Acum citesti
Traseu – Someşul Rece, Someşul Cald

Traseul de azi este simplu însă pe cât de simplu pe atât de provocator. Nici lungimea sa nu trădează dificultatea pe care o are. La 24 km ai spune că este uşor şi, pentru unii, poate chiar este. Practic vorbim despre o singură urcare şi o singură coborâre însă urcare este continuă, 4 km, şi cu rampe de 13, 16, 21 şi chiar peste 26%. Traseul constă într-o buclă peste munte cu plecare din Someşul Rece şi întoarcere în Someşul Cald. Vom urca de la o altitudine de aproximativ 520m la aproape 1.000m. Avantajul este că pe aceasta urcare avem parte de drum forestier de foarte bună calitate.

Se pleacă din localitatea Someşul Rece unde putem lăsa maşina la intersecţia unde vom ajunge înapoi şi la final de traseu. Aici sunt mai multe magazine de unde ne putem aproviziona pentru drum. De menţionat este faptul că pe traseu nu avem izvoare. Doar la km 13 avem un izvor pe care noi l-am găsit secat.

traseu cicloturism somesul cald somesul rece 1

De la magazine vom pleca în urcare uşoară, pe asfalt, pe DJ 107n/s, preţ de 9 km, o distanţă potrivită pentru o încălzire potrivită. După care începe urcuşul care pare că nu se mai termină. Însă, aşa cum spuneam, ascensiunea durează doar 4 km. Rampa este foarte mare pe alocuri aşa că mulţi dintre noi este posibil să apelăm la push bike aproape pe întreaga distanţă de 4 km. La aproximativ 1 km de la începutul urcării vom întâlni primele case, parte din cătunul Pape. Peisajul va compensa în mare parte pentru dificultatea urcării întrucât vom traversa păşuni alpine şi fâneţe.

traseu cicloturism somesul cald somesul rece 2

În scurt timp ajungem şi la altitudinea maximă a traseului de unde vom avea în mare parte coborâre cu ceva pedalat pe curbă de nivel şi ocazional scurte urcări. Coborârea începe cam din dreptul izvorului care, aşa cum spuneam, abia picura în perioada anului când am fost noi – iulie. Însă coborârea este un adevărat deliciu cu pantă medie de 3,8 %.

traseu cicloturism somesul cald somesul rece 3 traseu cicloturism somesul cald somesul rece 4

Vom coborî direct în localitatea Someşul Cald, preţ de aproximativ 6,5 km până ne vom întoarce la asfalt, la DJ 107p, de unde vom continua încă 2,6 km până înapoi la intersecţia unde am lăsat maşinile. Pe coborâre, de la penultima serpentină, vom putea admira inclusiv lacul de acumulare de pe Someşul Mic.

traseu cicloturism somesul cald somesul rece 5

Distanţa totală a traseului nostru este de doar 24 km, dar diferenţa de nivel este mare, de aproape 1.000m. Trebuie menţionat că porţiunea de drum forestier de aproximativ 12 km este de foarte bună calitate şi se poate parcurge pe orice vreme, poate mai puţin iarna.

Informaţii Google Earth
Lungime traseu 23,6 km;
Diferenţă de nivel 1.027 m;
Înclinaţie maximă 30%;
Înclinaţie medie 7,3%;
Alt. maximă 993 m;
1 izvor (nepermanent)
Download track si puncte de interes

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

sixteen − three =