Acum citesti
Cursuri biciclete MTB: calendar tabere MTB Skills and Boot Camp 2021

Ești interesat de cursuri de MTB sau de o școală de biciclete? Ai nimerit la fix!

La început o fost o dorinţă, apărută chiar la un concurs greu de MTB, din care s-a conturat o idee, au urmat apoi o discuţie dar şi un plan! Dorinţa a fost să ajut cicliştii amatori să meargă mai bine, ideea a fost ca acest lucru să se întâmple în cadrul unei tabere de mountain-bike, iar împreună cu FreeRider.ro am pus la punct un plan de acţiune. De atunci au trecut deja cinci ani, timp în care mai multe zeci de cicliste şi ciclişti au trecut prin „MTB Skills and Boot Camp”. Cu unii, am ajuns şi la Level II, o aventură cu o mare diferenţă de nivel şi peisaje pe măsură, ce poate fi considerată un adevărat „examen” la disciplina mountain-bike!

În 2020, programul taberelor de MTB continuă cu opt tabere care au ca loc de desfăşurare Câmpulung Muscel. Cui sunt destinate aceste tabere şi care este scopul lor? MTB Skills and Boot Camp este pentru tine dacă ai deja experienţă pe mountain-bike, ai participat la câteva concursuri sau ai câteva ture montane la activ şi îţi doreşti să înveţi într-un mediu fără stress competiţional ABC-ul pedalatului aşa cum este văzut el de către o persoană care a început la fel ca tine, dar care nu s-a mai putut opri din pedalat şi cumva e posibil să fii trecut de 100 de competiţii de MTB şi de şosea.

Dacă eşti în căutare de „credite”, Marc este antrenor personal certificat Level 1 şi 2, instructor indoor cycling Schwinn Cycling şi şi-a „şlefuit” pregătirea fizică cu certificări obţinute în TRX, antrenament funcţional si Procedos Training, metode de antrenament pe care le combina in pregatirea clientilor sai. In 2017 a devenit unul dintre primii trainer certificati Postural Alignment, click aici pentru detalii.  Aşadar, tot ceea ce vom facem pe bicicletă în cadrul taberei, este susţinut de informaţii din domeniul fitness-ului şi experienţă în competiţii. Există şi o colecţie de medalii de la aceste competiţii, dar pentru că pe medalii se poate aduna praful, mult mai important, câtă vreme nu suntem sportivi profesionişti este drumul de descoperire a propriei persoane practicând constant sportul.

Ce se „studiază” în tabăra de mountain-bike cu organizată de Freerider.ro şi Marc Sandu la Câmpulung Muscel?

Cele cinci sezoane de tabere mi-au permis să observ importanţa poziţiei pe bicicletă pentru o bună „prestaţie” în teren. Scopul taberei este ca tu să primeşti suficientă informaţie pentru a-ţi rescrie acele deprinderi care îţi scad din viteză şi eficienţă sau te pun în situaţii de risc. Înainte de a pleca în teren, vom discuta despre poziţia pe bicicleta, cum să schimbi corect vitezele şi cum să ajustezi ghidonul, pipa, tija de şa şi poziţionarea corectă a şeii.

Pe scurt, vom vedea cum se abordează o poziţie de atac pe bicicletă, vom face exerciţii de mobilitate şi de echilibru pe două roţi, vom învăţa să economisim energie, eliminând mişcările redundante,vom verifica dacă frânâm corect şi suntem  în măsură să controlăm bicicleta în situaţii neprevăzute. În acest scop, după amiaza zilei de vineri este dedicată exerciţiilor pe asfalt, cu jaloane, după îmbunătăţirea motricităţii pe bicicletă, urmând o primă incursiune pe un drum forestier.

Pentru că niciodată nu se poate spune că ştii să iei virajele suficient de bine, vom aborda de la zero această tehnică, împărţind-o în mai multe secvenţe, după care punem totul împreună.  La fel procedăm şi cu „pomparea”, tehnica ce ne permite un control integral al bicicletei şi ne face să câştigăm viteză. Vorbim deja despre ce se întâmplă în ziua de sâmbătă, care te va testa şi cu o urcare mai lungă şi mai solicitantă, cu o secţiune pur forestieră, în care există un mini-rockgarden, suficiente rădăcini dar şi zone de montagne-rousse ce se transformă în tot atâtea situaţii în care te vei fi ghidat(ă) pentru o abordare fluentă, distractivă şi sigură, fiind oferite explicaţii şi cum să îţi obişnuieşti mintea cu un plan B, replierea simplă şi sigură. Accentul nu va fi pus pe viteză ci din nou, repet, pe tehnică şi postură, având la dispoziţie şi o coborâre suficient de lungă şi de întortocheată pentru a înţelege şi aplica acest lucru.

