Acum citesti
Sportivii și evenimentele anului 2017

Fiecare an aduce ceva special pe scena locală, iar oamenii care își dau interesul ca lucrurile să se miște în direcția potrivită sau cei ale căror performanțe ne lasă cu gura căscată, merită toată aprecierea noastră. Acesta este și scopul acestor mențiuni de final de an, iar pe lângă recunoașterea meritelor, poate să rămână o arhivă de consultat pe viitor, astfel încât să ne amintim cu ușurință peste ani, care au fost persoanele la care ne-am uitat cu admirație. Și 2017 a fost un an plin, așadar haideți să vedem în cele ce urmează cine considerăm noi că sunt cei care și-au făcut simțită prezența.

Omul anului (2017)

Vlad Dascălu la Carpathian MTB Epic. Când cineva trece razant peste pietrele alea fără ca măcar să auzi ceva, nu-ți mai rămâne decât să exclami: ninja style!

Vlad Dascălu (sub tricoul Dinamo-BikeXpert) a reușit în 2017 ceva ce niciun alt sportiv român n-a realizat până acum: trei poziționări pe locul 5 în cadrul Cupei Mondiale de XCO U23, una în Andorra, alta în Italia și cealaltă la Lenzerheide, Elveția. Deși a avut mai multe participări, acestea trei ne-au lăsat cu gura cascată și ne-au produs o bucurie imensă, un sentiment cu care, sincer să fiu, nu suntem foarte familiarizați. În Cupa Spaniei, acesta a ocupat a 3a treaptă a podiumului. Cum performanțele lui sunt mai mult decât promițătoare, vă propun să-l urmărim cu interes în participările sale internaționale de anul viitor, cu convingerea că vom fi martorii câtorva surprize frumoase, indiferent de echipa pentru care va alerga. Îl felicităm pe această cale și pe Cătălin Sprînceană, maganer-ul echipei, pentru eforturile depuse în susținerea lui Vlad Dascălu în acest sezon.

Sportivul anului 2017 (MTB)

Deși puteam să aleg dintr-o mulțime de fotografii ale multitalentului Arpad Kelemen, am decis că aceasta este cea mai reprezentativă, acum, la final de sezon. Fotografie de la Carpathian MTB Epic, acolo unde Arpad s-a clasat pe locul 2 în prima etapă!

Fără doar și poate, Árpád Kelemen (NoMad Merida-CST) nu este doar sportivul anului 2017, ci este cel care și-a dovedit măiestria în mai toate disciplinele: Campion Național la XCO, Campion Național la XCM, Vicecampion Național la Enduro (categoria seniori), Vicecampion Național la Ciclocross (categoria Elite)… Și sunt aproape convins că o participare constantă la Cupa Națională de Downhill i-ar fi adus de asemenea un titlu, cel puțin la categorie. Este clar că a muncit enorm demonstrând încă o dată ce înseamnă să fii un sportiv complet, care tace și face, cu o imensă modestie. Iar astfel merită premiul pentru Sportivul Anului 2017 și tot respectul nostru. Chapeau!

Sportivul anului 2017 (șosea)

În 2017 Edi Grosu este cel mai activ și de succes ciclist de șosea pe plan internațional. Totuși, dorim să oferim titlul lui Marius Petrache care pe lângă faptul că este Campion Național la proba de Fond, a participat la competițiile de criterium urban Red Hook Criterium și la competiții europene de velodrom unde ne-a ținut cu sufletul la gură alături de echipa condusă de antrenorul Georgiadis Georgios, cunoscut de prieteni ca Iorgo.

Sportivul anului 2017 (Gravity)

În caz că nu ești prea familiarizat cu Gravity-ul, uite, cam așa se dau băieții ăștia. Foto: hila.ro.

Matei Moisil (Playbike) este un alt sportiv român care ne-a produs o mare surpriză în luna iunie a acestui an: locul 1 la Specialized Rookies Cup din Germania, categoria U17 și cum asta n-ar fi fost suficient, a bifat din nou prima treaptă a podiumului la IXS International Rookies Championships din Austria, categoria U17, în luna august. Pe lângă aceste rezultate, Matei a câștigat la categoria juniori, toate etapele din Cupa Națională de Downhill și așa cum era de așteptat și Campionatele Naționale de Downhill la Juniori. Mai aveți ceva de completat?

Atleta anului 2017 (MTB)

Determinare, forță, imagine: păi… 10 pe linie. Deci ce a câștigat Suzi anul acesta? Foto: Triada MTB

Suzi Hilbert a câștigat în 2017 Campionatul Național de XCO de la Zărnești, categoria Elite, Campionatul Național de Maraton (XCM) la Geiger (Elite), iar în primăvară și-a adjudecat prima poziție a podiumului Primei Evadări, la categoria Elite, plus alte clasări importante. Pe scurt, una dintre cele mai de succes sportive pe plan local din România. Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să-i urez succes pentru anul viitor și să conchid cu: not the average girlfriend!

Cei mai promițători rideri ai anului (2017)

Greu de ales o poză cu Raul: să fie într-un table top? Să fie una de acțiune în off-road? Cred că asta este reușită, dar nu m-am decis prea ușor.

