Acum citesti
Lanț cu Powerlink – demontare și argumente pentru achiziționare

Vremurile când utilizai presa de lanț vor apune încetul cu încetul. Producătorii mari de biciclete încep să echipeze chiar și modelele entry-level cu lanț PowerLink. Ce prespune PowerLink-ul? Este un sistem care-ți facilitează demontarea lanțului fără a utiliza scule, ci doar propriile mâini.

Avantajele sunt cât se poate de clare: montare și demontarea imediată și reducerea riscului pentru ca lanțul să se dezmembreze în dreptul nitului pe care l-ai introdus recent.

KMC și SRAM oferă lanțuri cu PowerLink instalat. Pe un lanț Shimano, un astfel de PowerLink poate fi instalat ulterior, trebuie doar să verifici dacă PowerLink-ul pe care-l achiziționezi este compatibil cu lanțul tău (cost, aproximativ 5-10 euro). Operațiunea este totuși destul de costisitoare, iar Shimano propune pe moment, un nit de conectare mai lung. Shimano nu recomandă ca nitul utilizat inițial pentru demontarea lanțului să fie refolosit, ci înlocuit cu pinul conector ce poate fi achiziționat pentru aproximativ 2-3 euro.

Revenind la procesul de demontare al lanțului cu PowerLink, acesta decurge în câțiva pași foarte simpli:

Pasul 1: Apasă pe zale cu ambele degete, din laterale. Apoi, împinge lanțul din față și din spate pentru a-l aduce în poziția ce facilitează demontarea acestuia.Pentru ajutor suplimentar, mută lanțul pe foaia mică și prinde patina schimbătorului de cadru, pentru ca lanțul să nu stea întins.

Pasul 2: Lanțul este acum demontat.

Pasul 3: Atenție, după demontare, lateralele zalei PowerLink-ului pot ieși ușor de pe pin. Ai grijă să nu le pierzi.

Pasul 4: Pentru a monta lanțul, trebuie doar să împreunezi cele două segmente, apoi să tragi ușor în laterale, astfel încât pinii să pătrundă pe zale.

Alte metode:

Cei de la KMC oferă o metodă mai curată de a demonta lanțul. Este vorba de o sculă în formă de clește, care prinde lanțul din două părți. Pentru a-l demonta însă, tot va trebui să apeși pe zale.

 

Vezi Comentarii (20)
  • Scula se poate face dintr-un patent uzat cu ajutorul unui flex si a unei pile de ascutit lantul de drujba.
    Iese un cleste excelent pentru demontat Power Link-uri.

  • Poti cumpara un set de PowerLink-uri, iarna, cand sunt reduceri de pana la 20% si deja esti asigurat pt. multi ani de zile.
    Exista lanturi foarte bune care nu sunt dotate cu PowerLink, ci doar cu pini de legatura; deci….

  • foarte buna treaba cu aceasta siguranta. am luat si eu un lant cu power link si este foarte usor de montat dupa cum am vazut in acest tutorial. dar eu am montat lantul asa cum a venit el in cutie pentru ca nu stiu cum sa l montez cat mai corect, adica, daca trebuie scurtat sau cum trebuie pozitionat pe pinioane si foi cand il masuram. daca se poate cateva detali si despre acest aspect va rog frumos

  • bobby, lantul fiind mai lung, se scurteaza desigur: se pune pe foaia mica si pinionul mic si se elimina zale pana cand cusca deraiorului de pinioane este putin oblica fata de lant (in partea de jos) in asa fel incat sa-l tina intins, tinand cont in acelasi timp si de power link.
    Mentionez ca niciodata nu va trebui sa folosesti acest raport de transmisie ci numai pt. determinarea exacta a lungimii lantului, indiferent ce caseta de pinioane folosesti.

  • acum cateva zile am pus la bicicleta prietenei mele un astfel de lant si azi am pus si la bicicleta mea, un lant shimano cu power link si pinioane noi shimano cu pinion mega range. am bicicleta de oras cu 6 viteze. chestia e ca pe pinionul mare 1 si pinionul 2, deraiorul vine spre foaie in loc sa stea vertical sau putin oblic asa cum am inteles eu ca este normal. trebuie sa mai lungesc lantul ??
    dupa logica mea deraiorul ar trebui sa faca acea cursa cand intinde lantul in spate nu cum e la mine acuma catre foaie. poate se face un tutorial si pe aceasta problema.

  • multumesc, acum sunt lamurit. ieri am vazut un filmulet asemanator cu foaia mare si pinionul mare dar nu intelesesem foarte bine unde trebuie scurtat. am masurat si eu lantul meu cu aceiasi metoda si pentru o montare asa cum e in video mai sus cred ca trebuie sa scot 2 zale. la urmatoarea curatare o sa le scot.

  • Din cate mai stiu eu, o alta varianta de a verifica daca lungimea lantului este corecta, (asta daca lantul este deja montat), este sa punem pe foaia mare si pinionul cel mai mic, moment in care cusca schimbatorului din spate sa formeze un unghi de aproximativ 90 de grade cu pamantul sau portiunea orizontala a basculei. Asta tin minte ca am citit-o intr-un manual de la un lant 😛

  • SALUT. daca nu ai presa de lant ( cum scurtezi lantul ) ? power linkul te ajuta cind vrei sa demontezi lantul sa il speli ( daca se rupe lantul pe sosea nu te ajuta power linkul . ( lantul nu se rupe de la power link . ) . iti trebuie un cleste sa desfaci power link – eu nu folosesc power link ( presa de lant e sfanta ) .

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

thirteen + six =