Acum citesti
Cum se (de)monteaza pedalele?

Daca te amuza ideea unui astfel de tutorial, afla ca il publicam la cererea unor cititori ai Freerider.ro. Sa montezi sau sa demontezi o pereche de pedale este una dintre cele mai simple operatiuni pe care le poti indeplini fara ajutor chiar la tine acasa. Tot ce ai nevoie, este o cheie de 15 si de un pic de vaselina.


Este foarte important sa fi atent in clipa in care le montezi, deoarece unicul risc este acela de a sficui filetul bratelor pe care urmeaza a fi montate pedalele. In rest, treaba este simpla, decurge de la sine si nici nu vei fi nevoit sa depui prea mult efort. Este genul de operatiune pe care si un novice o poate duce la bun sfarsit, daca respecta sfaturile de mai jos.


Cum montez pedalele pe bicicleta?


Pasul 1 : procura-ti o cheie de 15. Pedalele au stantate doua litere pe axul pedalei : R si L. Asa cum probabil ti-ai imaginat, acestea reprezinta pozitiile unde trebuiesc montate pedalele : R pentru dreapta (de la Right) si L pentru stanga (de la Left).



Pasul 2 : dupa ce le-ai identificat, a sosit momentul sa le lubrifiezi. Trebuie sa le aplici un strat de vaselina inainte de montaj.



Pasul 3 : atentie la acest pas! Trebuie sa le infiletezi usor cu mina. Asigura-te ca intra relativ usor pe canal si ca nu vei forta deoarece exista riscul de a deteriora ulterior filetul.



Pasul 4 : cu cheia de 15 trebuie sa strangi pedala in directia de pedalat. Identic pentru ambele pedale. Job done!



Cum demontez pedalele de pe bicicleta?


Aici va trebui sa rogi pe cineva sa-ti tina angrenajul nemiscat. Deoarece va trebui sa le desfaci contrar directiei in care le-ai montat si inevitabil (avand un freehub), bratele angrenajului se vor misca in spate.


Vezi Comentarii (16)
  • …iar daca cel care demonteaza pedalele e putin destept…isi va dea seama ca nu trebe sa-l ajute nimeni. Demontarea se face cu cheia pozitionata cu bratul inspre spatele bicicletei si se apasa in jos in timp ce pedala e in fata.

  • si cele SPD cum se monteaza, va rog? Cheia aceea de 15 nu ma ajuta, au axul cilindric si cheia nu se poate prinde de nimic.

  • In cazul in care nu ai locas pentru cheia de 15, daca te uiti in capatul axului pedalei vei observa o gaura hexagonala. In gaura respectiva se potriveste o cheie imbus de 8. Sa nu uiti ca pedala din stanga are filet pe invers (se strange rotind spre stanga).
    Practic, ambele pedale se strang rotind inspre fata.

    Spor!

  • salutare
    pedala din stanga se misca greu pe axul pedalier
    am mai slabit-o un pic(s-a creat un joc)
    dar dupa vreo 15 km de pedalat s-a strans la loc si se invarte f greu (am bagat si vaselina la bile, este pe coroana pedala nu pe rulment)
    ce as putea sa fac sa mearga normal?
    multumesc anticipat

  • precizare
    in capatul pedalei se afla un capacel
    sub capacael sunt doua piulite si intre ele o saiba
    daca strang piulita din interior prea tare se misca greu pedala, daca daca nu, merge bine dar in mers se strange la loc..

  • Daca n-as fi citit si articolul acesta, as fi crezut ca sunt batut in cap. Ne-am luptat cu o pereche de pedale, 2 insi, mai bine de jumatate de ora, am rupt un inbus si o cheie pana sa le dam jos. Nu, bicicleta era ca noua, dar habar n-am cum s-au strans in asa hal. Ideea e ca articolul m-a convins ca directia in care roteam era cea corecta :)) Multumim.

  • Salut.
    Am si eu o problema cu pedalele: bicicleta mea e foarte veche si are axul de la pedala mai mic la filet decat cele de pe piata , deci nu intra in bratul pedalelei. Am inteles ca sunt doua marimi de ax la pedale iar eu l-as avea pe cel mai mic. Unde as putea gasi niste pedale noi cu ax mic? Multumesc.

  • Bravo,incet,incet apar si la noi tutoriale despre montarea anumitor parti de bicicleta. Avansam greu ce-i drept.
    Foarte folositor articolul,eu habar nu aveam ca este pedala de dreapta si pedala de stanga,ale mele sunt aproape identice si nu mi-am dat seama cum trebuie montante. (oricum imi dadeam seama intr-un final) Bravo baieti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 − 15 =