Acum citesti
Tutorial: instalare hărți pe Garmin Edge 520 și nu numai

IMG_3058Dispozitivele Garmin cu posibilitatea grafică de a afișa hărți oferă posibilitatea de a instala destul de simplu hărți de bază noi sau suplimentare, gratuite sau achiziționate de la Garmin sau de la terți.

Garmin Edge 520 este unul dintre cele mai populare computere de ciclism, oferind un număr mare de funcționalități la un preț decent. Din păcate, deși el are posibilitatea de a afișa hărți, a fost dotat cu o memorie infimă pentru acest scop. El vine cu o hartă de bază a lumii de doar 50 MB preinstalată și extrem de sumară, atât de sumară încât România nici nu există. Tot din nefericire, această hartă poate fi înlocuită cu una de dimensiuni asemănătoare, nefiind loc pentru una ceva mai mare și mai cuprinzătoare. Acest lucru înseamnă că, în funcție de complexitatea hărții alese, putem avea la un moment dat pe dispozitiv informații doar pentru o zonă restrânsă. Hărțile pe care le exemplificăm permit instalarea a circa 1/3 din teritoriul României.

Instalarea hărților are două etape principale: generarea hărții și copierea acesteia pe dispozitiv.

Pentru generarea unei hărți în cazul în care nu dispunem de una compatibilă, ne putem folosi de unele pagini de internet care oferă această funcționalitate. Vom folosi pagina openstreetmaps.nl

1Pe această pagină se selectează tipul de hartă (1), nu e diferență mare de dimensiune între ele dar Routable Bicycle este cea mai mică. Apoi se activează modul manual de selecție (2) după care cu ajutorul butoanelor de control se selectează ca harta să afișeze zona dorită. În imagine apar niște dreptunghiuri ce reprezintă secțiunile de hartă pe care le putem instala (una sau mai multe). Selectăm bucățile dorite (4) în timp ce verificăm în stânga (!!!) ca dimensiunea să nu depășească 50-60 MB. Odată selecția terminată, se introduce adresa de email (5) și comandă harta cu butonul Build my map (6), urmând a fi informați că harta va fi trimisă prin email cât mai curând posibil.

2După maxim 10 minute găsiți un email cu un link spre fișierele cu harta comandată. Din listă selecționăm oem_generic_gmapsupp.zip și descărcăm arhiva.

3În arhivă se află un fișier cu denumirea gmapsupp.img. În cazul dispozitivelor cu slot de card de memorie, acest fișier se copiază într-un director Garmin pe card și va fi văzut automat. Pentru Edge 520 însă lucrurile sunt mai complicate. Fișierul trebuie redenumit gmapbmap.img. Putem să ne creem mai multe astfel de fișiere cu zonele de interes și le putem păstra ordonat în calculator în directoare separate pentru a le avea rapid la îndemână.

4Pasul următor este copierea hărții pe dispozitiv. Pentru aceasta, se conectează 520-ul la PC cu cablul de date, apoi se intră în directorul Garmin și se șterge fișierul gmapbmap.img de acolo – acesta poate fi pentru siguranță copiat înainte într-un loc sigur. După ștergere, în locul acestuia se copiază noul fișier gmapbmap.img generat de noi. După reset, Edge 520 va folosi atât pentru afișare cât și pentru rutare noua hartă introdusă!

Computerele de bicicletă Garmin Edge le puteți achiziționa de la Extreme Riders

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty + 9 =