Acum citesti
Interviu cu Bogdan Duca, după un sezon de excepție

Cu mare lejeritate aș putea afirma că Bogdan Duca se numără printre sportivii anului 2018, căci după umila mea părere, este printre puținii cu o evoluție atât de rapidă și atât de spectaculoasă. Practic, anul acesta nu doar că l-am văzut la majoritatea curselor de maraton, însă mereu a punctat foarte sus, lipsa unui podium fiind mai degrabă excepția decât regulă. Apoi, este vorba de timpul scurt în care a ajuns în acest punct, Bogdan menționând în acest interviu că abia prin 2013 a participat la primele curse, așadar vorbim de o perioadă de doar 5 ani. Trebuie să fie vorba de talent amestecat cu o combinație genetică reușită. Nu în ultimul rând, este suficient să deschizi Strava și să vezi liderii pe segmente ca să înțelegi faptul că Bogdan deja se bate cu băieții răi, de la egal la egal, timpi care te pun serios pe gânduri și dau naștere la tot felul de întrebări existențiale despre cât de egal suntem înzestrați de fapt, noi, ca ființe umane. Ei bine, nu suntem.

Foto: Tibi Hilă.

1.Salut Bogdan! Se poate spune că ai avut un sezon mai mult decât reușit, iar pe această cale vreau să-ți urez felicitările noastre. Te-ai antrenat specific mai bine ca în anii anteriori țintind către aceste rezultate?

Salutare!

Da, a fost un sezon extraordinar pentru mine, cu rezultate ce uneori imi depaseau asteptarile. Am primit multe intrebari legate de ce am schimbat fata de anii trecuti si fara sa dezamagesc, sper, pot spune ca a fost doar o schimbare de mentalitate in mare parte. In special modul in care abordez un antrenament, o cursa, o victorie sau chiar o infrangere.

2.Iar dacă tot vorbim de antrenamente, de când te-ai pus serios pe treabă? În cât timp ai evoluat ca să ajungi unde ești astăzi?

Serios cred ca abia de un an, doi, dar de la un sezon la altul gasesc aspecte ce pot fi imbunatatite mereu.

Evolutia a fost una constanta din 2013, atunci cand am participat la primele curse. Pe atunci nu as fi crezut ca se va ajunge aici, nu stiam sa cobor/urc, nu stiam ce e aia candeta/puls, iar de intervale cand am auzit prima oara am cautat pe internet sa vad ce inseamna (râde). De partea tehnica nu mai spun, daca ieseam de pe forestier eram ca o caprioara inconjurata de lupi. Exceptand anul 2017 cand unele probleme de sanatate nu mi-au permis sa functionez la 100%, pot spune ca nu am facut pasi inapoi dar nici salturi prea mari.

Principalul obstacol cred ca a fost lipsa de informatii prezenta pana si in momentul actual, mereu cautand informatii noi despre antrenament, recuperare si alimentatie.

Foto: Tibi Hilă.

3.Ai participat la mai multe discipline anul acesta, care a fost totuși competiția ta preferată?

Nu este un secret faptul ca disciplina mea preferata este maratonul, acolo ma simt excelent si stiu ca pot sa demonstrez acest lucru in majoritatea cazurilor. Cursa de la Geiger pentru mine este un stardard de cum ar trebui sa arate o cursa de maraton (sper ca si pentru altii), dar in ultimii ani am intampinat probleme tehnice cat si fizice ce m-au impiedicat sa castig aceasta cursa, de aceea victoria de sezonul trecut a insemnat foarte mult pentru mine. A fost o cursa stransa, ingreunata de faptul ca in urma unei cazaturi, ultimii 18 km i-am facut un un cadru rupt intarit cu un bat si duct tape.

Asta nu inseamna ca spun pas curselor de XCO, mai ales ca in 2018 am reusit un loc 2 in Cupa Nationala de XCO si un loc 2 la Nationale. Ca sa fiu sincer pana la capat sunt zile cand am un chef nebun sa imi rup picioarele intr-o cursa de XCO.

