Acum citesti
Schimbătorul automat de viteze HIPCI AGS vine din Taiwan

Schimbătorul automat de viteze propus de taiwanezii de la HIPCI elimină nevoia de a schimba vitezele manual. Prin integrarea senzorului de cadență și viteză în schimbătorul spate acesta poate fi reglat să schimbe exact atunci când ai nevoie. Ideea nu este nouă și am mai văzut astfel de prototipuri încă din 2013 însă abia acum sistemul a devenit suficient de miniaturizat pentru a putea fi folosit cu adevărat în natură.

În cazul prototipului de față AGC (Automatic Gearshift System) avem practic un schimbător Microshift pe care s-a fixat o carcasă în care găsim un motoraș, niște electronice și senzori. Unul dintre ei este senzorul de viteză. Un alt senzor se află poziționat în zona rotiței de jos a schimbătorului spate, care oferă cadența.

Computerul sistemului, având aceste două informații de viteză și cadență (la fel ca la mașină unde avem viteza și turația motorului), poate fi programat să schimbe viteza exact când ai nevoie. Sistemul poate fi programat și să prioritizeze schimbarea vitezei fie în funcție de viteză fie cadență. Totul se face prin telefon unde este instalată aplicația care controlează cum se comporta schimbătorul spate. Imaginează-ți o mașină de curse al cărui computer de bord este programat să schimbe vitezele la turație mai mare sau mai mică.

Sistemul poate fi rafinat și mai mult. Spre exemplu schimbătorul spate poate fi în legătură și cu ciclocomputerul de unde va lua informații cum ar fi puls și putere. Astfel, schimbarea vitezei se poate face mai lin, când asupra pedalei este aplicată mai puțină putere.

Astăzi, pentru că pe piață există destul de multe opțiuni de schimbătoare electrice de viteză, cum ar fi Shimano, Sram, Campagnolo, FSA, MicroShift, ideea unui schimbător automat pare a fi cât se poate de plauzibilă. Actualul prototip propus de HIPCI îngreunează schimbătorul clasic de viteze cu 500 grame plus bateria, însă pe viitor cu siguranță totul se va miniaturiza.

Prețul nu a fost anunțat și nici nu poate fi vorba de așa ceva în această etapă de cercetare. Însă dacă ne gândim pragmatic și ținând cont că nu va mai trebui să investești și în shiftere este posibil ca noul schimbător automat să fie mai ieftin decât un combo Shimano XT cu shifter și schimbător spate.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

14 + 3 =