Acum citesti
Pantofii de alergare On Cloud X (2018)

Pentru orice alergător, pantofii sunt o alegere foarte importantă. Aceștia nu doar că potsă schimbe experiența dintr-una plăcută într-una chinuitoare ci pot chiar să producă accidentări dacă nu sunt aleși corect și nu sunt de calitate bună.

Pentru alergătorii începători sau amatori alegerea e și mai importantă, deoarece picioarele lor nu sunt pregătite atât de bine pentru efortul impus de acest sport. Din acest motiv, aproape toți alergătorii amatori folosesc pantofi cu amortizare, care micșorează stresul asupra sistemului osos și muscular.

Majoritatea pantofilor cu amortizare arată cam la fel, ceea ce se remarcă fiind mereu o talpă destul de groasă, masivă, ce încorporează de obicei un material ce absoarbe forța, de genul materialelor poroase sau gelurilor, secretul fiecărui producător fiind nu doar materialul folosit ci poziționarea și cantitatea întrebuințată pentru a obține efectul dorit. Genul acesta de pantofi cu talpa foarte groasă nu vin însă fără dezavantaje. Principalele sunt greutatea mare și ridicarea mult a centrului de greutate. Astfel se imprimă tălpii piciorului un balans mai puțin natural decât la pantofii de performanță care în general au talpa mai subțire, dar care nu beneficiază de aceiași amortizare.

Fiind și eu ca alergător amator mereu în căutarea unei perechi de pantofi cât mai performantă dar și cât mai confortabilă, am rămas plăcut surprins de produsele mărcii elvețiene ON, recent intrate pe piață în România, așa că am decis să merg pe încredere și să alerg o pereche de încălțăminte inovatoare de la aceștia. Ideea din spatele pantofilor ON este una foarte simplă: în loc să adauge material pentru a obține amortizare… au eliminat din el. Astfel, talpa e formată din niște elemente flexibile, ca niște aripioare, găurite efectiv dintr-o parte în cealaltă. În funcție de model și de destinața acestuia, elementele sunt mai mici, mai mari, mai multe sau mai puține.

Am primit de la magazinul Trisport Concept Store o pereche din modelul Cloud X, un pantof polivalent recomandat atât pentru antrenamente cât și pentru competiții, pe distanțe scurte și medii, adică aproximativ ceea ce face cam orice alergător amator. La mine antrenamentele constă din alergări ce se încadrează în general între 30-60 minute iar la concursuri particip de obicei la probele de 10k sau semimaraton. Totuși, ON Cloud X aveau să treacă o probă mult mai grea decât atât: am decis să alerg cu ei un maraton întreg! După întreaga cursă de 42.195 km urma cu siguranță să îmi formez o părere cât se poate de obiectivă asupra pantofilor. Cu atât mai mult cu cât înainte de maraton am alergat în ei doar vreo 4-5 antrenamente scurte.

După ce am cochetat ani de zile cu tot felul de pantofi cu tălpi destul de groase, prima senzație în ON Cloud X a fost că… alerg desculț. Efectiv pantofii sunt atât de ușori încât par că nici nu ar exista. Prima încercare a fost chiar la o sesiune de intervale intense de 1 minut, unde am remarcat imediat cât de rapizi sunt. În agonia intervalelor date la maxim fiecare amănunt contează, iar pantofii ușori și apropierea piciorului de asfalt m-a făcut să alerg cu viteze foarte bune (pentru mine cel puțin) de sub 4 min/km fără mari probleme.

Partea de amortizare e foarte interesantă, deoarece nu e atât de invazivă ca la modelele cu talpă masivă. Practic piciorul simte destul de bine forma asfaltului, lipsește acea senzație de izolare totală față de teren. Elementele de pe talpă lucrează în toate direcțiile pentru a amortiza nu doar șocul vertical ci și cel lateral. Proba finală urma să fie însă la maraton, unde dacă există o slăbiciune, aceasta urma să iasă la iveală.

Ce mi se pare mie foarte util e că genul acesta de pantofi mai minimaliști avantajează o alergare mai corectă, cu cadență mare și cu aterizare ceva mai în fața tălpii, nu direct pe călcâi. Am găsit că e mult mai ușor să țin o cadență ridicată în ON Cloud X decât în alți pantofi mai masivi.

Foarte impresionantă este însă senzația de calitate premium pe care o simți chiar de când iei pantoful în mână de pe raft dar devine evidentă odată ce te-ai încălțat cu el. ON nu au făcut niciun rabat la calitatea materialelor! Ideea lor este că pantoful trebuie să fie la fel de confortabil ca un ciorap de cea mai bună calitate, iar acest lucru se confirmă fără îndoială.

Materialul exterior este foarte fin dar pare extrem de rezistent. Cel interior menține aceiași senzație. Pentru confort suplimentar și susținere pe poziție a piciorului, interiorul pantofului are zone ceva mai îngroșate.

Închiderea se face cu șiret clasic, fără niciun sistem suplimentare de prindere a acestuia, lucru care mi-a inspirat neîncredere din primul moment, mereu pantofii cu șireturi mi se desfac în timp ce alerg și îmi dăunează rău la psihic. Nu e cazul la ON Cloud X unde șiretul, de o calitate premium, efectiv nu se desface. Cred că e suficient să spun că pe parcursul întregului maraton alergat cu acești pantofi nu am avut nevoie să refac niciodată nodurile de la șireturi!

183

Am reușit deci să alerg și maratonul cu acești pantofi, deși senzația total minimalistă nu mi-a inspirat prea multă încredere pe așa distanță lungă. Am încercat totuși și am mizat pe tehnologie versus rațiune. Nu am greșit deloc. Eu nu sunt obișnuit cu distanțele atât de lungi pe asfalt (am mai alergat doar o dată un maraton cu 8 ani înainte), așa că sunt foarte predispus la accidentări și la efecte secundare cum ar fi bătături sau bășici, lucru care s-a întâmplat mereu când m-am aventurat la alergări mai lungi de 1 oră cu pantofi noi. Eram împăcat sufletește că nu voi termina neafectat cursa. Am greșit total! Am trecut linia de finish fără nicio problemă: degete, călcâi, mușchi, tendoane, totul a fost în regulă! Micile febre musculare au trecut în 2-3 zile și am rămas fără nicio repercusiune, în comparație cu maratonul alergat cu 8 ani înainte (când eram și mult mai antrenat) și când am folosit niște pantofi de calitate similară de la un mare și cunoscut producător și după care am suferit 2 luni de tendinită la un picior.

Minimalismul acesta al pantofilor ON Cloud X ar putea să vină cu un mare efect negativ: o rezistență slabă în timp. Da, recunosc că ăsta e primul gând când iei pantoful în mână și vezi materialele fine din care e făcut și elementele de amortizare ce par fragile de pe talpă. Mi-e greu să mă pronunț în acest subiect deoarece pantofii încă sunt noi, dar am studiat părerile utilizatorilor de pe Internet și se pare că mulți au folosit pantofi de la ON chiar și pentru 2 sezoane fără ca materialul sau talpa să cedeze. Oricum pantofii de alergare au o viață limitată la câteva sute de km alergați așa că am încredere totală că ON Cloud X se va achita de sarcini pe toată durata vieții fără să aibă probleme.

Părerea mea generală despre ON Cloud X am prezentat-o și într-un mic video:

Preț: 689 lei

Importator: Extreme Riders Romania

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eight + three =