Acum citesti
Denumirile țevilor cadrului

Un cadru de bicicletă este compus din mai multe segmente. Țevi rotunde, eliptice sau hidroformate, denumirea acestora este aceeași, indiferent de scopul pentru care respectiva bicicletă a fost creată.

Mai jos, ai la dispoziție o imagine care prezintă denumirile acestor segmente, în engleză.

denumiri_tevi_cadru1

Traducerea termenilor:

Headtube: gâtul cadrului
Top Tube: țeava superioară a cadrului
DownTube: țeava inferioară a cadrului
Seat Tube: țeava șeii
Chainstay: segmentul inferior al triunghiului posterior al cadrului
Seatstay: segmentul superior al triunghiului posterior al cadrului
Dropouts: urechile cadrului

Câteva detalii despre unghiurile head- și seat tube-ului:

Unghiul head tube-ului influențează direcția bicicletei. Un unghi mai mare (70-71 grade) dictează o direcție mai agliă, mai nervoasă. Un unghi mai mic (67-69 grade) face ca direcția să fie mai lentă însă mai stabilă.

Unghiul seat tube-ului este responsabil pentru caracterul de cățărător al bicicletei. Cu cât este mai mare (73 grade sau mai mult), cu atât poziția pe bicicletă este mai bună pe porțiunile de urcări abrupte.

Lungimea top tube-ului denotă poziția mai compactă sau mai întinsă pe bicicletă. Un top tube mai lung înseamnă o poziție mai sportivă, mai alungită, pe bicicletă. Dacă lungimea este prea mare, poate fi corectată prin instalarea unei tije de ghidon mai scurte.

Lungimea chain stay-ului contribuie de asemenea la manevrabilitatea bicicletei. Un chain stay scurt, presupune o agilitate mai mare a bicicletei. De asemenea, aceasta permite ridicarea mai facilă a roții de față, atunci când tragi de ghidon. Un chain stay mai lung, asigură o stabilitate mai mare a bicicletei pe traseu, dar răpește din agilitate.

Păreri sau completări? Le așteptăm în rubrica de comentarii de mai jos.

Vezi Comentarii (7)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × two =