Acum citesti
În Piatra Craiului au fost marcate oficial traseele de bicicletă

În septembrie anul acesta, a apărut o știre potrivit căreia în Piatra Craiului au fost deschise noi trasee de bicicletă. Nu am spus nimic la vremea respectivă pentru că informația era generică și nu aducea totuși nimic nou. Toată lumea știe deja că în zona Piatra Craiului poți merge pe bicicletă.

Ulterior am luat legătura cu Mircea Vergheleț – Directorul parcului, pentru a afla ce înseamnă mai exact „trasee noi”, care sunt acestea și cum pot fi urmărite la fața locului. Iată mai jos informațiile detaliate. Ne bucurăm să aflăm că, deși nu s-a construit nimic de la zero, spre exemplu poteci noi, totuși traseele sunt marcate la fața locului pe drumuri și poteci existente. Exista o hartă tipărită cu traseele de bicicletă din Piatra Craiului și, mai mult, sunt disponibile track-urile GPS.

Freerider – Ce lungime totală însumează rețeaua de trasee?
Mircea Vergheleț – Lungimea însumată a celor 11 trasee de cicloturism este de 264 km, inclusiv suprapunerile.

Care este regiunea acoperită de trasee?
MV – Majoritatea traseelor străbat Parcul Național Piatra Craiului, pe teritoriul județelor Brașov și Argeș, cuprins între localitățile Zărnești (în partea nordică) și Podu Dâmboviței (în partea sudică).

Pe ce suprafață de rulare se desfășoară în cea mai mare parte?
MV – Cu excepția a 2 trasee care se desfășoară aproape integral pe asfalt (Zărnești – Plaiu Foii și Zărnești-Bran), restul traseelor se desfășoară pe macadam, iar uneori pe drumuri de tractor, unele secțiuni scurte de legătură fiind amplasate pe poteci turistice (zona La Table, Colții Chiliilor etc.).

Pe ce tip de drumuri se pedalează în cea mai mare parte?
MV – Cu excepția a 2 trasee care sunt aproape în integralitate pe asfalt, restul traseelor se desfășoară pe drumuri forestiere, iar uneori pe poteci.

Care este gradul de dificultate? 
MV – Gama de trasee este variată (ușoare, medii și dificile), astfel încât fiecare ciclist poate aborda un traseu corespunzător nivelului său de experiență.

Cât de ușor pot fi urmărite în teren traseele? Este nevoie de hartă tipărită/gps sau sunt suficiente indicatoarele instalate de-a lungul traseelor?
MV – Au fost semnalizate cu săgeți indicatoare toate intersecțiile cu schimbări de direcție, iar în punctele importante există și 10 panouri cu harta traseelor de bicicletă. Săgețile conțin numărul traseului amplasat pe culoarea corespunzătoare gradului de dificultate al traseului respectiv (albastru-ușor, roșu-mediu și negru-dificil) precum și pictograma specifică. Vopseaua albă este luminescentă, se mai vede seara 1-2 h chiar și fără lanternă. Pentru un plus de siguranță se poate utiliza și noua hartă cu trasee de bicicletă sau se pot descărca trackurile GPS de pe site-ul administrației parcului național.

Despre ce hartă este vorba?
MV – Harta tipărită cu traseele de cicloturism a fost realizată în colaborare cu Schubert & Franzke – Munții Noștri, și poate fi achiziționată de la Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului. Harta este afișată și pe cele 10 panouri amplasate în teren.

Începând cu ce lună pot fi practicate traseele?
MV – Perioada recomandată este aprilie-octombrie.

Unde găsim detalii despre fiecare rută în parte?
MV – Descrierea traseelor și trackurile în format gpx se găsesc pe site-ul Administrației Parcului Național Piatra Craiului, la secțiunea Vizitarea.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × 5 =