Acum citesti
Furca SR Suntour XCT V2

In testul de fata inca un candidat din gama low cost al furcilor oferite de SR Suntour : modelul XCT V2.

Cu o cursa de 100 de mm, Suntour XCT V2 se vrea a fi o furca pentru cei cu buget redus, cu intrebuintare de Cross Country si Recreational conform specificatiilor oferite de producator. Modelul testat de noi s-a comportat ceva mai bine decat fratele sau din gama Suntour XCM 2009 , atat la amortizare cat si la rezistenta. De ce afirmam acest lucru ? Pentru ca dupa o utilizare intensa intr-o plaja de timp indelungata, 1 an de zile, aceasta nu a capatat un joc semnificativ si nici nu a lasat impresia ca se va dezmembra la primul hop trecut sau la prima bordura urcata.

Intr-adevar Suntour a depus eforturi mai mari pentru constructia acestei furci si asta se poate observa la exploatarea pe termen lung. Nu va ganditi nicidecum ca ar fi un produs revolutionar sau super-calitativ, este doar o furca decenta, ceva mai bine plasata decat alte modele din aceeasi gama. Daca vreti sa va orientati catre un produs superior, incercati Rock Shox Dart sau RST Omega. Nici acestea nu sunt stralucite, dar sunt ceva mai bune decat XCT V2.

In timpul testului, am remarcat faptul ca furca nu amortizeaza asa cum ar trebui obstacolele mici, iar reglajul acesteia este deficitar : la urma urmei nu am inteles nici pina acum de ce unii producatori monteaza tot felul de modalitati de reglaj pentru furca daca acestea nu functioneaza. Rotita de rebound poate fi dusa in plaja plus – minus fara ca sa se intample ceva concret cu furca. Aceasta amortizeaza la fel in ambele situatii. Dezamagitor.

Recomandam aceasta furca doar in cazul in care chiar beneficiezi de un buget foarte redus, altfel este de evitat. Cum scriam si mai sus vei gasi intotdeauna alternative mult mai OK in segment. Incearca un Rock Shox Dart, desi mai scump, este mai performant decat Suntour XCT V2, cel putin pe termen lung si exploatat corespunzator. In cele din urma vrem sa precizam ca aceasta furca este totusi destul de grea pentru segmentul ei, ceea ce automat va duce la cresterea in greutate a bicicletei.

Greutate : 2490 grame

Utilizare : Cross Country

Vezi Comentarii (30)
  • Doug from SR Suntour here. The hierarchy from low to high would be XCT, XCM, XCR. V2, V3 has to do with the ‘version’. higher number is newer generation.

    Forks specified by different bicycle brands can be configured in a number of different ways, so its hard for me to understand exactly what you are looking at, that being said;

    Our XCM and XCR models come with 30mm stanchions. ( the upper tubes) if you compare this to other forks in the price range, many of our competitors will often use 28mm stanchions. Larger diameter = improved stiffness and strength. Also, the pitch, or width of these two forks is 130mm. You will find that to be a bit wider than many of our competitors. Generally speaking, wider is better.

    Second, our XCM and XCR models are what we call QSP, or quick service products. That means if your fork’s internals ever wear out our suffer a problem, the fork can be fixed easily by replacing the entire cartridge.

    Finally, if you are shopping for a bike that is less than $1,000 I’m sure you have seen that many of those bikes are equipped with SR Suntour forks. The primary reasons for this are based on the fact that the bicycle brands have come to trust SR Suntour to supply them with a reliable product that performs well. (that may seem simple, but its a big deal) Additionally, we operate service centers in North America, Asia and Europe to back up our product.

    I hope this helps and good luck in purchasing a new bike. Ride it alot!

    Doug

  • Are nevoie de o revizie pe an. In rest, trebuie menajata pe cat posibil : fara sarituri si fara trasee extreme pe munte. Modelul 2010 a suferit imbunatatiri, fiind mai bine plasat din punct de vedere calitativ decat modelul anilor anteriori.

  • salut .. am cumparat si eu o furca sr suntour xct v2 de 80 mm. la cumparare la specificatii scria ulei+arc … acum va intreb .. contine si ulei?

  • Salut! Un review cu Suntour Xcm V3? Sunt diferente reale fata de V2? Comentariile anterioare o fac praf, sunt argumente noi pentru care ar merita sa iti mai cumperi acest brand? Multumesc.

