât de mult se lasă furca și cât anume din cursă rămâne disponibilă pentru traseu).



Dacă nu există SAG Indicator, se poate să existe un inel din cauciuc pe care trebuie să-l poziționezi în partea inferioară a furcii, la baza brațelor superioare.




Urcă-te pe bicicletă ca și cum ai face-o în mod normal, fără să exerciți presiune mare pe ghidon. După ce te dai jos de pe bicicletă, vei observa că acel inel cauciucat s-a deplasat. Noua sa poziționarea trebuie să fie la 1/4 din cursa totală a furcii.



Dacă nu este poziționat astfel, va trebui să mai introduci aer în furcă (dacă inelul e prea sus) prin valvă sau să mai scoți (dacă inelul este prea jos), după caz. Utilizează întotdeauna o pompă cu manometru special concepută pentru furca ta. Folosirea altor dispozitive de umflare pot provoca daune iremediabile furcii!


Dacă furca ta funcționează pe aer dar nu are acel inel de cauciuc, poți utiliza un colier de plastic pe care-l înfășori pe brațul furcii. După utilizare, îl poți tăia.


Aceeași operațiune trebuie efectuată și pentru amortizorul spate. Aici este foarte important să fie cât mai precis setat, deoarece amortizorul spate asigură tracțiunea bună pe traseu!



Odată făcute aceste reglaje, vei fi sigur de faptul că furca va amortiza corect și că va avea cantitatea de aer potrivită corelată perfect cu greutatea ta. Prin urmare, vei putea exploata furca la adevăratele ei performanțe.


Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

11 − nine =