Acum citesti
Frane pe disc Promax XC 3.0 Mecanice

Concurentul direct al franelor Shimano M415, este chiar Promax din Taiwan, ce ofera un model cu performante ceva mai bune decat produsul japonezilor.

Am testat franele Promax XC 3.0 pe o bicicleta echipata pentru Cross Country. Manetele de actionare ale franei faceau parte din gama Shimano non-series (integrate cu schimbatoarele de viteza). Promax ofera si o pereche de manete special concepute pentru aceste frane, dar diferenta intre manetele oferite de Shimano si cele oferite de producator sunt minime, de aceea am considerat ca testul poate fi considerat viabil in aceste conditii.

Shimano M 415 ne-au placut personal mai mult la capitolul design decat cele oferite de ProMax, dar pentru multi nu aspectul conteaza ci functionalitatea. Iar la capitolul functionalitate Promax este asemanator cu modelul japonez. Franele sunt relativ eficiente in conditii de teren uscat, fiind o alternativa atractiva pentru cei ce doresc sa-si cumpere o pereche de V-Brake-uri. Asta a urmarit si producatorul taiwanez : sa plaseze pe piata un produs care sa poate concura cu brio un V-Brake, dar oferit intr-un pret mai mult decat decent.

In reprizele de franare am constatat urmatoarele : franele se comporta bine in conditii de oras sau pe poteci de padure. Limita se stabileste undeva la coborarile mai abrupte. Daca le impingi mai departe de atat, frana isi arata minusurile : discurile subdimensionate n-ar face fata sub nicio forma la o coborare mai agresiva si apare fadingul deoarece se incing extrem de rapid si-si pierd din putere semnficiativ.

Montajul si instalarea se fac relativ usor, in functie de cunostiintele tale tehnice. In caz exceptional va fi nevoie de asistenta unui mecanic. Reglajele fine se pot realiza fara nicio problema de ordin tehnic : totul este acolo unde trebuie sa fie. Din parerile utilizatorilor acestor frane am concluzionat faptul ca manetele de frana originale marca Promax, nu sunt foarte eficiente si nici ergonomice, de aceea majoritatea riderilor au decis sa le inlocuiasca, in general cu unele Shimano.

Au fost semnalate uneori sunete ciudate produse de placutele de frana, care, in mod special la acest model, se tocesc foarte repede si au nevoie de inlocuire. Conditiile optime de utilizare sunt totusi cele de uscat.

Le recomandam celor care detin un buget mai mic si nu vor neaparat sa achizitioneze o pereche de V-Brake-uri. Cu minusurile aferente, aceste frane sunt totusi niste frane pe disc si se comporta ca atare. Nerecomandate pentru activitatile extreme.

Greutate : 382 grame ( fara manete frana )

Vezi Comentarii (6)
  • folosesc aceste frane pt cross country si tin sa zic ca sunt multumit… Functioneaza bine atat pe uscat cat si pe umiditate. O singura problema este consumarea rapida a placutelor. in rest merg perfect.

  • Ai gasit disc de 203 mm pentru aceste frane? In primul rand trebuie sa verifici daca suporta furca un disc atat de mare. Eu personal nu am auzit de un disc de 203 mm pentru aceste frane.

  • Cum adica sa nu permita furca? Si de ce disc neaparat pt acest model de frane? Eu la promax dsk 320 mi-am pus discuri de 203, pe fata avid si pe spate hayes (second hand). Si tin destul de bine, mult mai bine decat discurile promax. Furca, precum restul biclei, este DHS. (e drept, au trebuit modificate putin discurile, ovalizate gaurile de prindere astfel incat diametrul intre punctele de prindere sa fie de 48). Adaptoare se gasesc si in comert si SH. Mie mi s-au parut scumpe asa ca le-am calculat si proiectat si le-am dat unui strungar sa le faca. Nu inteleg cum nu poate suporta furca discuri asa de mari cata vreme are un sistem de prindere al etrierului consacrat (is/pm) si exista adaptoare pe lume. Poate doar sa nu fie o furca cu bratele paralele…

  • Nu este vorba de adaptor ci de fortele pe care le suporta acea furca. Unii producatori, precum Rock Shox, recomanda la furcile plasate mai jos in gama utilizarea de discuri cu diamtetrul de maxim 160, in unele cazuri 180 de mm. Un disc mai mare ar genera o forta mult prea mare asupra furcii iar aceasta va capata in timp joc. Dupa care, cel mai probabil, va ceda.

    O furca ce nu vine cu specificatii pentru dimensiunea rotorului este o furca rezistenta sau top-level.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × five =