Ziua de duminică este rezervată pentru câteva abilităţi pe care e bine ca fiecare mountainbiker/”mountainbikeriţă” să le posede: controlul unui drop, alături de simularea/realizarea unui bunny-hop sau, alternativ, dacă decidem că nivelul de risc e prea mare, depăşirea obstacolului într-o manieră à la ciclocross, viraje foarte strânse – switchbacks. Nu în ultimul rând, solicitările tehnice cresc în ultima zi de tabară, dar presiunea rămâne aceeaşi, adică zero, iar drumul de întoarcere în Câmpulung Muscel este ales în aşa fel încât să te recompenseze cu un peisaj spectaculos.

Alte lucruri pe care le mai poţi învăţa în tabără:

  • o rutină de încălzire dinamică, care îţi pregătesc corpul treptat pentru efort;
  • utilizarea unui foam roller, pentru tehnica de auto-masaj miofascial;
  • rutine de stretching post-antrenament;
  • noţiuni de bază privind construirea unui plan de antrenament şi nutriţie sportivă;
  • noțiuni de bază de mecanică de biciclete
  • alte noțiuni avansate pentru trasee dificile (enduro și downhill), la alegere, prezentate și puse în practică de Dragoș Mitroi, editor-in-chief FreeRider.ro
Alex, asistent special si mecanic extraordinar cauta trasee din ce in ce mai pretentioase, scop in care s-a dotat si cu un full…Cand te gandesti ca a inceput cu un trekking…

Cursanţi în chiar prima tabără în 2014, Alex şi Andreea vor îndeplini rolul de „asistenţi speciali”, asigurându-se că nimeni nu rămâne în urmă şi te vor încuraja şi îndruma la nevoie. După ce, alături de Andreea, a dovedit în ultimele sezoane că este posibil să evoluezi consistent  în materie de tehnică dar şi ca formă fizic, Alex este şi un priceput mecanic, domeniu în care Marc nu are nici o pretenţie de sfătuitor sau coach, dacă e să folosim limba lui Shakespeare… 🙂 Apoi, pump track-ul din curtea vilei în care se face cazarea a crescut în dimensiuni şi complexitate, alături de el apărând şi mai multe mici obstacole în care poţi să-ţi exersezi abilităţile tehnice. Cazarea se face în camere cu două paturi, atmosfera este liniştită şi intimă, există wireless, furtun şi ustensile pentru spălarea bicicletelor şi ne vom strădui să îţi facem şederea cât mai plăcută. Totuşi, un lucru nu putem face pentru tine, să urcăm în locul tău! Te vom pune însă în temă cu profilele celor trei zile, pentru a stabili dacă această tabără este potrivită sau nu nivelului şi aşteptărilor tale.

Cât costă? Prețul taberei, cu două nopți de cazare și mic dejun inclus este de 790 lei.

Câte locuri sunt disponibile? Din motive de coeziune a grupului și de calitate a actului didactic, numărul de locuri este limitat la 12.

Iată așadar programul taberelor MTB Skills and Boot Camp pentru 2021:

    • 16 -18 aprilie, Level 1
    • 28 – 30 mai, Base Level
    • 11-13 iunie, Level 1
    • 2-4 iulie, Base Level
    • 23-25 iulie, Level 1
    • 6-8 august, Level 2
    • 17-19 septembrie, Level 1
    • 8-10 octombrie, Level 1

Pentru înscrieri şi detalii suplimentare:

[email protected], 0745-083.191
www.marcsandu.ro

 Iată câteva păreri ale celor care au participat la MTB Skills and Boot Camp:

În primul rând pot spune că a fost un weekend perfect, petrecut în natură alături de oameni de calitate cu care am împărtășit aceeași pasiune. Sper doar să nu fi fost ultima data când ne întâlnim în această formulă. Impresia mea după tabăra de mountain bike de la Câmpulung Muscel este una foarte bună, expresia weekend perfect de mai sus fiind pe deplin adevărată. Consider că sfaturile și tehnicile învățate mă vor ajută mult pe viitor, rămâne doar să mai exersez la fiecare ieșire. Este fascinant cum câteva sfaturi și observații pertinente pot avea un impact major în stilul și în siguranță datului pe bicicletă. Încă din timpul taberei când exersăm toate tehnicile explicate cât și în timpul coborârilor am simțit un progres uriaș, o siguranță și o încredere sporită în toate situațiile întâlnite pe traseu. Organizarea a fost de asemenea exemplară, atât durata cât și configurația traseelor a fost perfectă. Cât despre locație nu mai e nimic de zis, zona este absolut superbă. Aș vrea să îți mulțumesc pentru răbdarea și implicarea de care ai dat dovadă pe parcursul celor 3 zile, ești foarte bun în ceea ce faci, un adevărat profesionist. Mulțumim! Mihai Soare, Constanţa

