Acum citesti
Ghidul gelurilor energizante

Pe măsură ce devii tot mai cuprins de microbul ciclismului și începi să faci ture tot mai lungi, mai rapide, ba chiar treci la antrenamente și participi la competiții, de la un punct încolo gândindu-te cum să faci să urci în clasament, începe să crească și arsenalul care îți vine în ajutor. Cei cu câțiva ani de experiență în spate știu că o bicicletă performantă și un echipament adecvat reprezintă două căsuțe ce negreșit trebuie bifate pentru a da pedale grele, dar și că principalul actor tot corpul uman rămâne. Și cum un motor trebuie alimentat corespunzător pentru a rula la capacitate maximă, aici intervine nutriția sportivă, azi oprindu-ne asupra capitolului geluri energizante.

ghid geluri energizante 10

Ce sunt gelurile energizante?

Răspunzând frumos, în propoziție, precum ne-a învățat doamna învățătoare în școala primară, gelul energizant este un produs de nutriție sportivă aflat în stare vâscoasă (gelatinoasă), constituit, în principal, din carbohidrați. Pentru că, cu mici excepții, acestea se bazează într-o proporție covârșitoare pe carbohidrați (glucide), sportivii care pot avea cele mai multe beneficii de pe urma lor sunt cei care practică sporturi de anduranță. De asemenea, dintre produsele de nutriție sportivă, gelurile pot fi considerate o apariție relativ recentă, sfârșitul anilor ’80 fiind momentul în care au apărut, dar răspândirea lor a survenit de-abia prin anii ’90, pe măsură ce tot mai mulți sportivi profesioniști au început să le folosească.

Ce conțin gelurile energizante?

Gelurile energizante au ca principal ingredient glucidele, atât cele simple (glucoză, dextroză, fructoză), cât și cele complexe (maltodextrină, izomaltuloză), care asigură un aport energetic mare. Asimilarea nutrienților se face mai greu decât în cazul lichidelor, dar mult mai repede decât în cazul hranei solide, aici apărând și avantajul fundamental al gelurilor: oferă o doză mare de energie pentru o perioadă de circa 30 de minute. Acest interval poate varia în funcție de rezerva energetică a organismului la momentul consumului, intensitatea efortului, cât de bine sunt asimilați nutrienții etc. De asemenea, gelurile energizante sunt foarte eficiente pentru că conțin aproape numai glucide, adică exact ce are nevoie organismul în timpul efortului de anduranță, glucide care ridică nivelul glicemic la scurt după ingerare.

Cum se consumă gelurile energizante?

Având o consistență vâscoasă, se recomandă a fi consumate cu apă, pentru a fi asimilate mai rapid de către organism, și nu cu un alt lichid, cu atât mai puțin unul la rândul său dulce. Există și geluri mai lichide, special concepute în acest fel, lucru care nu afectează valoarea lor energetică.

Plusuri și minusuri

Dacă plusurile sunt evidente – ușor de utilizat și de transportat, eficiență mare – merită să subliniem minusurile. După ce energia oferită de către acestea s-a consumat, organismul atinge un nivel energetic celui inferior față de cel la care se afla înainte de momentul consumului gelurilor. Astfel, este recomandată folosirea gelurilor doar în ultima parte a efortului fizic. Nu în ultimul rând, consumul excesiv poate duce la hiperglicemie, care vine la pachet cu nevoie acută de apă, stări de vomă, dureri de cap și alte asemenea bucurii.

În continuare, am testat mai multe geluri provenind de la firmele de nutriție sportivă prezente pe piața românească și care au acceptat propunerea noastră, așa că mai departe le comparăm prin prisma diferitelor aspecte.

Conținut energetic

geluri_poza

Din tabelul de mai sus reiese că gelul Sponser Liquid Energy de 70 de grame are cea mai mare cantitate de energie/pachet, prin cele 210 kilocalorii. Cea mai puțină energie o vei primi de la un pachet de Isostar Long Distance, anume 55 de kilocalorii pentru cele 20 de grame ale produsului.

ghid geluri energizante 07 sponser

În schimb, raportat la 100 de mililitri, ProAction Carbo Sprint Gel este cel mai potent, furnizând 360 de kilocalorii, pe când un High5 Iso Gel Plus va aduce un aport de 144 de kilocalorii pentru respectiva cantitate. O altă observație se leagă de varietatea de gramaje disponibilă, care permit utilizatorilor să aleagă mult mai personalizat cantitatea în dozajul dorit. De exemplu, cei care preferă gelul ca sursă alimentară principală pot apela la produsele cu gramaj mai mare, pe când alții care preferă ca alimentația în timpul efortului să fie mai variată, pot găsi ca suficiente dozele aflate într-un pachet Isostar Long Distance/Energy Booster (20gr.) sau Aptonia Energy Gel (25gr.).

