Acum citesti
Primul MTB de serie din lume

Specialized a fost primul producător care a produs în masă o bicicletă de munte. Modelul purta numele de Stumpjumper, iar denumirea a rămas valabilă până în zilele noastre. Se întâmpla în 1981 când Mike Sinyard, fondatorul Specialized a cumpărat trei cadre de la Tom Ritchey, în dimensiuni diferite și le-a trimis în Japonia pentru a fi copiate. Apoi, au fost produse 500 de exemplare, vândute ulterior pe piața din Statele Unite ale Americii.

Acestea semănau perfect cu cadrele lui Tom Ritchey, însă sub forma unei biciclete complete erau oferite pentru doar 750$, adică jumătate din prețul unei biciclete custom realizate de Ritchey.

Cadrul lui Stumpjumper măsura nu mai puțin de 22 inci, era realizat din cromoly (CrMo) și avea montat o furcă rigidă realizată din același material. Sistemul de transmisie provenea de la Suntour și beneficia de o casetă de 5 pinioane ce făceau echipă cu un angrenaj cu 3 foi TA Cycloturist. Frânele proveneau de la Mafac iar diverse componente direct de la Specialized, precum: ghidon, pipă sau cuvete.

Trebuie menționat faptul că pipa (tija de ghidon) era un model modificat preluat de la un BMX. Ghidonul Magura pentru motociclete, era împrumutat și modificat pentru a se potrivi pe noua bicicletă. Odată lansate pe piața americană, primele 125 de modele au fost vândute în mai puțin de 6 zile, un record pentru acea vreme.

Un an mai târziu a fost introdusă pe piață o versiune mai ieftină, modelul Stumpjumper Sport fiind oferit pentru 499$. Succesul bicicletei a fost răsunător, iar cuvintele lui Mike Sinyard au rămas valabile până în ziua de astăzi: „It’s not just a new bicycle, it’s a whole new sport”. Și chiar așa a fost.

Foto: producător, old school racing

Vezi Comentarii (5)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × four =