Acum citesti
TRIAL : Touch-Up

Cu siguranta ati fost in situatii in care v-ati dat jos de pe bicicleta pentru a putea urca pe un obstacol din fata voastra ce avea forma unei borduri mari, a unui bustean sau a unui gard. Ei bine, daca veti studia si veti exersa constiincios tehnica de mai jos nu veti mai fi nevoiti sa descalecati sau sa faceti cale intoarsa in fata obstacolelor si in plus va veti uimi si prietenii cand va veti “cocota” acolo unde ei nici nu s-ar fi gandit.

Touch-up ul este o tehnica relativ simpla, dar care cere exercitiu mult pentru a va obisnui cu distantele, dificultatea ridicata de inaltimea obstacolelor si precizia necesara unei urcari reusite. Sa incepem. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa gasiti o bordura plata inalta de cca. 60-70cm (inaltimea ideala, la care se poate exersa usor aceasta tehnica) si care, din motive de siguranta, sa nu aiba un gol in spatele ei.

Asezati-va la cativa metri distanta, cu fata catre bordura. Daca sunteti dreptaci, in aceasta clipa veti face un trackstand sau va tineti echilibrul topaind pe loc cu piciorul drept in fata. Cand va simtiti destul de confortabil sa abordati bordura, apasati pedala cu piciorul drept doar cat sa dati bicicletei un impuls, astfel incat sa se deplaseze usor catre bordura. Piciorul stang ar trebui sa fie ridicat in aceasta faza pentru a pregati o noua pedalare in forta. Incercati sa mergeti cat mai drept si echilibrat inspre bordura in timp ce vizualizati o traiectorie liniara dreapta si ascendenta intre punctul in care roata de fata atinge solul si muchia de sus a bordurii.

Cand ati ajuns la o distanta de aproxinativ 1,5m (variaza in functie de raportul pe care il folositi si diametrul rotilor) incepeti sa pedalati cu piciorul stang (your “bad” foot) intinzand bratele, ducand centrul vostru de greutate deasupra rotii de spate si smuncind de ghidon astfel incat sa ridicati roata de fata si sa rulati pe traiectoria imaginara vizualizata anterior. Pedalarea se face pana ajungeti din nou cu piciorul drept in fata (your “good” foot) si in acest moment roata de fata ar trebui sa atinga muchia bordurii (pentru a va propulsa mai usor in sus) corpul ar trebui sa fie situat mai inapoi, spatele drept si bratele putin flexate.

Din aceasta potitie incepeti sa trageti de ghidon in jos, ca si cand ati vrea sa impingeti bicicleta in pamant. Corpul trebuie impins in sus cu putere pana cand ghidonul junge in dreptul abdomenului. Acum ar trebui sa aveti centrul de greutate situat la un nivel mai inalt decat bordura si un momentum suficient pentru a urca bordura. Tot ce mai aveti de facut este sa flexati picioarele aducand roata de spate sub sezut (sau chiar langa, pentru cei avansati) iar ghidonul trebuie impins mult in sus, cu bratele intinse si spatele drept. Nu uitati sa apasati ferm cel putin frana de spate cand aterizati pe bordura, altfel o sa doara…

Cateva sfaturi… nu atingeti franele inainte sa ajungeti pe bordura. Cu roata de fata, loviti muchia bordurii sau imediat sub ea, dar nu prea jos ca veti zbura peste ghidon. Odata inceputa miscarea, continuati-o! Uneori razganditul doare mai tare decat o urcare nereusita. Daca esti stangaci, inverseaza miscarile de mai sus. Cu timpul veti reusi sa ramaneti in roata de spate dupa ce ati urcat pe bordura. Deasemenea puteti sa urcati si din imediata apropiere a bordurii, pornind direct cu “your bad foot”. E mai dificil dar si mai spectaculos. Foloseste-ti imaginatia si abordeaza tot felul de obstacole. Exerseaza, exerseaza, exerseaza! Aah, si… Exerseaza!

Urmareste filmul de mai jos pentru a intelege trick-ul. Un film oferit de FreeRider TV.

Vezi Comentarii (4)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 2 =