Acum citesti
Ciamillo Lekki8 – frâne de șosea la 144 g setul

Noile frâne din carbon pentru cursiere Ciamillo Lekki8 marchează un nou record de greutate pentru cel mai ușor set complet de frâne de șosea dar și un nou început pentru producătorul lor, Ted. Greutatea setului este de 144 g pentru ambele frâne complete cu saboți, o valoare aproape incredibilă. Fără saboți, setul cântărește doar 129 g, frâna față având 68 g iar cea spate 61 g.

Noutatea constă în trecerea la un corp al frânei din carbon. Dacă modelele anterioare aveau o greutate de 155 g cu corpul din aluminiu prelucrat, acestea noi folosesc plăci de carbon pe ambele părți ale unei came din aluminiu, totul fiind conectat cu un mix de piese din titan, aluminiu și inox.

 

Numele are o proveniență interesantă. Ted, după ce s-a străduit să ofere produsul în SUA dar nu a putut face față comenzilor, a închis atelierul și a vândut echipamentele. Dar apoi s-a căsătorit și s-a mutat în Polonia unde a reușit să redeschidă afacerea datorită costurilor mai mici. Lekki este denumirea în poloneză pentru ”ușor” iar acestea sunt a 8-a generație de frâne proiectate de el.

Funcționarea e identică cu cea a modelelor GSL și Zero G produse de acesta în trecut, dar cu câteva îmbunătățiri. În primul rând acum există un quick release ce face schimbarea roților mai rapidă. Șurubul de reglaj e acum pe pun pivot astfel că e mereu aliniat cu cămașa și cablul atunci când se acționează frâna. Acest lucru reduce frecarea de pe cablu și frânele sunt mai fine. Cama e prinsă de șurubul central care face totul mai rigid. Arcul e reproiectat și e cu 30% mai puternic, așa că vor reveni mai repede la zero.

 

Frânele sunt disponibile în varianta standard și long reach, ultima folosind avantajele acestui nou design modular. Brațele pot fi demontate și înlocuite pentru a mai câștiga 5 mm de lungime și 2 g de greutate. Deci dacă saboții de frână ajung prea aproape de roată, acum există o opțiune. Ambele modele acceptă jante cu lățimea între 19-28 mm și anvelope până la 32 mm.

Versiunea curentă folosește componente de titan aproape peste tot, axul central fiind tot din titan dar într-un bolț din aluminiu. Șuruburile mai mici care țin împreună plăcile din carbon sunt acum de oțel dar Ted spune că le va înlocui cu unele din titan în versiunea următoare, scăzând greutatea cu încă 4 g.

Distributia în Europa e asigurată chiar de producător. Momentan sunt în stoc aproximativ 120 de seturi, prețul pentru un set fiind de 539$, existănd opțiunea saboților tip Shimano sau Campagnolo. Modelul long reach e un pic mai scump, la 559 $ setul.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − ten =