ghid geluri energizante 04 high5

ghid geluri energizante 02 proaction

Descărcare tabel conținut energetic

Nutrienți și valori nutriționale

nutritional_poza

Precum menționam mai devreme, carbohidrații sunt principalul ingredient al gelurilor. Majoritatea gelurilor se bazează pe carbohidrați simplă, pe când maltodextrină conţin doar ProAction Carbo Sprint Gel și Carbo Sprint Energia, toate gelurile High5, Powerbar PowerGel Original și PowerGel Original cu cafeină, Aptonia Energy Gel și toate gelurile Squeezy.

ghid geluri energizante 05 powerbar

ghid geluri energizante 09 aptonia

Cu toate acestea, nu neapărat cantitatea de maltodextrină prezentă este importantă, ci proporțiile în care se află alături de alte zaharuri. De exemplu, glucoza se oxidează mai repede decât maltodextrina, deci energia ajunge mai repede la mușchi și la fel de mult contează ritmul în care acești nutrienți sunt absorbiți de către organism. Acest ultim aspect reprezintă o chestiune complet individuală pentru fiecare organism și indiferent cât de multă tevatură ar face vreo marcă de geluri că rețeta lor este cea mai bună, acest lucru nu există în definitiv din pricina unicității fiecărui corp omenesc. Cât privește efectul proteinelor aflate în geluri și consumate în timpul efortului, studiile disponibile până la ora redactării materialului au făcut prea puțin pentru a clarifica dacă ajută sau nu. În orice caz, fiind și mai greu asimilabile, proteinele rămân în continuare recomandate a fi consumate post-efort. Din nou aducem în discuție și eventualitatea hiperglicemiei, așadar diferite geluri ar trebui încercate în condiții de antrenament pentru a constata reacția organismului.

Descărcare tabel nutrienți și valori nutriționale

Aminoacizi, vitamine și minerale

Pe lângă nutrienții de bază, adică zaharurile, unele geluri mai includ, cum spuneam la capitolul anterior, și proteine, dar și vitamine și diverse minerale. Discuția dacă aceste elemente chiar au un impact asupra organismului în timpul efortului se poartă încă, însă cea mai mare parte a specialiștilor opinează că timpul efectiv necesar asimilării și acționării lor le face ineficiente în această privință. Acest lucru este valabil atât pentru proteinele, prezente sub forma numeroșilor aminoacizi, cât și pentru vitaminele și mineralele aflate în compoziția gelurilor în cauză. Ce se mai poate observa în privința adaosului de aminoacizi/proteine este că acesta apare în cazul gelurilor cu perioadă mai lungă de furnizare a energiei (exemplu Nutrend Enduro Snack), comparativ cu gelurile de tip „energy booster”, care alimentează efortul pentru o perioadă mai redusă.

ghid geluri energizante 01 nutrend

Descărcare tabel aminoacizi, vitamine și minerale

Conținut de cofeină

În ciuda numeroaselor substanțe mai nou introduse în băuturile recomandate pentru sport, tot cofeina rămâne cel mai eficient neurostimulant, ajutându-te să te concentrezi mai ușor și reducând senzația de durere. Nu mai puțin importantă este și proprietatea cofeinei care stimulează oxidarea unei cantități mai mari decât în mod normal a resurselor de energie precum glicogenul, acidul adenozintrifosforic și lipidele. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este cantitatea de cofeină necesară obținerii acestor efecte, care pornește de undeva de la 3mg/kg corp (ex: dacă ai 70 de kilograme, vei necesita 210 miligrame de cofeină). Așadar, conțin cofeină următoarele, în următoarele cantități:

geluri

Descărcare tabel conținut cofeină

Arome și consistență

De ce sunt importante aromele și consistența? Pentru o asimiliare cât mai bună a produsului, pentru că, spre exemplu, odată ingerat un produs care provoacă chiar și o ușoară greață, organismul evită asimilarea sa, percepându-l ca pe ceva dăunător. Mai mult, aceste calități ale gelurilor căpătă o importanță și mai mare când ești în efort. De pildă, frecvent, apetitul pentru ceva dulce scade simțitor după ce ai consumat deja câteva batoane dulci, băutură izotonică tot dulce și niște geluri din același registru. La fel de neplăcută, demoralizantă și deloc utilă pentru efort este senzația de uscare a gurii pe care o poate provoca consumul necorespunzător de geluri, de obicei atunci când nu e băută suficient de multă apă.

