Ce lichide să evităm înainte de antrenament

0

Hidratarea e primordială în sportul de anduranță, însă ce lichide se consumă contează la fel de mult ca și consumul în sine. Nu mi-am propus să intru profund în subiectul hidratare deoarece îmi lipsesc cunoștințele pe care le-aș considera satisfăcătoare și oricum e foarte probabil să nu vă intereseze discuția dincolo de un anumit nivel. Într-un articol apărut recent pe internet sunt prezentate câteva tipuri de băuturi care nu sunt recomandate ÎNAINTE de antrenament. intro-pic-shutterstock

Într-o scurtă sinteză vă prezentăm cele cinci tipuri de băuturi pe care ar fi recomandat să le evitați înainte de efort, dacă doriți să aveți un randament ridicat. În principiu majoritatea acestora sunt detrimentale deoarece fie au un conținut ridicat de zahăr (carbohidrat cu indice glicemic mare) sau au un aport ridicat de lipide și proteine. Dacă zahărul consumat înainte de antrenament va induce creșterea bruscă a glicemiei care va avea ca efect eliberarea unei cantități ridicate de insulina în urma căreia glicemia va scădea razant din nou și veți avea senzația că v-a “căzut pianul”, lipidele încetinesc digestia și pe deasupra solicită suplimentar sistemul digestiv. În funcție de parametrii personali și de antrenamentul pe care-l veți duce la bun sfârșit, se recomandă consumarea a 500-750ml de lichide cu două ore înainte de începerea antrenamentului și începând cu încălzirea undeva la 200-250ml o dată la 10-20 minute în funcție de temperatura de afară, intensitatea antrenamentului și alte variabile.

Ce ar trebui să evitați? Sucurile de fructe cu zahăr adăugat care de multe ori conțin și un sirop de fructoză foarte nociv pentru organism. Problema cu sucurile din fructe, fresh-urile și alte sucuri făcute din fructe stoarse este că odată procesate prin blender, storcător, etc. se pierde conținutul de fibre, fibre care încetinesc absorbția și care implicit inhibă creșterea excesivă a glicemiei. Asta nu înseamnă că ulterior activității fizice, sucurile făcute din fructe stoarse nu ar fi recomandate, ba din contră!Screen Shot 2013-05-30 at 4.54.59 PM

Aceeași problemă cu conținutul ridicat de zahăr există de asemenea în sucurile comercializate ca fiind pentru activități fizice. Conținutul ridicat de zahăr nu e compensat de prezența anumitor vitamine și electroliți, asta deoarece procesarea zahărului solicită excesiv organismul și creează un haos din punct de vedere hormonal.

Bosnia's Edin Dzeko drinks from a Powerade water bottle, during a training session at the Arena Pantanal in Cuiaba, Brazil, Friday, June 20, 2014. Bosnia plays in group F of the Brazil 2014 soccer World Cup. (AP Photo/Fernando Llano)

Sucurile carbogazoase sunt din nou nerecomandate deoarece pot cauza flatulență (balonare), iar conținutul sesizabil de sodiu (sare) poate duce la deshidratare. Alcoolul consumat înainte de efort va avea efecte negative, începând de la deshidratare, inflamație și la nivel cognitiv vă va afecta raționamentul.belgian_black_bear283k

Băuturile lactate au un conținut ridicat de lipide și proteine care așa cum am afirmat la început vor încetini digestia și vor solicita suplimentar sistemul digestiv, lucru nedorit în timpul efortului. Cel mai bine le consumați după efort, când nevoile organismului sunt puțin schimbate iar proteinele vor ajuta la repararea țesuturilor și refacerea organismului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMitul munților Tatra
Articolul următorSram lansează noua transmisie 1x GX pentru downhill
Prefer să nu mă descriu dar poate ai dori să afli că sunt pasionat de mountain biking de la o vârstă fragedă rău. Am fost preocupat de latura gravitațională a sportului până prin 2009 atunci când o accidentare m-a făcut, indirect să mă concentrez mai mult pe latura de anduranță. Rezultate am destule, de la campionate naționale la U23 și Elite până la două plasări în top 15 consecutive în Transalp. Ce-i drept n-am câștigat La Broaște și în mod miraculos n-am dezvoltat cultul personalității până în prezent, motiv pentru care am realizat că rezultatele internaționale le voi lăsa pentru o altă reîncarnare. Nu-mi place atenția și încerc pe cât de mult să mă distanțez de numărul inepuizabil de indivizi cu manifestări de vedetă și cu caractere maleabile. Îmi plac oamenii care nu acceptă orbește cutumele societății și cursul “tradițional” al vieții, dar care trec în schimb totul prin filtrul personal al rațiunii. Apa plată o beau când mi-e sete și n-am încercat niciodată să mă îmbăt cu ea doar de dragul epatării, implicit nu mă vei vedea lăudându-mă în medii virtuale mai mult decât e strict necesar pentru a-mi mulțumi sponsorii. Pun pasiunea pe primul loc și cheful imediat după.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