Acum citesti
Navad 1000 – ediția 2017

Pasionații de aventuri clasice cu mountain bikeul ar trebui să fie atenți zilele următoare deoarece organizatorii, deja celebrei ture Navad 1000, deschid înscrierile pentru ediția din sezonul următor. Evenimentul duce mountain bikerii dintr-un capăt în celălalt al Eleveției, pe un traseu ce măsoară 1000 de km și nu mai puțin de 30.000 m diferență de nivel pozitivă. Ce e special la acest eveniment e faptul că nu are caracter competitiv, fiecare participant fiind responsabil de propria aventură fără a fi cronomentrat și fără a fi clasificat la final.  În data de 17 iunie 2017 are loc ceea de-a treia ediție Navad 1000 cu startul din localitatea Romanshorn în estul Elveției și cu finalul pe malul lacului la Montreux, în dreptul statuii lui Freddy Mercury, un mic omagiu adus solistului trupei Queen. Traseul parcurge centrul Elveției de-a lungul părții nordice a Alpilor, tercând printr-o sumedenie de locuri celebre dar și mai puțin cunoscute, organizatorii promițând priveliști de o frumusețe rară.

Sursa mtb-news.de
Sursa mtb-news.de

Un aspect interesant îl reprezintă lipsa unei taxe de participare, evenimentul fiind organizat mai degrabă cu scopul de a promova producătorul de gps-uri din Cipru, Navad. Cei de la Navad se mândresc cu faptul că gps-urile lor nu se bazează exclusiv pe navigația prin sateliți de origine americană, ci îi utilizează în schimb și pe cei de origine rusească, un sistem rusesc cunoscut sub denumirea de GLONASS.  Navigația devine în acest fel și mai precisă deoarece nu are la bază o singură sursă la fel ca majoritatea produselor gps de pe piață. În completare, cei de la Navad pun la dispoziția utilizatorilor o grămadă de hărți gratuite și tot mai multe sugestii de trasee încărcate de utilizatori în întreaga lume. Fondatorul firmei, Wili Felix este și organizatorul turei de 1000 de km intitulată sugestiv Navad 1000.

Traseul Navad 1000. Sursa mtb-news.de
Traseul Navad 1000. Sursa mtb-news.de

Lipsa unei taxe de înscriere presupune și o logistică mai complexă care cade în sarcina participanților, aceștia fiind nevoiți să-și găseacă locurile de cazare și să ducă cu ei toate lucrurile de care vor avea nevoie în tura lor. Organizatorii pun la dispoziție un singur punct de asistență la jumătatea traseului, acolo unde participanții pot să-și schimbe bagajele necesare continuării turei. Singura obligație pe care o au participanții constă în raportarea poziției lor către un portal oficial așa încât organizatorii să poată verifica dacă traseul propus a fost respectat. La ediția precedentă prima persoană a ajuns la final în 5 zile, 9 ore și 45 de minute. Competiția are un caracter non-stop, cu alte cuvinte cine e suficient de antrenat și de nebun încât să pedaleze toată ziua și să se odihnească pe marginea traseului va ajunge cu siguranță într-un timp record la Montereux, chiar dacă epuizarea fizică va fi atât de mare încât e puțin probabil ca peisajele să lase vreo impresie de durată asupra participanților care aleg această varianta „hardcore”.

Sursa Navad 1000
Sursa Navad 1000

Mișcarea de bikepacking prinde tot mai mult avânt în țările occidentale, astfel că un număr tot mai mare de mountain bikeri preferă lipsa competivității și aventura care vine la pachet cu evenimentele de genul Navad 1000 în dauna clasicelor maratoane pe etape și a competitivității impuse de acestea.

Statuia lui Freddy de la Montereux. Sursa Navad 1000
Statuia lui Freddy de la Montereux. Sursa Navad 1000
Vezi Comentarii (2)
  • „Cei de la Navad se mândresc cu faptul că gps-urile lor nu se bazează exclusiv pe navigația prin sateliți de origine americană, ci îi utilizează în schimb și pe cei de origine rusească” ..facepalm

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen − 11 =