Acum citesti
Anvelope de Trekking în 2011


Oferta producătorilor de anvelope pentru pasionații de Trekking sau Cicloturism este acum mai consistentă ca niciodată. Adevărații globetrotteri au suficiente modele din care pot alege pentru acest sezon, inclusiv anvelope cu ținte pentru zăpadă sau gheață. Cei mai cunoscuți producători de anvelope care au deja astfel de modele incluse în gamă sunt Continental, Schwalbe, Michelin și Hutchinson.



Care sunt criteriile în funcție de care alegem o anevlopă pentru Trekking?


În primul rând, trebuie să beneficieze de o protecție crescută împotriva unei eventuale pene de cauciuc. Este un criteriu foarte important, deoarece în călătoriile de mii de kilometri trebuie să ai un set de anvelope pe care te poți baza în orice condiții.


Al doilea criteriu se referă la durbailitatea anvelopei. Unii producători oferă aceste date, specificând o durată aproximativă de viață a anvelopei. Cu cât mai durabilă, cu atât mai bine, deoarece nu va fi necesar să le înlocuiești prea des dar nici nu se vor toci foarte repede, atragând după sine riscul de a te alege cu o pană de cauciuc.


Ultimul criteriu important care ar trebui să conteze la achiziționarea unei anvelope pentru Trekking este profilul carcasei. Orienetează-te către un model care oferă o aderanță bună atât pe uscat cât și pe teren umed. Sau dacă abordezi trasee de macadam sau cu noroi, asigură-te că profilul corespunde cu terenul pe care urmează să pedalezi.


Cel mai puțin important criteriu este prețul anvelopei. Fiind vorba de distanțe foarte mari ce urmează a fi parcurse, prețul ar trebui să reprezinte ultimul compromis pe care-l faci. Sau pur și simplu, ignoră-l și alege calitatea.


Dar să vedem în continuare care sunt ofertele producătorilor renumiți de anvelope.


Anvelope de trekking Continental


Conti are una dintre cele mai largi game de anvelope dedicate bicicletelor de trekking. Poți găsi practic un model pentru orice utilizare: șosea, viteză, off-road sau iarnă cu ținte.


Pentru traseele care implică doar șosea, poți achiziționa modelul Top Contact. Oferă protecție bună împotriva penei de cauciuc și este disponibil în 6 formate, printre care unul și pentru biciclete cu roți de 26 de inci.


Cel mai ușor model din gama Top Contact este oferit în dimensiunea 32-622 și cântărește 460 de grame! O valoare foarte bună pentru acest segment. La polul opus se află modelul în formatul 26 x 1.9 cu o greutate de 800 de grame.



Dacă vrei să parcurgi trasee de macadam ai la dispoziție două modele de la Conti. Primul este TravelContact care oferă o greutate excelentă de 580 de grame în formatul 700 x 37C. Dacă-l achiziționezi în versiunea pliabilă, acesta va adăuga doar 515 grame pe fiecare roată a bicicletei tale.



Al doilea model dedicat off-road-ului lejer se numește CountryPlus. Acesta va oferi o aderență foarte bună pe trasee de pădure sau pe câmp. De asemenea este proiectat astfel încât să depășească cu ușurință obiecte precum pietre de dimensiuni mai mare care se pot găsi accidental pe traseu.


Greutatea oscilează între 900 și 1.000 de grame, așadar este destul de greu. Disponibil în 5 formate distincte însă nicio versiune pliabilă.



Pentru aventurierii anotimpului rece există la Continental anvelopa Nordic Spike. O poți achiziționa cu 120 sau 240 de ținte metalice, greutatea acesteia nedepășind 900 de grame. Este disponibilă doar în dimensiunea 28 x 1.6 (42-622).



Anvelope de trekking Schwalbe


Producătorul german Schwalbe oferă trei anvelope pentru trekking în 2011, printre care un model complet nou dezvoltat. Se numește Silento și poate fi utilizat atât pentru biciclete de trekking cât și pentru cele de oraș.


În general preferă călătoriile lungi pe asfalt și este oferit în patru dimensiuni : 26 x 1.75 și 28 x 1.4, 1.6 sau 1.75. Cel mai ușor dintre acestea este cel îngust 28 x 1.4 cântărind 560 de grame. Oferă o protecție bună împotriva penei de cauciuc.



Pentru potecile de pădure, câmp sau macadam ai la dispoziție modelul Land Cruiser. Scopul utilizării poate fi ușor dedus din denumire, oferă o aderență bună atât pe umed cât și pe uscat și este oferit în nu mai puțin de 15 variante!


Patru variante pentru roți de 24 de inci, patru variante pentru roțile de 26 de inci și șapte variante pentru roțile bicicletelor de trekking, de 28 inci. Cea mai ușoară versiune este oferită în formatul 700x35C, cântărește 615 grame și oferă suficientă protecție împotriva penei de cauciuc. cea mai grea versiune este și cea mai groasă (28 x 1.75) ți pune pe cântar 860 de grame.



Schwalbe nu a uitat nici de cei care pedalează pe distanțe lungi iarna. Aceștia au la dispoziție modelul Marathon Winter, în două grosimi diferite pentru bicicletele de trekking : 28 x 1.35 sau 1.60.


Greutatea variază între 910 și 950 de grame, nereușind astfel să devanseze concurența de la Continental.



Anvelope de trekking Michelin


Producătorul francez a început anul trecut o ofensivă serioasă în categoria Mounatinbike-urilor. Dar și anvelopele de trekking s-au bucurat de atenția Michelin la nivel de detaliu și performanță.


Acesta oferă doar două modele pentru bicicletele de trekking: Pilot Tracker și Transworld Sprint.


Modelul Pilot Tracker este dedicat în general plimbărilor pe asfalt, beneficiază de trei ranforsări la nivelul carcasei și oferă o protecție bună împotriva penei de cauciuc. A fost gândit pentru o exploatare intensă iar primele urme de tocire n-ar trebui să apară prea repede. Este disponibil în versiunea 700x35c și cântărește 940 de grame.



Michelin Transworld Sprint este o anvelopă mai performantă, oferind protecție excelentă, dar și durabilitate crescută, totul la o greutate de doar 640 de grame în formatul 700x35c. Promite de asemenea o aderență bună și pe drumurile de pădure sau pe cele de  macadam.



Anvelope de trekking Hutchinson


Hutchinson este alături de Michelin, unul dintre cei mai cunoscuți fabricanți de anvelope din Franța. Pentru bicicletele de trekking însă au un singur model disponibil în gamă: Globe-Trotter disponibil în două formate. În dimensiunea 700 x 32 acesta cântărește doar 540 de grame, iar în dimensiunea 700 x 32, 620 de grame.


Aderența, durabilitatea și protecția împotriva penei de cauciuc se situează conform producătorului, la cote maxime. Nu este indicată utilizarea acestui model pe trasee off-road.



Concluzii


Toți cei patru producători oferă produse calitative, care vor face față fără probleme călătoriilor lungi. Fie că abordezi doar șoseaua sau trasee de offroad, ai un overview complet al pieței de anvelope pentru biciclete de Trekking.


Deși toate anvelopele calitative pentru trekking sunt gândite pentru a oferi protecție bună împotriva penei de cauciuc, este bine să ai asupra ta întotdeauna două sau trei camere. Dacă roata ta este dotată cu cheiță cu quick release îți va fi chiar mai ușor să înlocuiești camera.


Pentru anvelope care se schimbă foarte facil, alege versiunile pe kevlar ale modelelor prezentate mai sus.



Vezi Comentarii (5)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 − 4 =