Acum citesti
Vitamine in fructe (I)

vitamine_in_fructeVitamina A : A fost semnalata prima data in 1914 de McCollum. Vitamina A este o vitamina de crestere si are o importanta deosebita pentru organismele tinere.

Ea contribuie la marirea rezistentei la infectii a cartilajelor, a mucoaselor si a pielii, ajuta la adaptarea vizuala si la dezvoltarea normala a scheletului si a smatlului dentar.Foarte buna pentru reglarea tensiunii arteriale si reglarea somnului.Vitamina a se regaseste in urmatoarele fructe: caise, lamai, portocale, ananas, mandarine, mere, pere, nuci, migdale, banana, grapefruit.

Vitamina E : Vitamina E este compusa din 8 tocoferoi.Tocoferoul are un rol important in protejarea vitaminei A. Vitamina E actioneaza favorabil asupra reproducerii, asupra glandelor sexuale si a celor endocrine. Tecoferouii continuti de vitamina E au urmatoarele proprietati:

-controleaza eliminarea apei din organsim;
-intareste si protejaza inima si arterele;
-actioneaza pozitiv asupra circulatiei sangvine;
-ajuta pe preintaminarea producerii de avorturi;
-atenueaza ritmul procesului de imbatranire;
-limiteaza producerea de colesterol;

Fructele ce contin un nivel ridicat de vitamina E sunt : nuci, migdale, masline.

Vitamina B1 : Vitamina B1, tiamnia sau aneurina, este recomandata in functionarea normala a sistemului nervos central, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine. Tiamnia este recomandata in tratarea anorexiei, digestie lenta, colite, stres, anemie, greata, oboseala, dermatoze, intarzieri in crestere. Lipsa vitaminei B1 se manifesteaza prin nervoziate, insomnii, slabirea atentiei. Cateva dintre fructele ce contin vitamina B1 sunt: citrice, struguri, mere, pere, banane, nuci, migdale;

Vitamina C : Vitamina C este un nutrient esential al vietii, fiind implicata in productia de glucocorticosteroizi, in metabolismul glucozei, al colagenului si al acidului folic. Vitamina C are capacitatea de a mentine sanatatea organismului si de a revigora organismul. Ea reprezinta un antioxidant de exceptie ce se implica hotarat in lupta cu radicalii liberi si contribuie activ la incetinirea proceselor digestive din organism. Organsimul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau alte surse (comprimate, prafuri, drajeuri de vitamina C).

Cateva dintre proprietetile esentiale ale vitamenei C sunt:

-ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar;
-excelent tonic al capilarelor;
-participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale;
-detoxifica ficatul;
-protejaza acidul folic;
-impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului;
-are actiune antialergica;
-laxativ natural;
-scade incidenta aparitiei de chiaguri de sange in vasela sangvine;
-regleaza niveluil glicemiei si al colesterolului;

Pot exista si dezavantaje in cazul intoxicarii cu vitamina C (1000-5000 mg pe zi) si anume :

-apatitia de pietre la rinichi;
-simptome de ameteala si greata;
-afectarea sistemului imunitar;

Vitamina C se regaseste in : papaya, portocale, capsuni, grapefruit, pepene, mango, lamaie, afine, etc.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve + 9 =