Aceasta este o nouă categorie pe care am decis s-o folosesc ca paravan pentru a aduce de fapt în atenția voastră sportivi talentați, de care cu siguranță vom auzi mai des în viitorul apropiat. Poți să-l numești un prognostic sau un pariu personal, dar află că Raul Sînza (Carcover Racing Team) este unul dintre personajele în cauză. Poate că l-ai văzut la competițiile de șosea, poate pe poziția a 3a a podiumului de la Campionatele Balcanice de XCO de anul acesta sau poate că pur și simplu l-ai văzut pe alte podiumuri precum cel de la MoonTimeBike. Raul este un talent înnăscut, iar timpul va scoate asta la iveală.

Stai așa că n-am terminat! Mai este pe listă băiețașul acesta: Eduard Kubat.

Tot în această rubrică vreau să-l menționez și pe tânărul Eduard Kubat (Dinamo-BikeXpert), în vârstă de doar 14 ani, dar care promite mult. Trebuie doar să-l vezi în acțiune ca să înțelegi, iar eu am avut această ocazie, inclusiv în curtea FreeRider. Atât la Campionatul Național de XCO cât și în Cupă, a terminat pe locul 3, însă aceste performanțe se vor îmbunătăți cu siguranță pe viitor. Mai trebuie doar un pic de răbdare: the best is yet to come!

Participări notabile la competiții internaționale

Până la urmă cred că Tudor Oprea și Lucian Logigan au avut parte de o experiență pe cinste la Cape Epic.

Echipa Scott-Geiger, prin Tudor Oprea și Lucian Logigan, a reprezentat România anul acesta la faimoasa competiție Cape Epic, desfășurată în Africa de Sud, o premieră pentru țara noastră. Cei doi au reușit să se claseze în primele 15% dintre echipe, mai precis pe locul 35. Aceștia au avut de parcurs 7 etape, plus prologul, cu o distanță totală de 651 de km, 14.450m diferență de nivel și o viteză medie de 20.71 km/h. De apreciat și live-urile de pe facebook pe care le-au organizat negreșit în fiecare seară, după fiecare etapă răspunzând întrebărilor fanilor, prietenilor sau pur și simplu celor curioși, reușind astfel să ne aducă mai aproape de acțiunea desfășurată pe bătrânul tărâm African.

Competiția anului 2017

Genul de fotografie care dă naștere unor dorințe nebănuite…

Carpathian MTB Epic nu trebuie văzută doar prin prisma faptului că a fost o adevărată desfășurare de forțe, dar și pentru că a reușit să promoveze România în afara granițelor. După cum menționam la acel moment, clip-ul de prezentare a bătut de departe orice încercare lamentabilă a Ministerului Turismului de a promova România. Participanții au fost mulțumiți de organizare, traseele au fost dificile – așa cum îi stă bine oricărei competiții pe etape, iar evenimentul a fost transmis live chiar și de la mare altitudine, un pas înainte  important pentru scena locală. Pe lângă asta, nu-mi amintesc să fi avut vreodată la noi în țară un eveniment pe etape atât de bine planificat sau promovat.

Concursul anului 2017 (șosea)

Și în 2017 evenimentul principal de șosea pentru amatori a rămas Road Grand Tour care a inclus în calendar și cursa KOT – King of Transfăgărășan, incluzând astfel în program și a doua șosea montană înaltă a României alături de Transalpina, parte a traseului competiției Eroica (atunci când condițiile o permit).

Concursul anului 2017 (Gravity)

Sebi Grosu înainte de linia de finish.

Ediția din 2017 a concursului de downhill organizat la Cheile Grădiștei mi s-a părut una dintre cele mai vii competiții la care am participat. Un rol important l-a jucat și publicul, însă organizarea a fost fără reproș, traseul bine pus la punct, iar spectacolul nu a contenit să lipsească. Toate aceste elemente combinate au făcut din prima etapă a Cupei Naționale de Downhill, una dintre cele mai frumoase curse ale anului. La fel ca sosirea lui Remus Bonta pe locul 2, pe o bicicletă de enduro. 🙂

Cicloturistul anului 2017

Radu Păltineanu își continuă expediția pe bicicletă prin cele două Americi, decizând în 2017 să lungească traseul astfel încât să treacă prin fiecare țară de pe continente, presărând expediția cu escaladarea câtorva vârfuri montane celebre. Nu doar expediția sa ci și modul decent și onorabil în care ne reprezintă țara cu mândrie prin locurile pe unde trece, alături de prezența permanentă pe Internet cu relatări constante și interesante dar și de atitudinea civică luată de la distanță în legătură cu evenimentele din țară ne fac să îi acordăm din nou acest titlu.