Dacă te pasionează ciclismul si vrei sa te bucuri de sportul ăsta asa cum trebuie, fa-ti un bine si învată-l! Marc este unul din puținii oameni de la noi care te pot îndruma, profesionist. Practica e sustinută de o bază teoretică solidă, in ce priveste antrenamentul si alimentatia specifică ciclismului. Marc îsi sustine cu podiumuri teoriile, nu trebuie să îl crezi pe cuvânt. Adauga la asta pedagogia bine stăpânită si umorul si ai o reteta de success! Trei zile de boot-camp MTB intr-o zonă foarte bine aleasă, Câmpulung, m-au convins să mă întorc şi la Level 2. Trasee bine gândite, cu dificultate variabilă, skill-drills, coborâri tehnice, urcări solicitante, toate îti vor pune un zâmbet larg pe fată, la final. Felicitari si multumiri, Marc si echipa! Gabriel Dumitru, Bucureşti

Mi-a plăcut foarte mult tabăra de mountain-bike, chiar dacă nu am reușit să fac toate mișcările corect , iar uneori nu am avut curajul necesar să efectuez anumite exerciții. Consider însă că mi-am însușit câteva teorii și practici, pe care le voi aplica de acum înainte și care îmi vor îmbunătăți mersul pe bicicletă. De asemenea, mi-am dat seamă că anumite lucruri le făceam greșit (ex: frânarea) , iar de unele nici nu știam (ex: pomparea). Toate sfaturile și tehnicile pe care mi le-ai povestit și demonstrat practic le voi pune încetul cu încetul în practică. Eu zic că mi-am atins obiectivele stabilite înainte de tabără. De exemplu, mă bucur că am putut să urc pe bicicletă, lucru pe care nu prea îl făceam înainte.  Mi-a plăcut că te-ai adaptat la stilul și experiență fiecăruia. Traseul a fost foarte frumos și bine ales (mai puțin torenții provocați de ploaie și șanțurile adânci, dar aici nu e vina ta ci a naturii:-) ).  Îți mulțumesc pentru experiență plăcută și poate ne revedem în viitor într-o altă tabără! Dragoş Zvincu, Bucureşti

Vezi Comentarii (4)
  • Salut,

    Sunt interesat sa particip la unul dintre cursurile mtb organizate de dumneavoastra, dar in acelasi timp ar vrea sa vina si sotia. Sa rezum in cateva cuvinte, sotia mea abia se tine pe bicicleta. Din ceea ce am citit in descrierea facut acestor tabere, nu cred ca ar putea sa participe si la trasee. Aveti posibilitatea sa invatati abc-ul pedalatului si depasirea fricii de a cadea cu bicicleta, asa cum este si cazul sotiei mele?

    Va multmesc.

  • salut, intr-adevar, analiza Dvs. este corecta, MTB Skills and Boot Camp este o tabara pentru persoane care stiu deja sa mearga pe bicicleta si au trecut de primele experiente pe off-road. Intrucat acest lucru difera de la persoana la persoana, pentru a ma asigura ca tabara este o experienta utila si placuta pentru fiecare participant(a), avem o discutie telefonica, dupa primul contact pe mail. Referitor la ABC-ul pedalatului, cel mai bine este sa ma contactati telefonic sau pe mail (datele sunt mai sus).

  • Salutare!
    Am participat la ultima editie din anul acesta a MTB Skils and Boot Camp si nu pot sa va spun decat ca mi-a placut foarte mult! Marc, Dragoș si Andrei își stiu foarte bine meseria. Se vede ca ceea ce fac este din pasiune. Chiar dacă esti un rider mai putin experimentat ei au grija sa te sfătuiască si sa iti răspundă la orice intrebare. Traseele sunt absolut superbe si cu grade de dificultate pe toate gusturile. Se merge pe premisa că no one is left behind asa ca nu are rost sa isi faca cineva griji ca nu ai skillul necesar.
    In concluzie va spun ca m-a ajutat cursul acesta, l-aș mai face o dată de placere si ca sa vad cat am mai progresat, astept si ediția a doua.
    Pe data viitoare!!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen + 11 =