  • Salut ! Credeti ca merita sa achizitionez o bicicleta Scott Voltage Yz 30 daca este echipata cu modelul acesta de furca din anul 2011 ?

  • @Renegade: XCT V3 este ceva mai decent, dar dupa cum am observat din ultimele teste cu biciclete echipate cu acesta furca, amortizarea depinde foarte mult de la un model la altul.

    @ivanmarius: acesta nu trebuie sa reprezinta un obstacol. Voltage este o bicicleta echipata decent, cu un cadru bun, deci o poti schimba viitor cu ceva mai performant. Nu este un argument care sa te impiedice sa achizitionezi bicicleta.

  • Salut! as dori sa achizitionez o bicicleta univega ram xf 900 2010 dar furca lasa de dorit, cu ce as putea sa o inlocuiesc dar un pret maxim de 350lei

  • Salut din nou.Va multumesc foarte mult @Free Rider pentru raspuns.Bicicleta Scott Voltage YZ 30 a venit vineri si am montat-o azi dimineata, sambata, si am probat-o pana acum.Se comporta prea bine si raportul calitate-pret este foarte mare.Furca este SR Suntour XCT V2 dar n-arata deloc ca cea din imagini si n-are suport de V-Brake ci are disc si amortizeaza foarte bine, dar este cu preload, nu cu lock-out.Recomand tuturor aceasta biciclete!

  • Salutare!

    Mi-am achizitionat o bicicleta cu furca Suntour XCR mg si am niste curiozitati in privinta ei.
    1. In momentul in care intorci bicicleta cu cracii in sus este normal sa se auda cum curge lichidul prin ea?
    2. Furca este cu sistemul de blocare prin cablu montat pe ghidon. Ca e sistemul blocat, ca e deblocat, cand apesi pe furca, tot are o cursa de vreo 20 mmm.
    3. Pe bratul din stanga are butonul manual de reglare al cursei(cred), dar are aceasi cursa mereu + ca la mersul prin oras la niste gropi mai mici nu isi prea face treaba.

    Este normal sa se intample asa? Va multumesc ptr ajutor!

  • Salut! Este o furca entry-level, deci va trebui sa accepti ca nu se afla la un nivel al calitatii ridicat.

    1.Nu am auzit pina acum, dar nu e nimic grav in asta.
    2.Poate fi o cursa mica, dar in general Lock-Out-ul blocheaza complet furca. Unii spun ca exista o cursa mica ca sa nu se distruga furca cand treci peste obstacole si ai Lock-Out-ul activat. Furcile mai scumpe blocheaza complet cursa la activarea Lock-Out-ului.
    3.Este preload-ul pe bratul din stanga. Acesta seteaza preload-ul arcului in functie de greutatea ta. Dar nu are sens sa te obosesti, functionalitatea lasa de dorit pe acest model de furca si pe cele din seria xc de la Suntour (XCM, XCT, XCR).

  • Multumesc frumos, mi-am imaginat eu:D, dar am vrut sa ma asigur:P Poate o sa-i fac un upgrade de furca pe viitor. Multumesc ptr ajutor!

  • salut!am achizitionat de curand o merida noua cu furca suntour xct v3.intrebarea este daca merita sa schimb aceasta furca cu una rock shox dart,deoarce nu am capital pt ceva mai bun sau sa mai astept:)

  • Bicicleta Cube LTD CLS 2012 eate echipata cu furca SRSuntour NEX4110. Merita cumparata? In segmentul entry-level unde se afla acest model de furca?

  • Buna Ziua. Spuneti-mi va rog , ce furca este „SR M3010 50”. Este mai proasta ca Suntour xct de 80mm ? in conditiile in care 75 % voi merge prin oras si restul offroad usor..si daca se merita la pretul bicicletei de 1650 ron (Merida Crossway 10 2013) redusa la 1450.. Mentionez ca eu am 162 cm cu 60 kg. Multumesc.

  • Salut, da este mai jos plasată decât XCT și are cursă de 50 mm dacă nu mă înșel. La cele 60 de kg ale tale nu știu cât de sensibil va lucra. O poți cumpăra așa și o poți schimba pe viitor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

six + twenty =