Rock Shox: glosar de termeni

0

În specificațiile furcilor Rock Shox poți să găsești termeni care nu ai idee la ce se referă mai exact. Dacă ai bănuieli, poți consulta glosarul de termeni de mai jos pentru a te lămuri pe deplin:

Solo Air: opțiune disponibilă pentru furcile cu cartuș de aer. Printr-o valvă Shrader, poți umple atât camera de aer negativă cât și pe cea pozitivă, simultan, pentru a fi mereu echilibrate și pentru a-ți oferi posibilitatea de a seta furca așa cum îți dorești.

Carbon Crown Steerer: se referă la gâtul furcii. Furcile entry sau mid-level utilizează un gât din oțel sau din aluminiu. Unele furci de la Rock Shox, au gâtul integrat cu coroana furcii, formând o singură piesă, construită din carbon.

DropStop: previne ca la aterizare să nu te alegi cu un bottom out (capătul furcii).

Dual Position Air: se referă la furcile cu cartuș de aer, ce permit reglarea cursei furcii, în limita a 30 de mm. Prin urmare, pe urcări poți micșora cursa furcii, iar pe coborâri, o poți seta la valoarea normală. Sensibilitatea furcii rămâne neschimbată, indiferent de cursa pe care o alegi.

Blackbox Technology: se referă la produsele de top, testate de rideri de top. Odată ce produsul este fiabil și gata de producția de serie, primește inscripționarea Black Box Technology.

Dual Flow Adjust: DFA este un sistem cu două circuite independente de amortizare, care va absorbi la fel de eficient atât denivelările pronunțate cât și pe cele mici.

TurnKey: este sistemul ce permite deblocarea furcii în momentul în care lovești un obstacol mare, în situația în care uiți Lock-Out-ul activat (cursa furcii blocată).

XLoc: sistemul hidraulic de blocare a cursei furcii.

PushLoc: sistem mecanic de blocare a cursei furcii.

Maxle Lite: înlocuiește cheița clasică de quick-release, fiind dotat cu un ax mai gros (15 sau 20 mm) și permițând instalarea foarte rapidă. Oferă de asemenea o rigiditate mai mare prin grosime și prin metoda de prindere, atât axului cât și furcii.

Hot Rod: are rolul de a ajusta căldura uleiului din amortizor (shock) cu ajutorul unui miez din rășină termoplastică, astfel încât să nu existe scurgeri de ulei după cursele foarte dificile.

Speed Lube: permite schimbarea uleiului din brațele inferioare, fără a demonta furca. Disponibil doar pe Rock Shox Totem.

MatchMaker X: se referă la clapa de prindere universală, ce face ca produse precum frânele, manetele de schimbătoare sau cele pentru acționarea lock-out-ului să fie prinse într-unul și același loc.

Sag Gradients: sunt marcajele de pe furcă ce îți indică dacă ai setat corect cursa negativă (SAG-ul).

Motion Control DNA: în funcție de traseele pe care le abordezi, ai la dispoziție patru modele de cartușe Motion Control DNA cu revenire Dual Flow: XX, RCT3, RTL și RL.

Mission Control DH: se referă la cartușul din furcă, special proiectat pentru cursele de Downhill. Beneficiază în plus de reglajele de compresie high- și lowspeed dar și de revenire Dual Flow.

Informații furnizate de importatorul Rock Shox în România, DHS Bike Parts. Traducerea și adaptarea textului: FreeRider.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