Acum citesti
Ce lichide consumam atunci cand pedalam ?

ce_bemCu totii stim cat de importanta este hidratatea in viata noastra. Cu toate acestea care este compozitia optima a lichidului pentru o hidratare eficienta?

Glucidele (CHO) sunt incluse in bauturile destinate efortului fizic ca sursa de energie. Eficienta energetica a unei bauturi depinde de tipul de glucide, din compozitia sa si de gradul de concentartie a acestora. Cele mai ineficiente rezultate sunt cele care contin glucoza, fructoza, galactoza pentru ca ele ofera mai putina energie.

Lichidul este ca o sursa de energie pentru ca noi suntem interesati de lichid in timp ce depunem effort fizic pedaland, pentru a ajuta la recuperarea mineralelor care se pierd odata cu sudoarea. Individual de sudoare pierderile sunt foarte variabile si depind atat de circumstantele individuale cat si de mediu (temperatura, umiditate, altitudine, etc).  O eroare care se produce in mod frecvent la competitii este aceea ca sportivii consuma lichidele puse la dispozitia lor de catre organizatori, stomacul nefiind obisnuit cu un produs nou aparut.

O recomandare importanta este aceea de a verifica intotdeauna eticheta, ca lichidul sa nu contina cafeina. Persoanele care nu sunt obisnuite sa consume cafea pot simti o senzatie de furnicaturi sau chiar lipsa de coordonare, noaptea pot avea insomnii sau alte tulburari de somn.

Cafeina este considerata substanta dopanta !

Pentru activitatile pe timp de zi, cum ar fi mersul pe jos, participarea la concursurile de la sala de sport sau orice alt exercitiu care nu implica efort mai mult de o ora este recomandata apa.

Pentru activitati intense , ce dureaza mai mult de o ora, sau  jocurile de fotbal cu activitate intensa si de lunga durata este recomandata bautura izotonica.

Pentru activitati de formare, forta, muschi, este recomandata apa sau un castron cu cereale si lapte. Sunt bune pentru a obtine o relatie corecta intre aportul de glucide si de proteine pentru muschi  si in acelasi timp ajuta la dezvoltarea musculaturii.
Ca o curiozitate a bauturilor sportive, sunt un bun remediu in combaterea diareei.

Excursii pe bicicleta? Ce am de baut si de ce?

Pentru mersul pe bicicleta intens recomandam bauturile ce contin hidrati de carbon si electroliti. De ce? Pentru ca mersul pe bicicleta intens iti poate afecta rezerva de fluide si nivelul de energie.

Concluzie : Bauturile speciale destinate sportului, sunt bauturi ce contin intre 4 si 8 grame de zaharuri la 100 grame, la care se adauga sare si minerale. Atentie la bauturile dulci care pot afecta negativ performanta.

Vezi Comentariu (1)
  • Celebrul ciclist francez Jacques Anquetil bea apa sarata in timpul curselor, pt. a da organismului sarea pierduta prin transpiratie, acesta fiind unul din micile lui ”secrete”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve − 5 =