Acum citesti
Montarea pinioanelor pe filet


Aceasta este una dintre cele mai simple operațiuni de montare a unor componente pe bicicletă, de aceea nu am dori să numim acest articol tutorial, ci mai degrabă, sfat orientativ. Exceptând bineînțeles montarea unei tije de șa, a quick release-ul sau a manșoanelor. În prima instanță va trebui să demontezi pinioanele vechi (vezi aici cum). Pinioanele pe filet sunt întâlnite în general pe biciclete mai vechi sau pe cele din clasa entry-level, fiind dotate cu 5 până la 7 pinioane.


Dacă deja ai făcut asta, tot ce va trebui să faci este să potrivești pinioanele și să le înfiletezi.



Nu trebuie să forțezi, deoarece imediat ce instalezi roata pe bicicletă și lanțul pe pinioane, acestea se vor strânge singure în timp ce tu pedalezi.



Atât! Asta este tot ceea ce trebuie să faci pentru a instala noile tale pinioane pe bicicletă!


Vezi Comentarii (24)
  • Niste vaselina pe filet nu strica inainte de insurubare; in timp mai schimbi caseta si poti sa ai surprize neplacute la demontare din cauza asamblarii uscate.

  • Butucul de la roata mea e diferit si de asta cu filet,si de cel cu caseta,are niste canale scurte,de aprox 5mm si pinioanele contin tot sistemul cu penitele.Pinioanele se prind de butuc cu o piulita cilindrica prin care trece axul.Nu gasesc pe nicaieri tipul asta,ma poate ajuta cineva?

  • @Vlad Da,sunt pe caseta(butucul shimano acera x).Nu am fost documentat cand am postat comentariul,nu aveam idee ca blocul de pinioane se poate separa de freehub,eu scoteam cu totul freehub-ul si pinioanele de pe butuc,si nu semana cu modelele cunoscute 🙂 si am intrat in panica.Acum s-a rezolvat problema,multumesc pentru reply.Spor la pedalat!

  • Eu recomand sa le strangeti bine!Daca cheia nu are pereti subtiri si nu permite si strangerea ci doar slabirea se poate strange cu o cheie cu lant(cea care blocheaza pinioanele pe caseta).
    In cazul in care pe langa schimbarea pinioanelor si a altor piese cum ar fii deraiorul reglarea pe suport nu va fii prompta.Vor fii reglate deraioarele necorespunzator iar cand veti pedala ele daca nu au fost stranse se vor strange si lantul nu va urca pe pinionul cel mare din cauza ca nu au fost stranse la montare si va trebuii dupaia din nou reglat deraiorul(schimbator pinioane).Asa ca sfatul meu este sa incercati sa le strangeti.

  • @ Radu-M Cristian,
    Nu trebuie nicio cheie cu lant ca sa strangi caseta de pinioane pe filet.
    Se strange normal, apasand pe pedale in sensul de mers; numai atata si treaba e rezolvata !
    p.s. : ….pai daca o cheie permite slabirea pinioanelor, normal, ca le permite si strangerea lor…..e lesne de inteles……
    Nu mai da date eronate!!!…….
    Derutezi utilizatorii !!!

  • Exista vre-o posibilitate sa pot desface pinioanele daca nu am o cheie de pinioane? Mi-am luat o roata noua de spate si nu reusesc sa desfac pinioanele sa le pun la roata noua..Multumesc.

  • Pinioanele pe filet au diferite marimi pe filet? Tocmai mi-am luat o geanta si necesita pinion pe filet. Si nu stiu daca toate pinioanele se potrivesc.

  • Toate pinioanele pe filet sunt universale, deci nu trebuie sa iti faci probleme. Sau daca ai o janta veche cu pinioane bune (ne tocite) poti sa ti le scoti de pe aia cu o cheie de pinioane 😉

  • Salut,am achiziționat astăzi un pinion Shimano Tourney MF-TZ21 7 viteze pe filet,de la un magazin autorizat.L-am montat iar când pedalez se aude un huruit,huruitul se transmite prin lanț pana la pedale,deraiorul este montat corespunzător.Nu știu de la ce poate fi,menționez ca pinionul este nou,poate dacă mai pedalez va dispărea huruitul?Orice răspuns este bine venit.Mulțumesc.

  • De retinut:
    Oricat ar fi de stranse pinioanele pe filet sau pe caseta, au joc inca de la producator( sa se stie!!), in special cele de la Shimano, dar si altele; un joc penibil, enervant si care aduce zgomote ciudate la caseta in timpul pedalarii in special dupa o folosire mai indelungata. Daca jocul nu este scos aproape imediat si se continua folosirea biclei, dupa un anumit timp incep sa apara troncanituri la pinioane (ambele cazuri= caseta sau filet) de te scot din sarite si care nu dispar pana cand nu se intervine la scoaterea definitiva a jocului respectiv.

  • Salut !
    Am facut o nefacuta si am nevoie de ajutor.
    Am o bicicleta DHS Mustang de ani buni si m-am hotarat sa-i fac eu o ”revizie tehnica” de altfel si prima.
    Asa ca m-am apucat s-o demontez in vederea curatirii, ungerii si schimbarii eventualelor piese uzate.
    Am ajuns la pinioane, cu gandul ca eventual sa fac si un up-grade sa-i mai pun in plus vreo 2, le-am demontat. Problema e ca nu stiu ce tip sunt. Nu sunt casetate si nici pe filet … cred, (am facut poze dar nu stiu cum sa le incarc). Si uite asa am ramas cu pinioanele intr-o mana si cu zeci de bile de rulment pe jos si pe butucul rotii cu restul piesei ce n-o pot desface. Mentionez ca sunt 6 pinioane (14, 16, 18, 21, 24, 28, dinti) si m-ar bate gandul sa-i pun 8 pinioane sau 7 dar casetate.
    Intrebarea este s-or potrivi ? Pot trece de la 6 la 8 pinioane ? Cu siguranta o sa schimb si lantul si manetele schimbatoarelor chiar si schimbatoarele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 + 1 =