4.Ce șanse crezi că au competițiile pe etape să se dezvolte mai serios în România?

Sanse sunt, relief avem. O cursa pe etape inseamna o logistica mult mai complicata pentru organizatori cat si pentru concurenti, dar asta nu inseamna ca e imposibil. Avem deja doua la noi in tara, am participat la ambele si cred ca relieful de la noi are multe de oferit pentru astfel de competitii.

Cursele pe etape au un farmec aparte din punctul meu de vedere, e alta atmosfera, se creaza o legatura intre concurenti ce nu o intalnesti la cursele de o zi.

5.Ai un program strict de antrenament și nutriție?

Programul nu este unul strict, doar ca atunci cand este antrenament ma concentrez pe ce am de facut 110%. Nu prea imi place sa pierd timpul fara rost, de aceea daca nu imi reuseste un antrenament nu sunt o companie prea placuta (râde din nou).

Nutritia este una destul de variata, am doar cateva principii dupa care ma alimentez si tin cont de ele in majoritatea cazurilor, dar asta nu inseamna ca spun nu unui borcan de Nutella.

6.Am remarcat faptul că ai trecut la Carcover-Veloteca în 2019. Cum ai luat decizia și de ce ai făcut acest pas?

Da, Carcover-Veloteca este noua mea echipa si sincer pot spune ca sunt destul de entuziasmat. Pe langa faptul ca acest lucru inseamna multe aspecte noi in viata de sportiv, si faptul ca sunt coleg cu niste baieti puternici ca Blazso, Sanza si Malnasi, imi da un boost destul de puternic.

Decizia nu a fost una usoara pentru ca dupa sezonul trecut am avut cateva oferte. Analizand si bifand majoritatea obiectivelor viitoare am ajuns la concluzia ca Carcover-Veloteca este echipa potrivita pentru urmatorul sezon.

Foto: Florin Mureșan.

7.Cu ce altceva te mai ocupi în timpul liber? Și ce discipline mai ai în vizor? Poate o participare la enduro?

Fiind super indragostit de acest sport pot spune ca as practica toate disciplinele dar sansa de a excela in una din ele ar fi mult prea mica, de aceea cred ca specializarea pe o anumita ramura este esentiala.

Fara sa mai iau un calcul costurile implicate in achizitionarea unei noi biciclete, cred ca enduro ar fi o varianta pentru weekendurile libere dintre competitiile principale de la cross-country.

Pe viitor, daca voi avea oportunitatea, cred ca un sezon la sosea ar pipera putin lucrurile pentru mine.

8.Care consideri că este cel mai puternic rider român în acest moment?

As putea sa merg pe cartea ce o arunca toata lumea in acest moment si sa spun Vlad Dascalu, dar din moment ce Campionatele Nationale de XCO e singurul loc in care ne intalnim, prefer sa dau exemple din circuitul intern.

Vorbeam mai sus de specializarea pe ramuri asa ca la XCO pot spune Ede Molnar, iar la Maraton stiu ca este un tip bunicel in zona Moldovei ;).

9.Ne poți divulga câteva din țelurile pe care ți le-ai propus pentru 2019? Eu sunt mai mult ca sigur că te vom vedea în continuare pe podiumuri.

Dupa sezonul trecut presiunea de a merge la fel de bine exista. Cupele Nationale, Campionatele Nationale si cursele UCI se numara printre obiectivele principale dar si cursele in afara tarii ce au mereu un impact asupra performantelor se numara printre obiectivele mele de anul acesta.

Nivelul ciclismului din Romania creste de la an la an, dar sunt sigur ca asta nu ma va impiedica sa sa fiu in top si in 2019.

Mulțumim pentru timpul acordat și mult spor în continuare!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − sixteen =