Acum citesti
Lapierre oferă în 2019 modelele Zesty și Spicy, pe același cadru

Indiferent dacă te interesează o bicicletă de all-mountain sau de enduro, cu roți de 29 sau de 27.5, din carbon sau din aluminiu, Lapierre are o ofertă – modelul Zesty-Spicy. Este vorba de fapt de 8 variante diferite de Zesty și Spicy, dar toate încep de la același cadru, al cărui material trebuie ales în primul rând: carbon sau aluminiu. Apoi Lapierre transformă cadrul într-o bicicletă ce poate merge de la un Zesty cu cursa de 140 mm și roți de 29 până la un Spicy cu cursa de 170 mm și roți de 27.5, la un buget între 2000-6000 Euro.

Noile Zesty/Spicy au fost anunțate la Eurobike dar detaliile oferite au fost puține. Acum bicicletele sunt aproape gata de distribuție iar Lapierre au oferit detaliile complete ale modelelor de all-mountain și enduro, cu programul personalizabil FIT precum și cu indicații pentru a alege modelul potrivit.

Deoarece sunt disponibile practic două cadre, din carbon sau aluminiu, acest lucru este primul ce trebuie ales înainte de suspensie, geometrie și roți. Cadrul din carbon și cel din aluminiu au aceiași geometrie și folosesc aceleași tehnologii.

Acest lucru include sistemul de adaptare FIT, mărimile de roți și geometria adaptată la stilul fiecăruia, dar și noua suspensie cu 4 brațe. Cadrele sunt compatibile doar 1x, au spațiu pentru butuc Boost, rutare internă, reglarea geometriei cu chip, monobloc PF92, tijă dropper de 31.6 mm și prinderi de amortizor metrice trunnion.

Singura diferență între cadre în afară de câteva sute de grame la greutate este că modelul din carbon include LP Box, o cutie de transport integrată în care încape o cameră și o trusă de scule și care are și rol de protecție pentru downtube în fața monoblocului. Toate bicicletele din aluminiu au un preț sub 3000 Euro în timp ce modelele din carbon pot ajunge la o sumă de două ori mai mare.

Următorul lucru ce trebuie ales e tipul de întrebuințare.

Modelele Zesty înclină spre greutate redusă și eficiență la pedalare, cu suspensii pe aer, cursă scurtă de 140 sau 150 mm și geometrie cu unghiuri mai mari.

Spicy are furci și amortizoare cu curse mai lungi, de 160 sau 170 mm dar și o geometrie cu unghiuri mai mici cu un grad, ceea ce face bicicleta mai potrivită pe coborâri.

Spicy folosește amortizor cu arc și componente mai solide pentru discipline extreme.

Indiferent de material și de tipul de utilizare, se poate alege și dimensiunea roților. Toate bicicletele pot funcționa cu roți de 17.5 (nu plus) sau de 29.

Pentru a nu afecta geometria, cadrul Zesty/Spicy are un chip la pivotul principal al suspensiei (ce scurtează de asemenea și cursa cadrului) și un set de cuveți cu două poziții. În plus, toate bicicletele folosesc furci de 29 care pot fi reglate intern pentru a limita cursa cu 10 mm. Modificarea completă a bicicletei nu e foarte grea, dar Lapierre recomandă ca acest lucru să fie făcut de un atelier specializat.

Odată alese roțile, se poate alege și cursa suspensiei. Modelul Zesty are suspensie de 150 mm la ambele roți de 27.5 și de 140 mm dacă roțile sunt de 29. În același timp modelul de enduro Spicy are suspensie de 170 mm pentru roțile de 27.5 și de 160 mm pentru cele de 29.

Zesty/Spicy sunt disponibile în patru mărimi, între S și XL iar Lapierre oferă roți de 27.5 în mărimile S și m, în timp ce mărimile M, L și XL primesc roți de 29, însă toate pot funcționa cu orice mărime de roți, ceea ce înseamnă că la comandă bicicleta poate să vină și în mărimea S cu roți de 29 sau XL cu roți de 27.5.

Fiind vorba practic de 4 biciclete diferite din același cadru din carbon sau aluminiu, Lapierre oferă un program de personalizare FIT pentru a ajusta restul elementelor de pe bicicletă pentru dimensiunile ciclistului. Nu sunt luate în considerare doar dimensiunile ciclistului ci și tipul de utilizare. Dimensiunea roților e un element principal, acestea venind cu anvelope de 2.4 dar cu posibilitatea de a monta și modele de 2.6, însă nu și modele Plus. Există două lungimi de brațe de angrenaj și dimensiuni de foi care sunt specifice pentru mărimi și cursa suspensiei, două lățimi de ghidon, două diametre de grip-uri, trei lungimi de cursă pentru tija dropper și două dimensiuni de discuri de frână.

Noul Zesty e disponibil în două versiuni din carbon și două din aluminiu. Modelul de top Zesty AM Fit 8.0 Ultimate are un preț de 5500 Euro, transmisie X01 Eagle și suspensii Fox Factory, modelu Zesty AM Fit 5.0 Ultimate costă 3600 Euro, are transmisie GX Eagle și suspensii RockShox, ambele modele folosind cadre din carbon. Cu cadru din aluminiu este disponibil Zesty AM Fit 4.0 la prețul de 2700 Euro echipat cu transmise NX Eagle și Zesty AM Fit 3.0 la prețul de 2200 Euro cu transmisie NX 1×11.

Modelul mai agresiv Spicy are doar trei versiuni de echipare din care doar una cu cadru din aluminiu. Modelul de top Spicy Fit Team Ultimate are un preț de 6000 Euro, transmisie X01 Eagle și suspensii RockShox iar modelul Spicy Fit 5.0 Ultimate are un preț de 4000 Euro, transmisie GX Eagle și suspensii Fox. Singurul model cu cadru din aluminiu e Spicy Fit 3.0 la un preț de 3000 Euro cu transmisie NX 1×11 și suspensie RockShox.

Noile modele Zesty și Spicy sunt deja în drum spre distribuitori și vor fi complet disponibile la începutul lui 2019.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve − one =