Acum citesti
Shimano XTR din 1996

Anul 1996 aducea modificări radicale pentru gama de top a celor de la Shimano, XTR. Era și anul în care mă îndrăgosteam iremediabil de această gamă, fiind fascinat de noile forme și culori. Iar dacă mai pun în calcul și funcționalitatea, poți înțelege cât de mult îmi doream măcar un set de frâne V-Brake Shimano XTR. Genul de piesă care crează atracție imediat ce o atingi.

Din punct de vedere al imaginii, consider că gama XTR din 1996 a rămas până astăzi fără echivalent. Japonezii anunțau la vremea respectivă schimbările radicale aduse gamei: greutate scăzută pentru toate componentele gamei, manete noi care ofereau reprize de schimbare mai rapide, V-Brake-uri cu mai multă putere sau un nou angrenaj cu o greutate scăzută și care aducea un plus de rigiditate întregului sistem de transmisie. Toate, oferite într-o nuanță de gri greu de uitat.

shimano_xtr_v-brake_1996_1

V-brake-ul din noua serie a făcut valuri. Design-ul de tip Parallel Push reușea să mențină sabotul paralel cu janta, oferind astfel o frânare foarte eficientă. De asemenea, sistemul permitea înlocuirea facilă a saboților și utilizarea unora mai înguști (care se montau pe o șină). Maneta de frână era parcă croită pe deget, oferind o aderență excelentă și o poziție perfectă pentru cele două degete cu care o acționai.

Angrenajul propunea o nouă soluție: foile erau livrate cu tot cu spider, care mai apoi erau prinse de brațul pedalierului. Astfel, se reușea la acel moment, scăderea greutății angrenajului și creșterea rigidității.

shimano_xtr_crankset_1996_2

Schimbătorul de pinioane utiliza un nou design al paralelogramului, avea un șurub de prindere realizat din titan, iar ambele rotițe ale patinei erau dotate cu rulment. De asemenea, schimbătorul utiliza un nou arc, mai puternic și mai durabil.

shimano_xtr_rear_der_1996_3

Nici nu este de mirare că aceste componente încă mai funcționează și în zilele noastre, fără probleme. Calitatea componentelor produse de Shimano în Japonia a fost mereu un punct de reper și asta mă face să-mi doresc și în ziua de astăzi o linie completă Shimano XTR. Greu de găsit și cu un preț în continuă creștere.

Vezi Comentarii (2)
  • Sunt foarte scumpe(cel putin din punctul meu de vedere) componentele din gama XTR, dar asta nu inseamna ca nu mi le-as dori. Probabil ca daca as trai in Vest, cu mentalitatea de roman, as avea bicicleta echipata full-XTR. :))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 5 =