Acum citesti
În căutarea celui mai bun preț

Dacă ai fost vreodată în căutarea unei componente pentru bicicletă sau chiar în căutarea unei biciclete, cel mai probabil ai remarcat ceva diferențe de preț pentru același produs. În esență, vorbim despre un produs identic, comercializat în magazinele virtuale cu un preț ce poate varia destul de mult.


De aceea, ne-am decis să facem un mic sondaj, atât pentru magazinele din țară cât și pentru cele din afara țării. Unele diferențe ne-au uimit și vei vedea în următorul articol de ce.


Am ales două componente, un angrenaj și un schimbător, cât și două biciclete din clase diferite. Nu există neapărat o regulă, care să indice că un magazin sau un altul au numai prețuri mici. Prin urmare, cea mai bună soluție este un research amănunțit pe internet.


Pentru magazinele online din afara țării, am ales binecunoscutul chainreactioncycles.com și jensonusa.com, la fel de cunoscut. Magazinelor din România nu le vom dezvălui identitatea, însă prețurile oferite de acestea ne vor ajuta să comparăm fluctuațiile de preț.


Schimbător Shimano XT Shadow


Shimano XT Shadow este unul dintre cele mai cunoscute și mai căutate schimbătoare de pinioane high end. Am ales modelul 2010 pentru acest comparativ. Pe piața românească, acesta are un preț de pornire de 278 de lei și poate ajunge până la 320 de lei. Taxa de livrare este de 15 lei. Pe chainreactioncycles.com prețul acestuia este de 57.5 euro, echivalentul a 235 de lei pe când pe jensonusa.com poate fi achiziționat pentru aproximativ 225 de lei.


Dacă punem în calcul transportul de aproximativ 47 de lei, rezultă un preț final de aproximativ 280 de lei. Mai ieftin decât în România, singurul dezavantaj fiind timpul de livrare mai mare.


Angrenaj Sram X.7


Un angrenaj cu un raport performanță/preț foarte bun este modelul X.7 de la Sram. Pe jensonusa.com acesta poate fi achiziționat contra sumei de 283 de lei iar în România la un preț de 550 de lei. Luând în calcul taxa de livrare, este mai avantajos să-l achiziționezi local.


Focus Black Hills 2011


În cazul acestei biciclete, un model destul de popular, prețurile diferă în funcție de piață. În magazinele online din Anglia, aceasta poate fi achiziționată pentru aproximativ 2.349 de lei, pe când în Germania prețul acesteia poate ajunge la 2.460 de lei. În România prețul acestei biciclete este același, indiferent de magazin și poate fi achiziționată pentru 2.599 lei.


Dacă o comanzi din afara României, cu tot cu taxe de transport vei ajunge la același cost. În plus, nu vei avea avantajul de a o testa înainte de achiziționare.


Kellys Cool Tool Expert


Ultima pe lista de checking este bicicleta Kellys Cool Tool Expert. În cazul acesteia, diferențele de preț sunt absolut uriașe. Dacă în Germania aceasta poate fi achiziționată pentru minim 3972 lei și maxim 4.054 lei, în România aceasta este oferită pentru 3.099 lei. Rezultă o diferență de aproape 280 de euro. Rezultă deci, că modelul Cool Tool Expert este cel mai clar exemplu al diferenței mari de costuri.


Concluzie


Anul acesta a fost anul dezbaterilor pe tema prețurilor. Au apărut primele organizații anti chainreactioncycles.com care-i condamnă pentru prețurile foarte mici pe care le practică. După cum bine ai văzut, schimbătorul de pinioane Shimano XT Shadow poate fi achiziționat din magazinul online irlandez, pentru mai puțin bani decât în România.


În toată această bătălie a prețurilor, nu poate ieși decât un singur învingător. Și acela este clientul. După un research amănunțit, poți găsi site-uri de unde se pot achiziționa componente mai ieftine. Dar, atenție! Asta nu înseamnă ca unele magazine din România vând marfa la suprapreț! Sunt magazine care respectă prețul recomandat de producător iar altele care nu iau în seamă astfel de detalii, trăgând piața în jos. Odată cu scăderea prețurilor, cei mai afectați vor fi într-un final cei cu afaceri mai mici, care nu vor mai putea ține pasul cu adaosurile mici practicate de marii comercianți, aceștia din urmă permițându-și să ofere reduceri grase pentru a vinde cât mai mult.


Părerea ta despre diferența de prețuri este mai mult decât binevenită, așadar te așteptăm la dezbatere în rubrica de comentarii.



Vezi Comentarii (4)
  • la BikeXpert transportul este gratuit pentru comenzi peste 250lei. Deci la un schimbator XT RD-M770 de 278lei nu se mai adaoga nimic, astfel resim sa fim competitivi chiar daca TVA-ul nostru e mai mare si piata mai mica…

  • interesant research. eu cred ca in tara asta se aplica legea junglei, fiecare cum poate. Foamea de bani fara principii. No comment, after all si eu sunt doar un client.

  • preturile la componente, mai ales, sunt foarte variate de la magazin la magazin, de exemplu:
    la un bikeshop local un angrenaj XT m770 costa 820 de lei, iar online romania e pe la 760 de lei, dar am gasit si cu 680;
    DAR, daca ne uitam si la o sa ritchey streem comp, la acelasi bikeshop local e la 110 lei pe cand pe CRC e la 30 de lire (cam 140 de lei fara transport), pe online romania nu am gasit aceasta sa.

    deci, dupa cum ati zis si in articol, e cel mai bine sa cautam un produs in N locuri, decat sa cumparam orbeste dintr-un loc pe care il stim ca avand produse ieftine.

  • mai e ceva….site-urile mari ofera reduceri de pret in functie de valoarea cheltuita la ei…un caz concret: un prieten si-a luat bicicleta de pe un site din anglia si a devenit client nu stiu de care,iar acum are reduceri de 10-15% la toate comenzile …sunt si la noi magazine care ofera astfel de avantaje? in cele 4 din care am cumparat eu n-am intalnit astfel de campanii.

    piata interna e inca mica si destul de noua…in timp vor ramane cei care stiu sa vanda(aici incluzand… fidelizare, promovare, preturi decente fata de concurenta etc)

    mi-am luat bicicleta de la un mag si la vanzare mi-au spus ca prima revizie o am gratuita la ei…ce credeti ca s-a intamplat…mi-a luat bicicleta si a pus-o pe un suport ,a invartit putin de lant si a zis ca e ok…de atunci n-am mai calcat in acel magazin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 4 =