Acum citesti
Reţetă pentru bile pline de energie bune la pedalat

Drumurile noastre pe bicicletă, în special cele făcute în afara oraşului, la o tură între prieteni, la un antrenament sau concurs, necesită destul de multă energie pe care trebuie s-o cheltuim. Compensăm de cele mai multe ori consumând batoane energizante, geluri, dulciuri obişnuite sau chiar mâncare normală. Mare parte din acest combustibil este eficient şi ne ajută să ajungem la finiş însă nu de multe ori ne cam şi golesc buzunarele întrucât nutriţia sportivă specializată nu este chiar ieftină.

reteta bile energie bicicleta 04Acesta este motivul pentru care va prezentăm această reţetă cu ajutorul căreia vă puteţi face în casă propriile batoane energizante, sau să le zicem mai bine „perişoare”, la un preţ mai mic însă la fel de eficiente. Totuşi chiar dacă nu ies neapărat mai ieftin cu siguranţă sunt mai sănătoase decât ce cumperi din magazin întrucât nu conţin stabilizatorii, aromele şi coloranţii de rigoare. Un alt avantaj al acestor bile cu energie este că prepararea lor nu necesită coacere. Ingredientele pur şi simplu se amestecă cu mâna după care se pun la rece. Iată de ce ai nevoie:

Ingrediente:

– 1 bol de ovăz uscat;
– 2/3 castron cu fulgi de nucă de cocos;
– ½ castron cu unt de arahide bio;
– ½ castron cu fulgi de ciocolată neagră;
– ½ castron cu nuci pisate (nu măcinate);
– 1/3 castron cu miere;
– 1 linguriţă esenţă de vanilie.

reteta bile energie bicicleta 01Metoda:

Amestecă toate ingredientele împreună într-un castron mare până când totul este omogen. Asigură-te că rezultatul nu este prea uscat sau prea lichid. Transferă conţinutul într-un recipient şi pune-l la frigider pentru 30 de minute. Formează apoi cu mâna bile de mărimea unei perişoare. Dacă conţinutul este prea uscat şi nu poţi forma bilele, adaugă 1-2 linguri de apă. Le poţi apoi înfăşura în folie de aluminiu şi transporta chiar şi în buzunarele de la spatele tricoului de bicicletă.

Cantitatea obţinută a fost 684 g material de lucru din care au rezultat 31 de bile.

reteta bile energie bicicleta 02Partea sănătoasă:

Untul de arahide este o formă bună de energie instant ce oferă grăsimile necesare unei diete sănătoase. Untul de arahide bio poate este mai scump însă este cea mai bună opţiune întrucât nu conţine ulei de palmier sau îndulcitori adăugaţi. Mai puţin popular în România untul de arahide îl găseşti mai greu în magazine, în general prin hypermarket-uri. Însă reţine că ideal este să foloseşti ceva bio. Noi am găsit la farmaciatei.ro untul de arahide bio Solaris.

reteta bile energie bicicleta 03Ovăzul s-a dovedit că micşorează nivelul de colesterol şi tensiunea arterială fiind o foarte bună sursă de fibre, fier, fosfor şi seleniu.

Fulgii de nucă de cocos sunt folosiţi pentru gust, dar oferă totuşi organismului zinc, proteine, fibre şi fier.

Ciocolata neagră este plină de compuşi organici ce au şi rolul de antioxidanţi. În plus aceasta îmbunătăţeşte fluxul de sânge şi reduce tensiunea arterială.

Mierea conţine antioxidanţi şi calităţi antibacteriene. Aceasta face minuni pentru oamenii care suferă de febra fânului (alergie).

Reţeta am găsit-o pe net la totalwomenscycling.com însă am recreat-o în casă şi am îmbunătăţit-o aşa că o putem reda şi noi aici drept creaţie proprie.

Vezi Comentarii (3)
  • Iti poti face singur unt de arahide in blender + putin ulei + sare. Costa sub 15 lei/kg. Pt mai multe detalii gasiti instructiuni pe youtube

  • Super idee. Maine ma duc la farmaciatei sa iau ingediente pt o portie de bile.
    Sunt vegetarian si la fiecare tura am probleme cu a gasi mancare potrivita pt traseu.
    Pare o alternativa buna la caratul unei cantitati considerabile de fructe.
    Astept cu interes idei similare.
    Mersi!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × 4 =