Acum citesti
Andalucia Bike Race: O cursă încinsă în plină iarnă

Unul din cele mai mari neajunsuri ale oricărui iubitor de pedalat care locuiește în zonele cu climat temperat sau mai la nord de acestea îl reprezintă vremea. Capricioasă primăvara, decentă sau insuportabilă vară și la cheremul norocului toamna, aceasta are darul de a dejuca planurile legate de o tură, două sau chiar mai multe, ori poate chiar legate de competiții. Iar iarna, misiunea este cu atât mai dificilă. Dacă ar fi doar frigul ar mai merge. Dar gerul? Zloata? Gheața? Vântul tăios? Sau, pentru autohtoni, condițiile de drum, poate? Ce soluții viabile ar fi?

andalucia_bike_race_2014

Soluții sunt numeroase și depinde de tine la care vrei să apelezi. De exemplu, deși mai puțin vehiculate pe la noi, cursele din zonele mediteraneene (sau măcar mai calde) ale Europei ar fi o variantă. Andalucia Bike Race este printre cele mai importante curse de mountain bike pe etape de pe continentul nostru și, probabil, și mai importantă printre cele care au loc în lunile de iarnă.

andalucia_bike_race_2014_9

Cui îi este deschisă? În principiu tuturora care achită taxa de participare, fie aceștia profesioniști, amatori sau sportivi recreaționali. Categoriile oficiale de cursă sunt: UCI Elite Men, UCI Elite Women, Elite Men, Elite Women, Master 30, Master 40, Master 50 și Mixt. Primele două sunt rezervate profesioniștilor și în cadrul lor se acordă puncte UCI și premii în bani, în timp ce restul sunt rezervate amatorilor, nefiind premiate în bani sau puncte UCI. Așadar, la Andalucia Bike Race ai ocazia să îi vezi în acțiune pe „greii” mountainbiking-ului, cum ar fi Jose Hermida, Thomas Litscher, Hannes Genze, Alban Lakata sau Sally Bigham.

andalucia_bike_race_2014_1

Traseul prin superba provincie a Andaluziei pornește din orașul Jaen și se încheie la Cordoba, la finalul a 6 etape, și se desfășoară pe echipe, fiecare fiind formată din câte 2 membri. Etapele au în jur de 70 de kilometri fiecare, lungimea lor variind de la an la an în funcție de traseul ales de organizatori. Și, chiar dacă Spania ne duce cu gândul la plaje și sangria, relieful zonei este destul de solicitant, urcările din lanțurile muntoase ale provinciei punând mușchii la treabă.

andalucia_bike_race_2014_7

Andalucia Bike Race este un eveniment sub egida UCI, adică urmează regulamentul internațional al acestui for, fiind o cursă de cross-country marathon pe etape (XCS). În mod normal, este nevoie de o licență UCI emisă de către federația națională de ciclism a țării de unde provine participantul, dar fiind în același timp și un eveniment deschis amatorilor, este posibilă eliberarea unei licențe temporare de către RFEC (Federația Spaniolă de Ciclism) care permite participarea la această cursă.

andalucia_bike_race_2014_5

Organizarea unei astfel de curse nu este un lucru simplu. Cu peste 330 de echipe participante, deci peste 660 de participanți, traseele trebuie marcate la milimetru, zonele de alimentare aprovizionate temeinic, service-ul să funcționeze brici și așa mai departe. De fapt, organizatorii asigură o suită de servicii: transferul bagajelor de-a lungul etapelor, pachet de înscriere, tricou de participant, cronomentrare cu cip, zone de alimentare în timpul cursei, asistență medicală, spălarea bicicletei, service-ul acesteia, depozitarea pe timp de noapte și alte câteva lucruri.

andalucia_bike_race_2014_8

Și totuși cât costă să participi la Andalucia Bike Race? Taxa de înscriere este de 390 de euro/participant până la 1 decembrie și de 530 de euro/participant din 2 decembrie până în 10 ianuarie, când se închid înscrierile. Dacă cele 400 de locuri disponibile sunt ocupate mai devreme, atunci înscrierile se închid în respectivul moment. Taxa respectivă include cele enumerate mai sus, participanții fiind nevoiți să își asigure ei cazarea, transportul și alte cele necesare, lucru posibil și prin intermediul agenției puse la dispoziție de organizatori.

Ediția din 2014 a competiției va avea loc între 23 și 28 februarie, informații utile fiind diposnibile pe site-ul oficial.

andalucia_bike_race_2014_4

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × one =