Acum citesti
Primele rezultate importante, la doar 15 ani. Interviu cu Eduard Kubat

Eduard Kubat se numără printre tinerele talente care ne dau suficientă încredere pentru a spera că pe viitor vom avea sportivi români care ne vor reprezenta la competițiile internaționale. Și nu oricum, ci cu rezultate importante. Deși are doar 15 ani, pe plan local a reușit anul acesta să bifeze un loc 3 la CN de XCO sau titlul de Vicecampion Național la Ciclocross (categoria cadeți). Cei care au avut ocazia să pedaleze alături de el în cadrul concursurilor mi-au spus de fiecare dată fără nicio reținere: „copilul ăsta e rachetă!” I-am adresat câteva întrebări ca să aflăm mai multe despre ceea ce a dus la aceste reușite și aflăm totodată cum este viața de cadet.

Mereu cu stil: Eduard Kubat la Carpathian MTB Epic. Foto: Janos Csaba.

1.Salut Eduard! Ești deja de un an în echipa Dinamo-BikeXpert. Cum te-ai acomodat la prima ta echipă și ce fel de susținere primești din partea lor?

M-am acomodat foarte repede deoarece de la prima intalnire cu ei am simtit ca parca ne cunosteam de foarte mult timp. In primul rand primesc sustinere din partea unor prieteni adevarati si in al doilea rand primesc sustinere profi (antrenamente, sfaturi, parte tehnica etc.)

Eduard Kubat pe playground-ul FreeRider. Foto: Ede Molnár

2.Cum ai început antrenamentele specifice? Au fost în oraș, la munte? Bănuiesc că Răzvan Jugănaru a jucat un rol important în acest sens.

Antrenamentele specifice in cadrul echipei Dinamo-BikeXpert le-am inceput bineinteles cu antrenorul Răzvan Jugănaru, din partea caruia am tot sprijinul si cu care pot vorbi despre orice, de cate ori am nevoie. Tin sa va spun ca locuiesc in zona de munte la 5km de Poiana Brasov si am toate potecile la dispozitie.

3.Cum percepi creșterile de performanță de la un an la altul? Dar tehnica?

Cresterea performantei am observat-o vazandu-mi timpii obtinuti la concursurile la care am participat si in anul precedent si am pretentii mai mari de la mine pentru ca a inceput si fizicul sa ma ajute. Referitor la tehnica in afara antrenamentelor ma distrez pe poteci de downhill si in dirt park (pumptrack, rampe).

București MTB Race. Foto: Brîndușa Mutoiu

4.Ai 15 ani, dar ești pe bicicletă deja de 7 ani. Cu ce bicicletă ai început și în ce circumstanțe? De asemenea, cum ai ajuns să participi la concursuri?

Prima mea bicicleta a fost o bicicleta cu roti de 18 (mostenita de la sora mea) care era roz si am vopsit-o neagru cu portocaliu. Cu aceasta bicicleta am inceput sa sar borduri si sa cobor scari. Parintii mei au vazut ce faceam cu bicicleta si au decis sa imi cumpere o bicicleta mai buna (Merida Dakar 624) si bineinteles, o casca. Facand plimbari pe biciclete cu familia pe drumuri forestiere ne-am hotarat sa mergem la un prim concurs family. Primul concurs la care am participat a fost la Geiger 2010 la proba family. Dupa o ploaie zdravana, am traversat un parau unde imi vene apa pana la brau si ma lua cu tot cu bicicleta. Noroc cu tata ca m-a oprit sa nu ma ia apa, insa toate acestea m-au facut sa-mi placa tot mai mult MTB-ul si am continuat si anul urmator (castigand proba family). Pot sa spun ca conditile mele favorite de concurs sunt pe ploaie si noroi.

Prima medalie nu se uită niciodată. Parcă așa era, nu?

5.Ai obținut anul acesta locul 3 la CN de XCO și titlul de Vicecampion Național la Cyclocross. Cum vezi aceste rezultate și cum te încurajează să mergi mai departe?

Sunt multumit de rezultatele mele per ansamblu dar totdeauna este loc de mai bine. Nu am momente in care sa fiu descurajat deci merg mai departe incercand sa progresez, facand ceea ce imi place in mod deosebit.

MoonTimeBike 2017. Foto: 2Eyes

6.Susținerea o primești doar din partea sponsorilor sau și din partea părinților?

In primul rand sustinerea am primit-o si o primesc din partea parintilor, daca nu o aveam nu as fi putut ajunge la o echipa. Acum, intr-adevar sunt sustinut si de sponspri carora le multumesc foatre mult si fara de care mi-ar fi mai greu.

NapoCup XCO, locul 3 la cadeți.

7.Ai idee câți kilometri ai parcurs în 2017 (cu ce diferență de nivel)? Au fost toți înregistrați ca antrenament sau mai ieși și la plimbări din când în când?

In anul 2017 am parcurs aproximativ 7000 de kilometri, nu am o situatie exacta deoarece la un concurs mi-am spart GPS-ul. Deci nu toti kilometri si diferenta de nivel au fost inregistrate.

Prima Evadare: locul 100, obiectiv atins. Foto: RaceHub

8.Și dacă tot am adus vorba despre antrenamente, pe unde le faci în această perioadă friguroasă?

In aceasta perioada ma antrenez facand ski (alpin si de tura), sala, alergare si bicicleta cand este vreme favorabila.

9.Ce le-ai recomanda celor mai mici ca tine? Cum este ideal să-și înceapă o carieră în MTB?

Celor mici le-as recomanda sa fac MTB ca pe o joaca si sa considere bicicleta o parte din viata lor.

10.Ce planuri ai pentru sezonul 2018?

Am planuri multe pentru sezonul 2018, dar cele mai mari sunt podium la CN de XCO si CX, participare la Campionatele Balcanice si participarea la Campionatele Europene care se vor desfasura in Italia.

Multumesc FreeriderpunctRO pentru sustinere si promovare si bineinteles echipei mele Dinamo-BikeXpert Racing Team

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − 16 =