Acum citesti
Ghidon Amoeba Borla

Ghidoanele reprezinta piesa care ajuta riderul sa detina controlul asupra bicicletei si tocmai din acest motiv, gasim o gama larga de modele cu dimensiuni,geometrii si mase diferite. Este important ca un ghidon sa fie potrivit pentru un tip de bicicleta, un tip de intrebuintare a acesteia si o constitutie a rider-ului. Ca si sfat, iti recomandam sa te documentezi mereu inaintea alegerii acestei piese pentru a fi sigur ca ti se potriveste.

Pentru downhill am ales un ghidon la un pret cat se poate de decent : Amoeba Borla. Aceste ghidoane sunt foarte populare datorita pretului scazut si a look-ului agresiv, musculos, vopsit in doua nuante (mat la mijloc si lucios la extremitati). Cel putin asta cauta majoritatea care isi construiesc o bicicleta „cool” cu un buget restrans. Ghidonul Borla poate fi achizitionat in doua variante: una pentru prindere normala de 25.4 mm ce ofera 680 mm latime si alta oversize (31.8mm) mai lata cu 20 mm decat prima.

Noi am ales prima varianta, deoarece costa mai putin, iar gama de pipe disponibile era mult mai variata si totodata mai ieftina. Cu toate acestea am ramas surprinsi de faptul ca performantele nu au fost influentate foarte mult. Pe ghidon scrie mandru “downhill bar” ; si pe buna dreptate, pentru ca ca am supus ghidonul la tot felul de probe dure si am tras concluzia ca a fost construit respectand toate rigorile acestei discipline. Rise-ul generos de 40 mm te ajuta foarte mult la coborare si unghiurile bune fac virajele sa para mai lejere, dand posibilitatea abordarii lor intr-o viteza mai mare (daca si configuratia bicicletei este potrivita, bineinteles).

Construit din AL6061-T6, este un ghidon solid, care nu sufera la cazaturi puternice si gura targului spune ca poate fi folosit cu succes o perioada lunga de timp. Desigur, fiecare rider isi exploateaza bicicleta in felul sau si nu am putea prezice cu exactitate viata unui astfel de ghidon. Mai este de mentionat si faptul ca ghidonul cu prindere normala flexeaza putin mai mult decat cel pe oversize cu toate ca este cu 2 cm mai scurt… ramane la alegerea voastra, intrucat diferentele intre cele doua sunt foarte mici. Gandeste-te bine la ce veti folosi ghidonul (freeride, downhill) si ia in considerare tipul bicicletei si faptul ca ghidonul mai lat este mai stabil insa poate fi incomod pentru un rider mai scund.

Printre minusuri se numara masa acestui ghidon care pare exagerata. Desigur, l-au facut solid, insa cum au ajuns la aproape jumatate de kilogram?!! Ceva tot trebuia sa justifice pretul scazut si acel lucru este masa de aproximativ 450 g care atarna mult peste media ghidoanelor din clasa lui. Ca exemplu, un ghidon Syntace din carbon, cu o latime aproximativ similara, cantareste putin peste 150 de grame. Un alt inconvenient il reprezinta gaurile mici de la extremitatile ghidonului, capetele protectoare fiind destul de greu de montat.

Daca reusesti sa treci peste aceste doua lucruri, vei fi cumparat un ghidon frumos, solid si ieftin, care te poate purta atat pe drumurile forestiere cuminti cat si pe potecile agresive, pline de surprize.

Greutate : 440 grame

Utilizare :  All mountain/ Downhill

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 4 =