Best come-back 2017

Vereștiuc, sare ca un pește pe uscat. Dar nu despre el este vorba. Foto: TimeStuff

Tare ca Piatra s-a reinventat anul acesta și cred că merită menționat acest lucru. Concurenții care s-au întrecut pe traseul de downhill refăcut din temelii au rămas cu impresii pozitive raportându-ne la edițiile anilor anteriori. Și era chiar păcat să nu fie astfel, căci viteza și distracția sunt cuvintele cheie pentru competiția de la Piatra Neamț, unul dintre cele mai accesibile concursuri de downhill din România. În plus, totul se întâmplă în cadrul unui festival, așadar în cele 3 zile pe care le petreci acolo, cu siguranță vei avea multe altele de făcut.

Inițiativa anului 2017

Includerea evenimentelor de XCM și XCO sub o Cupă Națională este un pas înainte pentru competițiile din România, acestea urmând modelul Cupelor Naționale de Downhill și Enduro. Totodată, Cupa Națională de Ciclocross a luat naștere la inițiativa lui Timotei Păcurar și reprezintă un plus enorm pentru această disciplină prea puțin emdiatizată la noi în țară.

Dezamăgirea anului 2017

Dragoș Mitroi, editor-in-chief FreeRider.ro (stânga), explicându-i fostului Campion Național la Maraton (dreapta), de ce s-a ajuns unde s-a ajuns… Foto: arhiva personală

La propunerea și insistențele sale, alături de confirmarea și votul unanim al redacției, mai în glumă – mai în serios, Robert Dobai își adjudecă titlul la categoria „dezamăgirea anului 2017”. Îi vom înmâna titlul cu proximă ocazie, într-un cadru sobru-festiv.

În loc de concluzie

Am acordat toate aceste premii virtuale sportivilor sau organizatorilor a căror acțiune am urmărit-o îndeaproape în anul ce tocmai se încheie. Cu siguranță sunt mai mulți sportivi sau poate competiții cu care ne mândrim și care ne fac cinste, nouă, tuturor, însă cei menționați mai sus au avut reușite notabile, ținându-ne în priză pe tot parcursul sezonului. Iar cu această ocazie vreau să adresez felicitări tuturor celor implicați în fenomen, atât sportivilor cât și organizatorilor de competiții sau participanților în cadrul acestora, căci ei țin această scenă vie.

Stimă și respect,

Dragoș Mitroi
editor-in-chief FreeRider.ro

Vezi Comentarii (5)
  • Stiti si voi cat de mult a divizat opiniile Carpathian Epic. Pentru fiecare plus poate fi menționat un minus. Nici în relatarile de la fata locului nu ati mentionat un aspect esențial – faptul că au fost sub 100 de concurenti înscriși, în condițiile unei promovări – așa cum ați scris – nemaivăzute.
    Motivul e simplu – cei care au capacitatea să ducă traseele alea le-au făcut în cadrul competiției ”4 Mountains”, cheltuind de 5 ori mai puțini bani; probabil că mulți dintre cei în temă nu au apreciat ca etică organizarea unui concurs ”nou” pe aceleași trasee, cu aceeași bază, numai că în engleză și cu mai multe drone. Rezultatul – exprimat în participarea la eveniment – vorbește de la sine.

    • Salut Iancu, din câte am reținut acele locuri pentru participanți au fost limitate, probabil din motive de logistică. Tot din ceea ce am vorbit cu concurenții, traseele nu au coincis cu cele de la 4 Mountains, decât pe anumite porțiuni (pe altundeva aparent chiar nu aveai pe unde să o iei). Să nu uităm că la această competiție au participat mulți adepți ai 4Mountains care până la final au ajuns la concluzia că a fost altceva, într-adevăr. Iar dacă și cei mai hateri dintre hateri spun asta, tind să le dau dreptate. 🙂

  • La juniori ar mai fi de pomenit o persoana, Campioana Balcanica la XCO, campioana nationala la mtb si cx, pe podium la Cyprus Sunshine 4 day plus numeroase concursuri castigate in tara, niste titluri importante. Numele ei este Bereczki Eszter din Oradea care a cam batut-o pe Karina Cubat la cam toate concursurile directe inclusiv Napo xco uci class 2 asa cu vreo 12minute

  • E clar ca Eszter nu trebuia sa lipseasca dintr-un asemenea top.
    Cu tot tonul ironic si cu toata prietenia dintre voi, e aiurea sa spui despre Dobai ca e dezamagirea anului. Asta dupa ce pe maleficul Tudi si pe Luci Logigan i-ai inclus la superlative dupa o clasare mediocra la Absa. Macar in aceeasi masura, si Luci Logigan merita „distinctia” de dezamagirea anului, a avut un an mult sub asteptari, dar poate ca el nu e la fel de rezistent la glume.
    In final, remarc totusi un plus al topului fata de anii anteriori. Macar nu a mai primit titlul de organizator al anului Kevente Lertes. Desi, dupa atatea esecuri, o Zmeura de Aur ii venea bine in palmares pentru dezastrul de la BT Faget UCI MTB Marathon Series.

  • Apreciez raspunsul.
    Insa chiar domnul presedinte Riders Club declara intr-un interviu ca se astepta la mai multi participanti… cat despre format si trasee… sunt intr-adevar diferite, mai puțin prin părțile definitorii… hai sa nu ne pacalim.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 + 5 =