Acum citesti
Cum reglăm jocul unei pedale Shimano SPD?

Fără îndoială, pedalele SPD de la Shimano sunt printre cele mai folosite modele, atât de câtre cicliștii amatori cât și de către cei profesioniști. Cu un design extrem de robust, pedalele Shimano pot oferi o grămadă de ani de funcționare fără probleme. Caracteristica lor principală, specifică mărcii Shimano, este folosirea de rulmenți cu conuri și bile în locul rulmenților clasici industrial folosiți de alți producători. Rulmenții conici Shimano au avantajul că se pot foarte ușor regla.

Astfel, după o vreme (câțiva ani de folosire intensă), pedalele Shimano vor începe să aibă un mic joc în ax, joc care e deranjant și afectează pedalarea și chiar genunchii. Vestea bună e că acest joc se poate în general regla prin ajustarea tensiunii rulmentului conic, o operațiune destul de simplă încât să poată fi făcută de oricine acasă. Pentru reglaj nu e nevoie de prea multe scule: trei chei fixe de 17, 10 și 7 mm!

Primul pas pentru reglaj este demontarea platformei pentru a ajunge la ax. Pentru acest lucru se folosește cheia de 17 cu care se desface șurubul din imagine, în timp ce ținem de pedală cu o mână. Atenție, filetul este normal pe partea stângă dar invers pe partea dreaptă!

Odată filetul destul de lung desfăcut, avem acces la axul pedalei unde găsim rulmentul conic și cele două piulițe de strângere ale acestuia. Conul este practic strâns de piulița mai mare, care trebuie strânsă destul de puțin, cât să permită rotația axului. Piulița mică din capăt are rolul de a o bloca pe cea mare.

Pentru reglaj, în primul rând trebuie desfăcută piulița mică dinspre exterior. Pentru asta, folosim cele două chei. Odată piulița mică eliberată din tensiune cu atenție pentru a nu o roti și pe cea mare, strângem foarte puțin (cam un sfert de rotație) piulița mare. Apoi cu ajutorul ambelor chei strângem piulițele puternic între ele. Astfel am strâns conul și teoretic am eliminat jocul. Atenție mare să nu desfaceți piulițele complet de pe ax! Piulița mică trebuie doar slăbită puțin!

Problema la conuri este că trebuie să găsim presiunea perfectă, așa că există șanse mari să fi strâns piulița prea mult. În etapa următoare montăm platforma pedalei la loc, strângem piulița de 17 și verificăm dacă jocul a fost eliminat, dar și dacă pedala se rotește ușor. Foarte probabil după prima încercare pedala se va roti destul de greu. Urmează desfacerea din nou a platformei și după caz slăbirea foarte puțin a piuliței de 10 dacă pedala se învârtea greu sau strângerea încă puțin a ei dacă pedala încă avea joc.

Repetăm reglajul până suntem mulțumiți de rezultat, după care putem trece și la pedala din partea opusă. La final, ne-am asigurat încă câțiva ani buni de funcționare perfectă pentru pedalele noastre Shimano preferate!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

19 + thirteen =