Acum citesti
Furca Spinner 300 Air (2016)

Nu știu câți dintre cititori au auzit de furcile Spinner. Eu, pasionat de biciclete, recunosc că nu am auzit prea multe. Dar am auzit de RockShox, iar o parte dintre modelele lor au fost produse o perioadă de… Spinner, deci au avut de unde să acumuleze experienţă preţioasă în domeniu. Se pare că în ultimii ani aceștia au pregătit o gamă completă de furci, de la modele ieftine și destul de slabe până la modele de top, ușoare și performante. Informații complete despre gama lor de produse (ar trebui să) găsiți pe site-ul acestora.

DSCF3187Am primit pentru teste o furcă model 300 Air pentru roți de 29, cu cursa de 100 mm, cu gât de 1 1/8. Cu o greutate de 1880 g, amortizare cu aer cu o singură cameră, reglaj de rebound și blocaj pe ghidon, furca pare să fie o concurentă pentru RockShox Recon. Să vedem dacă reușește acest lucru!

DSCF3226Primul lucru observat la desfacerea coletului este calitatea produsului şi aspectul estetic. Furca arată similar modelelor de clasă medie a producătorilor consacrați. Brațele au tratament auriu. Butonul pentru rebound și capacul valvei de aer sunt din aluminiu de calitate. Doar maneta de blocaj de pe ghidon are un aspect ceva mai ieftin după părerea noastră.

Un aspect interesant este gaura filetată din potcoava de rigidizare, prevăzută mai mult ca sigur pentru montarea unui ochi de pisică…

DSCF3216După ce am reglat furca respectând specificațiile producătorului, am testat-o în diverse condiții de urcare și coborâre, inclusiv pe trail-uri destul de tehnice. Conform producătorilor, furca este recomandată pentru XC și Trail, deci am testat-o în condițiile ei normale de funcționare.

Amortizarea se situează clar peste modelele ieftine, în special peste cele care vin pe bicicletele de 3-4000 lei. Părerea personală este că furca funcționează fără probleme la nivelul unui RockShox Recon, deși nu are finețea unei Reba. Atât șocurile mari cât și cele mici și dese sunt absorbite acceptabil, fără probleme sau zgomote. La urcare, blocajul își face bine treaba, acesta fiind total. Maneta de blocaj este destul de ușor de acționat, dar am văzut și modele mai ergonomice. Brațele sunt de 30 mm dar nu am observat să flexeze exagerat, rigiditatea lor fiind bună.

Concluzia după câteva sesiuni de teste este că furca Spinner 300 Air nu este chiar un model entry level ci este unul din gama de mijloc. Noi îl vedem ca o alternativă bună de upgrade pentru furcile mai slabe și grele cu care vin echipate MTB-urile cu prețul sub 1000 euro. Nu în ultimul rând, bicicleta arată mult mai bine decât cu o furcă ieftină. Prețul modelului pe internet este foarte competitiv, acesta putând fi achiziționat la o sumă echivalentă cu 800 lei, la acest preț fiind greu de găsit un model pe aer de la producătorii consacrați.

Din păcate furca nu este disponibilă pentru headtube tip tapered, nici pentru ax thru, Boost sau alte standarde în afară de QR normal, motiv pentru care am fost nevoiţi să o depunctăm puţin la scorul final…

 

 

Vezi Comentarii (2)
    • Așa e, link-ul prezintă o variantă tapered. Nouă când am făcut comanda pentru furcă ni s-a transmis că e disponibilă doar pe 1 1/8, ai și tu dreptate! 🙂 Oricum e bine că există, e chiar o furcă bună la banii ăia… Poate nu e disponibilă pentru Europa, cine știe…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 1 =