ghid geluri energizante 11 isostar

Aici intervin mai multe abordări din partea producătorilor pentru a face gelurile cât mai gustoase/tolerabile. Zaharurile simple, glucoza și fructoza în special, sunt dulci, pe când maltodextrina are un gust neutru și de aceea gelurile care o conțin pe aceasta din urmă sunt, de regulă, mai puțin dulci. Adăugând și o aromă răcoritoare, precum cea de mere verzi sau de cola, se poate tempera savoarea dulce. Și vâscozitatea gelului amplifică sau diluează această senzație, cele mai lichide fiind, de regulă, și cele după care nu persistă gustul dulce. Dintre mărcile cu o varietate mai largă de arome amintim Isostar, Dextro Energy, PowerBar, Sponser, Squeezy și High5, însă această listă este una destul de dinamică, date fiind deciziile diverșilor producători de a introduce sau a retrage diferite produse.

ghid geluri energizante 03 dextro energy

Dată fiind consistența specifică vâscoasă a gelurilor, în continuare le vom menționa pe cele mai diluate. Trecând peste contradicția de termeni, gelul complet lichid este Dextro Energy Liquid Gel, dar chiar și după acesta parcă se simte nevoia consumului de apă. Și ProAction Carbo Sprint Energia prezintă o consistență similară și, din nou, recomandăm consumul de apă, deși aroma acestuia este puțin mai amară pentru a reduce senzația de sete. High5 IsoGel și Energy Gel îl urmează, însă deja caracterul lichid scade puternic. Aproximativ în același registru se află și Nutrend Carbo Snack și Enduro Snack, iar restul gelurilor testate de noi se conformează consistenței specifice, cu mențiunea că cele de la Nutrixxion pot fi considerate cele mai vâscoase.

ghid geluri energizante 06 nutrixxion

Nu în ultimul rând, trebuie amintite gelurile cu gust sărat, Squeezy Energy Gel cu gust de tomate și Sponser Liquid Energy Long, primul fiind chiar o reușită din punctul de vedere al gustului.

ghid geluri energizante 08 squeezy

Modul de deschidere

Poate și acesta sună a fi un amănunt banal, dar modul de deschidere al gelurilor poate fi un factor în alegerea celui potrivit pentru exercițiul fizic pe care ți-l propui. Ca regulă generală, gelurile aflate în pachete mai mari de 50 de gr./ml. sunt resigilabile, singura excepție venind din partea High5 IsoGel (care are 60ml). Astfel, poți administra mai multe doze , însă cele resigilabile presupun și o dibăcie care devine mai greu de atins atunci când te afli în efort de câteva ore și cu greu îți mai coordonezi alte mișcări în afara celor necesare deplasării. Cât despre gelurile a căror deschidere presupune ruperea părții de sus a ambalajului, acestă rețetă nu a dat greș prea des din câte știm noi.

deschidere_pozaDescărcare tabel mod de deschidere geluri

Conservanți și alți aditivi prezenți în geluri

Fiind un produs cu un asemenea grad de procesare, gelurile pot ridica niște întrebări privind cât de sănătos este conținutul lor. În cele prezente pe tot parcursul articolului nostru, am identificat următorii conservanți și aditivi: citrat de sodiu, acid citric, malic, fosforic, colorant E 510D, gumă xanthan, arome E102, E131, E412, benzoat de sodiu, acesulfam-K (îndulcitor), sorbat de potasiu, inositol, acetat de tocoferil, nicotinamidă și clorhidrat de piridoxină. Dintre acestea, benzoatul de sodiu are un potențial dăunător, dar cantitatea în care se află este totuși una mică, pe când în aceeași situație se află și sorbatul de potasiu, însă câtă vreme doza nu depășește 25 mg/kg corp nu ar trebui să fie probleme.

Vezi Comentarii (3)
  • Celor care folositi sau aveti de gand sa folositi acest tip de produse cu un „inalt grad de procesare”, va urez traditionalul „Dumnezeu sa va ajute!” si va rog preventiv sa nu cumva sa ajungeti cersind mila si bani de operatii si chimioterape pe mediile de comunicare in masa, caci nu de la mine nu veti vedea nici macar un „share”.

    • Nu-i asa ca esti si impotriva vaccinurilor? Care este rostul acestui comentariu al tau? Dumnezeu sa iti ajute si tie cu un sac in spinare plin de de banane coapte in atmosfera bogata un potasiu si tratate chimic pe post de alimentatie la ture lungi. Sau probabil te hidratezi cu apa si lamaie…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one + 8 =