Acum citesti
Biciclete de munte pentru femei: cum alegi un mountainbike?

Primăvara se apropie cu pași repezi. Căldura nu este deloc departe, iar gândul la plimbările în natură îți trezesc emoții. Poate că vrei să descoperi mai mult din frumusețea peisajului muntos românesc sau potecile pădurilor care înconjoară orașele. Atunci este cazul să iei în considerare achiziționarea unei biciclete: te vei distra mai mult, vei depunde mai mult efort așadar vei avea o viață mai sănătoasă și te vei bucura de peisaje pe care în mod normal nu ai fi avut ocazia să le vezi. Aceste trei superlative ar trebui să fie cele trei motive care te vor determina să achiziționezi o bicicletă.

 

Articolul de față se adresează atât începătoarelor cât și acelora care dețin deja o bicicletă de munte, dar nu sunt mulțumite de acesta. Motivele pentru care actuala bicicletă nu-ți mai este pe plac pot diferi, de la aspectul plictisitor al bicicletei până la faptul că aceasta nu-ți oferă confortul necesar, iar plimbările se termină cu dureri de spate chinuitoare.

Din fericire trăim în secolul 21, iar acum există soluții pentru orice problemă. Chiar și când vine vorba de biciclete, producătorii au început să pună un accent din ce în ce mai mare pe bicicletele dedicate femeilor. Astfel, pe unele site-uri vei putea observa chiar o categorie creată special pentru acest tip de bicicletă.

Cu ce diferă o bicicletă pentru femei față de una pentru bărbați?

Există diferențe care nu pot fi remarcate la prima vedere, în special de către o persoană care nu a mai avut vreo legătură cu bicicletele. Dar la o privire mai atentă, diferențele încep să se facă remarcate.

În primul rând, cadrul este mai mic, astfel încât să-ți fie mereu foarte ușor să cobori picioarele de pe pedale. Unele modele de biciclete pentru femei au un cadru cu o țeavă superioară ușor coborâtă.

Apoi este vorba de confort. Bicicletele pentru femei beneficiază de șei mai confortabile, gândite pentru parcurgerea distanțelor mai lungi. Greutatea bicicletei este de asemenea mai scăzută, iar unele componente precum pipa (componenta de legătură între ghidon și furcă), sau țeava superioară a cadrului sunt mai scurte.

Ghidoanele sunt mai înguste, iar manșoanele (mânerele de care ții ghidonul) sunt mai confortabile, în unele cazuri mai moi sau mai late. În ultimă instanță este vorba de culoare: este mai probabil să-ți placă o bicicletă cu un aspect orientat către femei, decât una sport și sobră, pe gustul bărbaților.

Acestea sunt avantajele unei biciclete pentru femei. Pe scurt, acest tip de bicicletă este gândit special pentru anatomia femeii. Iar acum să trecem în revistă cele mai importante modele de pe piață. Am făcut o dublă selecție: de biciclete ieftine (entry-level) și de biciclete mai scumpe (mid-level sau high-end). În funcție de bugetul de care dispui, poți face o alegere pe măsură.

ATENȚIE: modelele corespund anului redactării acestui articol (2011). Este posibil ca între timp acestea să se fi schimbat sau să fi fost scoase din gamă, eventual înlocuite cu unele cu o altă denumire.

Biciclete Corratec

Seria de biciclete pentru femei de la Corratec poartă denumirea de Miss C. Propunem modelul entry-level Miss C și modelul high-end X-Vert S CA+ Miss C.

 

Biciclete Cube

Cube are mai multe biciclete pentru femei în gama de produse, modele ce poartă denumirea de WLS (Women Like Series). Modelul entry-level Acces WLS Comp a fost testat și de către echipa FreeRider. Poți citi testul aici. Modelul high-end păropus poartă denumirea de Acces GTC WLS și beneficiază de o echipare medie.

 

Biciclete Focus

Donna se numește gama de biciclete pentru femei de la Focus și este disponibilă în patru versiuni de echipare. Noi am ales modelul entry-level Donna HT 4.0 și modelul Donna HT 1.0, o bicicletă încadrată în clasa mid-level.

