Acum citesti
Tânărul care pedalează de la Londra până la Botoșani pentru o cauză caritabilă

Beniamin Marcu are un proiect ambițios: va pedala de la Londra la Botoșani pentru copiii cu autism. El încearcă astfel să se implice în problemele pe care le identifică în jurul lui. Ben s-a născut în Botoșani, iar în 1 iunie începe aventura lui: în 1 iunie pornește pe două roți de la Londra, între 20-15 iunie ajunge, tot pe două roți, la Botoșani.

Ben are 24 de ani, s-a născut în Botoșani unde a copilărit și pedalat pe meleaguri eminesciene. Alături de ciclism a avut și pasiunea de a alerga, dar în prezent a ales să se dedice sportului pe care îl iubește, cel pe două roți.

Ben, hai să ne cunoaștem! Descrie-te într-o frază și spune-ne puțin despre trecutul tău sportiv.

Beniamin Marcu: Mă numesc Beniamin Marcu, am 24 de ani, m-am născut în Botoșani unde am copilărit și pedalat pe meleaguri eminesciene. Alături de ciclism am avut și pasiunea de a alerga, dar în prezent am ales să mă dedic sportului pe care îl iubesc, cel pe două roți.

De unde pasiunea pentru ciclism? Ce faci în prezent?

BM: Pasiunea pentru ciclism mi se trage încă din copilărie, unde ca orice copil eram toata ziua pe bicicletă. Cu timpul, ea a crescut și fără să conștientizez mă găseam mereu plecat pe dealuri și prin păduri cu dorința de a pedala și explora cât mai mult. În prezent lucrez în domeniul medical și mă bucur că le pot împaca pe cele două.

Știm că sportul are o aură specială, îți oferă un context perfect pentru fapte de bine.  Cum se împletesc  sportul și binele în cazul tău? Spune-ne despre proiectul tău ambițios de a pedala de la Londra la Botoșani pentru copiii cu autism. Cum te-ai pregătit pentru a face față provocării? 

BM: Pentru mine sportul, oricare ar fi el, nu este decât o împărtășire a pasiunii pentru ceea ce faci, care are ca obiectiv inspirarea spre mai mult, mai bun, mai frumos de aici și legătura dintre sport și caritate. Am fost inspirat de alți oameni și de aceea vreau să inspir și eu pe alții. Călătoria mea are ca scop promovarea ciclismului și strângea de fonduri pentru cei în nevoie. Fiindcă am realizat ca sunt sănătos iar alții nu sunt, mi-am propus să îi ajut parcurgând distanța Londra – Botoșani pe bicicletă pentru copiii cu autism. Mă antrenez zilnic încă din septembrie 2017 când mi-a venit această idee. Doar de la începutul anului am pedalat 5000 km pe orice fel de vreme pentru a fi pregătit pentru traseu.

Cum încerci să-i ajuți concret pe acești copii? Ce se va întâmpla cu banii strânși din donații?

BM: Toate donațiile se fac online la justgiving.com/uk2ro, iar banii donați acolo merg direct la caritatea Ambitious about Autism din Londra. E o echipă de oameni frumoși, pe care îi voi întâlni înainte sa plec, care ajută copiii cu autism să se integreze în societate prin oferirea de servicii și ședințe pentru copii și părinții lor pentru a putea înțelege cum pot depăși toate provocările și obstacolele pe care le întâmpină.

Da, e un proiect ambitios. Tu vei pedala în jur de 3 saptamani, dar cum se pot alătura ceilalți proiectului?

BM: Sunt două moduri în care oamenii se pot implica. Să își arate aprecierea prin donații online (care se pot face cu orice fel de card bancar) sau să ma întâmpine în Botoșani, în fața Primăriei când voi ajunge acasă. Bineînțeles, pentru cei pasionați de ciclism ca și mine, mă pot însoți pe traseu după întrarea în țară.

Am mai aflat ceva foarte interesant. De curând ai fost cooptat într-o echipă de ciclism amator din județul Botoșani.  Se întâmplă lucruri frumoase în nord.

BM: Exista o comunitate frumoasă de practicanți de ciclism în județul Botoșani. Tendința este de creștere a interesului pentru acest sport și mă bucur că pot face și eu puțin pentru comunitate. Un rol important l-a avut cu siguranță și MTB Maratonul Nordului care la a 8-a ediție fiind, e cel mai longeviv eveniment de ciclism din Moldova. Îl felicit pe Valeriu Catargiu pentru perseverență și pentru ca este în continuare alături de noua echipă MTB Mnaratonul Nordului. Și da, sunt bucuros să fac parte din Nord Cycling Team, chiar dacă locuiesc departe. Suntem o echipă tânără, mânată de pasiunea pentru ciclism. Colegii mei mă vor ajuta cu suportul  pentru comunicarea  evenimentului caritabil pe toata durata acțiunii mele. Apoi mă vor însoți  spre Botoșani la finalul cursei. Și planul e să ajung să pedalăm împreună la MTB Maratonul Nordului în 1 septembrie.

Acțunea ta se va incheia la Zilele Nordului, mai exact dupa ce vei pedala la MTB Maratonul Nordului, împreuna cu echipa Nord Cycling Team.  Până atunci se pot face donații. Ce așteptări ai și cum speri să se termine?

BM: Rolul meu se va finaiza când ajung în Botoșani. Dar se va putea dona și după ce voi termina traseul. Voi susține aceeași cauză a copiilor cu autism când voi participa la MTB Maratonul Nordului pe 1 septembrie.

Cum te vor putea urmări cei interesați, pentru a fi de departe alături de tine?

BM: Da, voi putea fi urmărit pe pagina de Facebook a campaniei. Voi posta zilnic  când voi avea acces la internet un sumar, poze și mesaje pentru cei care mă urmăresc. Voi încerca să mă țin de programul inițial și voi anunța când și pe unde intru în țară sau în orașele pe unde trec. Dacă sunt doritori, mă pot însoți fie și pentru pentru unul, doi, cinci sau zece kilometri. Coechipierii de la Nord Cycling Team mă vor însoți pe ultima parte a traseului până la Botoșani.

E un aer special acolo în nord. Mulți tineri cu energie pozitivă au proiecte interesante acolo de câțiva ani. Pe tine ce te atrage acasă, de ce ești recunoscător nordului?

BM: Așa cum se zice, nicăieri nu-i mai frumos ca acasă. Vreau sa mai pedalez pe aceeași dealuri și poteci, sperând ca și ceilalți să se îndrăgostească de acest sport frumos, ciclismul.

Ben, îți mulțumim. Să ne vedem cu bine la Botoșani prin 20-25 iunie și apoi cu toții în nordul extrem la Zilele Nordului și MTB Maratonul Nordului.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one + 1 =