Acum citesti
Centrul (vechi) al Bucureștiului

Dacă România este declarată țara constrastelor, Bucureștiul, capitală fiind, nu are cum să facă excepție. Dar Bucureștiul n-ar trebui să aibă la rândul lui o capitală de dimensiuni mai mici? Bineînțeles că are, inima orașului este centrul vechi, supus în decursul timpului unor modificări menite să-i schimbe imaginea și s-o aducă la acel nivel european despre care toți vorbim când îl trecem dintr-un capăt în celălalt.


Fiecare proiect a demarat ambițios, în trombă, cu scopul suprem de a aduce acest vechi centru la un nivel decent. Aș putea spune chiar la un nivel mai civilizat pe alocuri, totul depinzând de direcția în care-mi este ațintită privirea. Dar estetic vorbind, centrul vechi al Bucureștiului nu a reușit niciodată să-mi mângâie retina. Poate că este prea pretențioasă sau poate ca acele contraste de care aminteam mai devreme trebuie să se regăsească inevitabil în fiecare colț al orașului. Altfel am pierde complet specificul sau identitatea noastră națională.


Se spune că centrul unei capitale este reprezentativ pentru oamenii care locuiesc în acel oraș. Oare așa să fie? Sunt oare Bucureștenii atât de șterși, de găunoși, de nepăsători? Sau suntem victime neajutorate ale unui sistem leneș? Poate că există puțin adevăr în fiecare dintre aceste întrebări dar ce mai contează toate acestea acum, când eu m-am pus în pielea turistului entuziasmat care începe să străbată pe bicicletă străzile centrului?



Am realizat câteva poze așa cum le-am realizat în toate orașele Europei pe care le-am vizitat până în prezent. Și nu am ales doar centrul vechi ci și câteva străzi adiacente. Rezultatul poate fi consultat în galeria foto de mai jos și probabil știi exact la ce să te aștepți, totuși întrebarea mea rămâne: mai putem atrage cuiva atenția asupra imaginii reale pe care Bucureștiul o lasă unui simplu turist? Sau poate că pur și simplu nici nu mai are rost. Poate că e mult mai bine așa. Dacă ar fi fost totul perfect, turistul ar fi plecat de aici cu o părere ca despre oricare alt oraș și astfel ar fi dat Bucureștiul uitării mult mai repede. Dar așa, cu siguranță va fi o experiență pe care n-o va uita prea curând. Bine ați venit în centrul vechi al Bucureștiului!


Galerie foto centrul Bucureștiului (și împrejurimi), poze realizate în Noiembrie 2010.



Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × 1 =