 

Biciclete Giant

Cel mai mare producător de biciclete din lume, are mai multe modele în gamă dedicate femeilor. Atât biciclete hardtail (cadru rigid) cât și cu suspensie. Din modelele oferite am ales Giant Revel 1 W și Giant Boulder W, ambele entry-level. Este un bun exemplu pentru o bicicletă cu un cadru de calitate, dar cu componente mai puțin performante, adică în general, ceea ce oferă un brand premium.

 

Biciclete Merida

Juliet are deja o tradiție în gama bicicletelor Merida, printre cunoscători numele având deja rezonanță. Modelul Juliet TFS 100-V este unul entry-level și deși modelul propus de noi, Juliet Lite 1200-D face parte din clasa mid-level, nu este cu mult mai ușor. Defapt, diferența este de doar 1,2 kg.

 

Biciclete Scott

Cu o denumire oarecum extravagantă pentru modelele Scott dedicate sexului frumos, Scott poate oferi atât biciclete ieftine cât și unele foarte scumpe. Exemplul este ilustrat în cazul de față: modelul Contessa 50 este un entry-level care costă doar 2.030 lei, pe când modelul de top Contessa Scale RC este oferit pentru nu mai puțin de 10.200 lei. Ce au în comun aceste două modele? Același brand și faptul că arată bine.

 

Biciclete Trek

Și Trek se numără printre producătorii cu o varietate de biciclete construite pentru femei. Astfel, putem regăsi în gama de biciclete modelul entry-level Trek 820 WSD cât și modelul Trek 6000 WSD. WSD? Woman Specific Design!

 

Concluzie

Biciclete de calitate poți găsi în oferta majorității producătorilor. O bicicletă cu echipare mai slabă va avea nevoie de mai multă grijă din partea ta, deoarece componentele pot ceda mai repede dacă sunt supuse unui stres mare. Dacă totuși o vei îngriji și nu o vei brusca, alternativele de sub 2.500 – 3.000 de lei nu sunt deloc rele.

Dacă vrei nu știi cum să alegi o bicicletă, te invităm să citești ghidul pentru alegerea unei biciclete.

Vezi Comentarii (11)
  • Salut! Fara suparare dar ati omis un brand cu biciclete de dama foarte bune si in acelasi timp si foarte frumoasa. Ma refer la Orbea. Modelel entry -level SUA pare OK iar modelul OCCAM DAMA este super.De aici si pretul. O zi buna!

  • Salut George! Din cate stiu eu in ” tara asta” singurul magazin ” fizic” care vinde ORBEA este LA BICLA LOCA din Bucuresti.

  • exista de ceva vreme un magazin online dedicat numai bicicletelor de dama, si-a luat sora mea si apoi si eu. Sunt cu totul diferite,dar superbe. Sper sa nu se considere reclama, se numeste chiar asa: biciclete-dama punct ro

  • De asemenea puteti include si brandul Kellys. Au cateva modele foarte atragatoare din punct de vedere al designului dar si al dotarilor.

  • Salut,
    imi spune si mie cineva ce magazin vinde bicicleta GIANT REVEL 1 W la pretul de 1530 de lei ,ca eu nu am gasit nicaieri acest pret …..

  • Preturile s-au mai schimbat de acum un an, ce-i drept. Am gasit la CoolBikeTeam Corratec Miss C la 2.150lei, redusa de la 2.550lei (model 2012). E super bicicleta, chiar ma bucur ca a primit 2.5* si in review-ul vostru. Am mai incercat Focus Donna si era mult sub Corratec, pretul ca aici. Si Scott Contessa 40, la 1900lei, mi-a placut si aceasta. Pentru un buget de ~2.000lei, clar as cumpara Corratec Miss C; e mai usoara, piese mai bune, ideala pentru femei.

  • va sugerez sa updatati articolul (nr fetelor interesate creste de la o zi la alta) si, poate, sa faceti cate un top 3 pe fiecare categorie de pret/dotari: 1000-1500, 1500-2000, etc

  • ar trebui totusi reactulizat sau re editat acest articol , ptr ca sunt destule persoane care va descopera mai tarziu si tousi info ar trebui sa fie mai la ”zi”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three + six =