Acum citesti
Daniel Sărdan despre Prima Evadare și echipa NoMad

Am profitat de timpul pe care l-am avut la dispoziție în Palma de Mallorca, pentru a discuta cu Daniel Sărdan despre Prima Evadare, ediția 2012 cât și despre echipa NoMad. Sunt lucruri interesante de aflat, așa că te invit să citești interviul de mai jos.

1.Salut Daniel! A trecut ceva timp de când am vorbit ultima oară. Pentru că avem ceva timp liber aș dori să-ți adresez câteva întrebări succinte legate de planurile pentru Prima Evadare dar și despre echipa NoMad.

Eu consider că Prima Evadare este cea mai populară competiție de biciclete din România. Ce planuri ai pentru 2012? Ce aduci nou?

Așa cum spuneam într-un interviu anterior pe Prosport, în fiecare an aducem ceva nou să îmbunătățim condițiile de participare, să dăruim cât mai mult concurenților și să mai facem mici schimbări pentru cei care vin an de an. Bine, de ultima parte a avut grijă mai ales vremea care a schimbat peisajul și aventura. Ca și noutăți vor fi mai multe compresoare de apă pe traseu, puncte service mai vizibile, clasament separat pentru elite, zonă intermediară la Ghica de comentariu și muzică. Mai sunt câteva idei dar toate la timpul lor.

2.Câți oameni aștepți anul acesta la linia de start, ținând cont de faptul că trendul pe parcursul ultimilor doi ani a fost unul în creștere?

Asta e mai puțin important. Probabil va rămâne cea mai mare adunare a cicliștilor pentru că îi include și pe cei care vin la concursuri și pe cei care se plimbă în oraș și pe cei care au bicicletă undeva pe acasă sau și-au adus aminte de copilărie. Totuși trebuie să facem o estimare ca să știm pentru câți oameni producem diferite materiale. În caz de vreme frumoasă aproximativ 2000.

Anul trecut când se știa clar ce baie de noroi este în pădure s-au înscris virtual aproape 1500 și au luat startul aproximativ 1000.

3.Cum îți sună ideea unei competiții similare, dar organizate eventual la final de sezon, în lunile septembrie sau octombrie? Vremea este în continuare bună în acea perioadă…

Am vrut să facem de la prima ediție un alt concurs în toamnă. Se crease și un site dar pentru că nu era timp să-l organizam la un nivel superior am renunțat. Toamna oamenii sunt la final de sezon și nu mai sunt atât de entuziaști si nici noi poate. Partea bună a toamnei este că solul în acea perioadă este mult mai uscat și stabil. Nu mai este afectat așa mult de ploaie.

4.Avem vreo șansă să vedem la Prima Evadare concurenți de talie mondială?

Da, se pare că există aceasta dorință, încă nu se știe sigur. Va fi mai animată lupta la vârf la orice concurs vor veni concurenți buni din afară mai ales dupa apariția lui Wounter Cleppe anul trecut.

5.Aș vrea să trecem la echipa NoMad. Care sunt realizările notabile pentru 2011?

Păi ne-am atins obiectivele și asta era tot ce ne doream în acest prim an de activitate. Am cristalizat puțin echipa așa ca pentru început. Concurenții noștri au fost prezenți la toate concursurile pe podium, am construit site-ul și pagina de facebook a echipei, avem o relație bună cu sponsorii și cu media mai importantă din domeniu.

6.Din câte știu, veți avea noi membri în echipă. Ne poți dezvălui mai multe?

Deși partea de început, de construcție a unei echipe este mai grea decât pare am hotărât anul ăsta să ne dublam numărul și să intărim echipa pe categorii de vârstă. Astfel îl vom avea noi în echipă pe Robike (Gustav Robert Mircea) la peste 40 de ani, pe Eduard Grosu la 20-30, la 30-40 Marin Marian, Ștefan Anghelache, Szigyarto Laszlo, Paul Puiu, iar la fete Andrea Sandor și Gyurka Zsuzsa.

7.Ce așteptări ai de la Gyurka Zsuzsa? Pare a promite foarte multe pe viitor.

Eu nu am neaparat de la ea așteptări. Eu vreau să o ajut să aibe un viitor în ce va face. Dacă totul merge bine o să stăm și noi cu sufletul la gură la Campionate Mondiale sau Olimpiade. E drum lung și greu dar cred că este printre puținii din România care au această perspectivă.

8.Cât de mult se poate extinde echipa NoMad? Aveți în componență ceva atleți în momentul de față. Sau nu există practic limitări?

Momentan nu ne mai putem extinde pentru că trebuie un dialog cu fiecare în parte, practic și momentan e mai mult decât suficient. Daca va mai veni cineva va fi probabil o excepție de la regulă sau o situație mai simplă.

9.Cum vezi anul competițional 2012 în România? Te aștepți la o concurență care ridică ștacheta din ce în ce mai sus?

Din discuțiile cu prietenii clar se intâmplă ceva. Oamenii se antrenează și pe zăpezile acestea mari de tot, ieșind cu bicicleta. O parte merg la spinning. O parte slăbesc. Unii or să fie sezonul urmator foarte în formă. În anii trecuți, cu mici excepții, cam toată lumea lua vacanță de la antrenamente câteva luni. Asta e diferența pe care o văd acum.

Răsturnări mari de situație nu se întâmplă pentru că-ți trebuie mai mult de o iarnă de muncă pentru asta. E bine totuși că oamenii sunt motivați să se miste, să se mențină sănătoși și la concurs să dea spectacol vieții ăsteia, indiferent de locul ocupat.

Vezi Comentarii (4)
  • Am fost pe traseul Primei Evadari anul trecut in toamna. Traseul este incredibil de rapid – dar mai mult pentru ca era absolut uscat. Cred ca in 2-2 ore si ceva l-am terminat. M-a uluit insa ceva: pe una din portiunile finale drumul era arat. Efectiv, cale de vreo doi kilometri era arat, de parca urma sa fie insamantat ceva in padure. Iar la finalul araturii era facut un val de pamant in spatele caruia era un sant adanc de doi metri. Primariile din zona sprijina evadarea cum pot si ele, bag seama.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

6 − 6 =