Acum citesti
Rock Shox Dart 1

A sosit momentul ca cel mai mic membru al familiei Dart sa-si demonstreze capacitatile in off road. Discutam despre furca Rock Shox Dart 1, plasata pe ultimul loc in ierarhia familiei Dart fiind de altfel si cel mai ieftin model din serie.

Principiul de functionare este foarte simplu, pe arc. Ceea ce nu constituie neaparat un dezavantaj ci chiar un avantaj daca stai sa te gandesti ca un produs cu un sistem mai complex de amortizare are sanse mai mari sa se defecteze decat unul care functioneaza dupa principii simple. Bineinteles, un produs cu o calitate ridicata nu te va lasa in drum, insa principiul cu cat mai simplu cu atat mai bun s-a confirmat in numeroase cazuri.

Desi este plasat la un nivel entry-level in gama celor de la Rock Shox, modelul Dart 1 reuseste sa se impuna in fata altor furci precum unele modele de la Suntour sau RST. Producatorul recomanda modelul Dart 1 pentru Cross Country, asadar il poti utiliza atat pentru plimbari cat si pentru iesiri la padure sau trasee lejere de munte. Mai precis trails-uri.

Reuseste sa amortizeze denivelari mari si medii cu brio, insa cele mici ii scapa in general. De asemenea pe trasee cu foarte multe denivelari furca nu are timp sa revina ca apoi sa preia urmatorul soc. Din punct de vedere al echiparii, fiind un model entry-level din gama Dart, aceasta este cea mai saraca din serie : nu beneficiaza decat de o functie de preload, care are rolul de a comprima arcul, mai mult sau mai putin, in functie de greutatea ta. Diferentele cu preloadul setat la minim sau la maxim nu sunt foarte sesizabile, deci nu are sens sa-ti ocupi timpul regland-o.

Cursa este de 100 de mm si functioneaza la fel ca la Dart 2 sau Dart 3 undeva la 85% din capacitatea totala. Oricum, o valoare care-ti va oferi satisfactii pe unele poteci de padure sau de munte. Din punct de vedere al greutatii, acesta pune cele mai multe grame pe cantar din toata gama Dart : 2495 de grame, o valoare destul de mare pentru o furca de Cross Country care nu beneficiaza de dotari suplimentare. Modelul 2010 nu beneficiaza de prindere pentru V-brake-uri ci doar pentru frana pe disc. Poate fi considerat un dezavantaj, fiind un produs entry-level unde majoritatea utilizatorilor inca folosesc frane pe janta.

Producatorul recomanda instalarea unui disc de frana de maxim 160 de mm. Poate fi deranjant, insa pentru Cross Country se presupune ca un disc de 160 de mm este mai mult decat suficient.

Pe scurt, Rock Shox Dart 1 se comporta la fel ca Dart 2 sau 3, doar ca nu beneficiaza de alte functii in afara de cea de preload. Important este ca ofera o calitate superioara raportata la furcile concurente aflate in acelasi segment de pret si te duce acolo unde ai nevoie insa la un nivel basic. Asadar o furca mai mult decat potrivita pentru incepatori.

Greutate : 2495 grame

Utilizare : Cross Country

Vezi Comentarii (26)
  • eu o am de circa 5 luni a mers perfect pana deodata cand a inceput sa devina tot mai rigida am tot invartit de rebound si nimic cum o ung sau bag ulei in ea?

  • am si eu dart 1 si mi-am bagat nasul prin ea. am avut probleme asemnatoare, trebuie s-o desfaci si s-o ungi inauntru. nu functioneaza pe ulei. scoate bratele de jos si unge si arcurile foarte bine. cam asta ar fi de facut si ar trebui sa mearga mai bine. spor!

  • Sa desfaci si sa ungi poti face si la un XCM si-i prelungesti viata simtitor.

    Dupa mine cei de la SRAM pe felia de furci sunt niste nesimtiti din cauza perioadeleor de mentenanta diabolice impuse (50 ore mi se pare foarte putin pentru o furca entry) , chiar si pentru furcile fara pretentii cum este dart sau tora pe arc.

    Problema este ca daca nu respecti termenele de revizie patesti patesti ce a patit cosmin iar daca le respecti ai sanse sa-ti fie trimisa furca in ungaria pentru schimbul semeringurilor.

    Marzocchi sunt mult mai decenti din punctul asta de vedere.

  • problema rezolvata am dezasamblat furca am scos arcu era uns cat se poate de bine am montat furca la loc si acum merge ca si noua

  • Salut! Singura solutie viabila este sa mergi cu ea imediat in service, nu lasa jocul sa se mareasca. Daca se afla in perioada de garantie, poate reusesti s-o rezolvi fara costuri suplimentare.

  • as vrea sa-mi iau si eu o furca de asta si mi s-a parut buna mai ales ca ea costa 3 milioane. imi recomandati ceva mai bun la acelasi pret din pct de vedere al celor care au posedat asa ceva?

  • Salut! Mai exista alternativele SR Suntour dar te sfatuiesc sa alegi Rock Shox-ul. De asemenea mai exista si furcile RST care sunt ceva mai bune decat Suntour, dar nu la fel de bune ca Rock Shox.

  • Salut,pentru 370 lei ce alta furca as putea alege,cea mai buna,pentru oras dar si pentru denivelari mari.(+- 50 lei)

    Si orice furca merge la orice bicicleta?

  • O furca Dart3 ai putea achizitiona. In mare este acelasi produs, doar ca are unele reglaje in plus. Si costa undeva intre 450 si 550 de lei, in functie de magazin.

    In general furcile noi sunt compatibile cu cadrele actuale. Daca nu ai un cadru de acum 10 ani nu ai de ce sa-ti faci probleme. De asemenea, mai exista furcile cu gat conic, dar acelea sunt foarte scumpe si se potrivesc doar bicicletelor foarte noi (scumpe si ele dealtfel).

  • As dori sa stiu daca as putea folosi aceasta furca pentru a sari de la cam un jumatate de metru pentru ca am inteles ca aceasta furca este destul de fragila.

  • Detin o bicicleta marca RAM pe care am instalata o furca DART 1 . Sunt extrem de multumit de aceasta furca . Mentionez ca folosesc bicicleta pentru plimbari in oras si in jurul orasului la 10-20 km .
    Nu stiu cit timp va mai functiona impecabil, dar in caz de probleme voi achizitiona cu siguranta acelasi model . Fiabila si foarte eficienta pentru un amator .

  • Salut. As vrea sa stiu daca furca rezista la coborarile prin padure(un fel de traseu de downhill dar mai lin daca pot spune asa).De la inaltimi mici as putea sa sar cu ea cum ar fi borduri inalte sau rampi mici ?? Si as mai dori sa stiu daca pretul ramane la 199,00 lei permanent sau este reducere doar o perioada pentru ca nu am acum banii necesari pentru a o achizitiona .Multumesc anticipat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 1 =