Acum citesti
Sputnik HZV

Sputnik HZV

Bicicletele Sputnik au deținut un segment din piață în vremurile comuniste, alături de Tohan și Pegas numărându-se printre cele mai cunoscute biciclete. Pot spune că Sputnik-urile au fost  mai râvnite decât produsele românești și pe bună dreptate, acestea erau dotate cu 4 pinioane, schimbător de pinioane și cu o manetă pentru acționarea schimbătorului montată pe țeava inferioară a triunghiul frontal al cadrului.


Cum orice hit cunoaște și decăderea, Sputnik HZV (XB3 în rusă) nu a făcut nicio excepție. Acum însă a devenit o piesă de colecție pentru toți nostalgicii acelor vremuri. Și să pui mâna pe un exemplar bine păstrat poate fi o provocare. Am găsit acest Sputnik în curtea lui Nelu, undeva în județul Argeș. Acesta a achiziționat-o pentru o sumă modică, de aproximativ 150 de lei, urmând s-o folosească pentru toate deplasările în oraș. Deși a utilizat bicicleta în trecut, automobilul personal i-a oferit destul confort pentru a-l determina să renunțe la vechea bicicletă și s-o vândă. Într-un final însă, a considerat că alternativa oferită de bicicletă este mai ieftină dar nu neapărat mai rapidă.


După cum poți observa din fotografii, angrenajul original a fost schimbat cu unul mai nou și în ciuda faptului că are 3 foi, doar cea mijlocie este utilizată. Pedalele, jantele și anvelopele au fost de asemenea înlocuite însă restul componentelor sunt cele originale. Chiar și șaua a rezistat în condiții rezonabile până în zilele noastre. Un exemplar bine întreținut poate fi achiziționat pentru 300 -400 de lei, iar unul foarte bine întreținut, pentru aproximativ 600 de lei.


Dacă ești deținătorul unei biciclete Sputnik, așteptăm fotografiile tale pe echipa at freerider.ro pentru a le publica pe site.



Vezi Comentarii (4)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 5 =