Acum citesti
Antrenamentul de rezistență în ciclism

După cum spuneam în articolul anterior, ciclismul este un sport de rezistență. Chiar dacă viteza cu care pedalezi este factorul decisiv în câștigarea unei curse, fără anduranță nu ai reuși să pedalezi cele câteva ore cât durează concursul.

În limbajul de specialitate, rezistența, sau anduranța, este capacitatea organismului de a efectua timp îndelungat o anumită activitate fără a scădea eficacitatea ei. Rezistența se câștiga destul de greu, dar se pierde la fel greu, aceasta fiind capacitatea motrică a organismului cel mai ușor de îmbunătățit.

Pentru a te perfecționa la acest capitol, trebuie să ai continuitate în antrenamentul de rezistență, iar rezultatele se vor simți în timp, unul nu foarte îndelungat, dar nici scurt.

Principiul antrenamentului de rezistență este simplu: are o durată lungă (între 3-5 ore) și o intensitate moderată. Legat de intensitate, efortul trebuie să se desfășoare în zona de rezistență a ritmului cardiac, situată între 65 și 85% din valoarea maximă a ritmului cardiac. Sigur, acest lucru nu înseamnă că un antrenament de rezistență este floare la ureche.

Acest tip de antrenament va consuma multe din caloriile tale, motiv pentru care ar fi bine să ai cu tine niște batoane energizante sau orice alt tip de alimente comestibile și potrivite unui sportiv în timpul efortului. Idem și pentru lichide – nu pleca de acasă fără și oprește-te ori de câte ori este nevoie ca să îți reumpli bidonul.

Terenul pe care desfășori antrenamentul de rezistență ar trebui să fie unul variat pentru că plictiseala este un “pericol iminent”. Tot din acest considerent este bine să mergi într-un grup mai mare la antrenament. De asemenea, nu se întămplă nimic rău dacă mai faci o accelerare sau sprintezi de câteva ori pe parcursul antrenamentului, dar ține minte că scopul tău este să îți îmbunătățești anduranța.

Antrenamentul de rezistență nu ar trebui făcut de mai mult de 2 ori pe săptămână, și asta în cazul în care ai ceva timp de când te dai serios cu bicicleta. Dacă nu ai cel puțin câteva luni de zile sau chiar un an de pedalat în spatele tău, cel mai recomandat este o sedință a acestui tip de antrenament săptămânal. Rezistența este o calitate ce se dezvoltă în timp, așa că mai bine urmărește să fii cât mai constant în antrenamente de-a lungul sezonului decât să fii doar un ciclist de “vreme bună”.

Totodată, în cadrul acestui antrenament ai cele mai mari șanse să scazi în greutate, în principal datorită caloriilor arse pe durata sa, dar acest aspect îl vom dezvolta în alt material. Produsele de nutriție sportivă conțin carbohidrați complecși care favorizează utilizarea lipidelor din organism pentru furnizarea energiei.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eighteen − 2 =