Zgomot furca - Rock Shox XC 28 | Furci | Forum biciclete

Zgomot furca - Rock Shox XC 28 | Furci | Forum biciclete

 
You must be logged in to post Login Register


Register? | Lost Your Password?

Search Forums:


 


Wildcard Usage:
*    matches any number of characters
%    matches exactly one character

Zgomot furca – Rock Shox XC 28

No Tags
UserPost

10:42 am
12 March 2013


th3c0d3r

Advanced Rider

posts 97

Mandru nevoie mare de noua MTB achizitionata la sfarsitul anului trecut si pe langa care m-am invartit 3 luni prin casa, sambata am scos-o la prima tura "serioasa".

 

Bicicleta: Cube Attention 2012

Eu: 99kg, 178cm

Distanta: 33km

Teren: 20% asfalt, 40% pietris, 40% drum forestier cu destul de mult namol

 

Problema: dupa/in timpul turei furca a inceput sa scoata un zgomot ciudat, un "clic", l-am identificat ca venind din bratul stang al furcii cand aceasta este extinsa complet, zgomotul apare si daca este "blocata".

 

Idei? Ar trebui sa ma ingrijorez?

 

P.S. Stiu ca nu este cea mai stralucita furca, dar a venit pe bicicleta si, fiind prima bicicleta cu furca cu amortizare, inca nu simt nevoia sa o schimb.

11:02 am
12 March 2013


Lord_Paul

Orastie

Membru avansat

posts 49

Salutare!

 

             Aceeasi marca si model de bicla am si eu achizitionata in decembrie anul trecut de la BikeXpert si fireste, cu acelasi tip de furca, RockShox XC28, dar pana acum pot spune ca bicicleta, in ansamblul ei, cat si componentele de pe ea functioneaza "ca unse". Am ceva mai multi km pedalati fata de tine, dar nu cine stie ce…mai precis 250 km. Mentionez ca am 1.70 si 68 kg, dar nu cred ca greutatea ta sau tipul de drumuri pe care ai rulat-o e de vina. Fiind noua e nevoie de o anumita perioada de rodaj si poate ca nu dupa mult timp, furca "isi da drumul", adica acel "click" va disparea. E posibil sa fie si altceva, dar nu cred c-ar fi vreun defect de fabricatie. Asteptam vesti dupa ce-o mai rodezi putin. P.S. Singurul neajuns al ei, din punctul meu de vedere, pana acum, ar fi ca anvelopele Smart Sam cu care e echipata sunt cam aderente pe asfalt si astfel ca, ma cam ingreuneaza la inaintare.

3:17 pm
12 March 2013


sundried

Member

posts 614

click-ul respectiv poate proveni din mai multe locuri, si este foarte greu de stabilit de unde vine exact… 

- in interiorul furcii exista niste arcuri si niste garnituri din cauciuc, pe partea cu arcul (partea cu etrierii de frana). se poate ca unul dintre acestea sa produca acel click la top-out (furca extinsa complet). 

- pe partea cu pinioanele este cartusul turn-key (presupunand ca ai unul) care poate si el sa conduca la zgomotele respective.

- bratul furcii s-a slabit din coroana (rar dar posibil) si chiar daca nu are joc sesizabil, scoate niste zgomote asemanatoare click-urilor, dar de obicei numai cand este tensionat.

- furca are joc din cuvete.

- rulmentii din butuc nu sunt reglati cum trebuie si au joc.

ar mai putea fi si alte cauze, depinde cum "suna" click-ul.. nu pot spune pe de rost. este suficient de puternic sa il auzi in timpul mersului? simti si o vibratie care acompaniaza zgomotul?

3:52 pm
12 March 2013


th3c0d3r

Advanced Rider

posts 97

Zgomotul il scoate bratul din partea stanga (cel cu etrierii), la top-out.

4:39 pm
12 March 2013


sundried

Member

posts 614

deci, pot fi mai multe lucruri:

- arcul din interiorul bratului poate fi atinge bratul in interior si de la oscilatiile din timpul mersului se aude ca un click.poti scoate eventual arcul si sa il ungi cu ceva mai multa unsoare, poate se amelioreaza. oricum, nu ar fi nimic periculos.

- bratul furcii are un opritor special din cauciuc conceput exact pentru a opri furca lin cand ajunge la capatul cursei. banuiala mea este ca opritorul ori s-a stricat cumva, ori nu mai functioneaza cum trebuie si de asta auzi un zgomot la top-out. poti scoate bratele inferioare ale furcii sa vezi ce s-a intamplat acolo. daca o demontezi, ai grija ca ar trebui sa aiba ceva ulei in bratele inferioare. uleiul este acolo pentru a unge bratele, si trebuie sa ramana acolo. daca il pierzi, nu il poti inlocui cu vaselina. nu imi aduc momentan aminte exact. dar cred ca uleiul este ori W5 ori W15.

- buscele au putin joc in interiorul bratului si se misca putin.. dar ar trebui sa se auda zgomotul la orice miscare….

- surubul care strange bratul stang este slabit. greu de crezut, dar in sfarsit.. se poate intampla. trebuie doar strans putin ( in orice caz nu foarte tare).

se aude ata de tare zgomotul sau trebuie sa ciulesti urechile cand te dai jos de pe bicicleta?

5:02 pm
12 March 2013


th3c0d3r

Advanced Rider

posts 97

Multumesc pentru raspunsuri.

Nu se aude tare, cam ca arcul de la un pix (probabil rezoneaza si din cauza constructiei cadrului/furcii, etc). Nu prea-mi vine sa ma apuc de desfacut furca, mai ales ca este noua. Ma interesa daca este ceva grav sau ceva ce se poate agrava, dar din cate vad nu pare a fi ceva grav, o sa continui sa merg cu ea asa si vad daca "tace" sau se agraveaza.

No Tags

About the Freerider.ro Forum

Most Users Ever Online: 229

Currently Online:
9 Guests

Currently Browsing this Topic:
1 Guest

Forum Stats:

Groups: 5
Forums: 23
Topics: 1776
Posts: 10354

Membership:

There are 5095 Members

There is 1 Admin

Top Posters:

sundried – 614
system_failure – 256
vraduc – 165
ramstein93 – 150
MiDan – 149
greaper – 133

Recent New Members: tkx, sillyman, Stark, besthunter, scheer, stefan.bistriceanu@gmail.com

Administrators: Free Rider (2702 Posts)