Acum citesti
Furci entry-level în 2016

Ghidul pentru furcile entry-level este necesar atunci când vrei să faci un upgrade de la o furcă mai puțin performantă sau atunci când urmează să achiziționezi o bicicletă nouă (pentru a vedea cum se încadrează respectiva bicicletă). Toate furcile entry-level sunt construite pentru a presta pe un teren nu foarte dificil, unele dintre ele, în special cele mai ieftine, având recomandare din partea producătorului pentru a fi folosite doar în oraș sau cel mult pe poteci de pădure. Cum probabil însă ai descoperit, aceste furci se pot descurca și într-o zonă montană, atât timp cât nu vei pedala pe trasee puternic denivelate. Și chiar dacă o vei face, vei observa performanțele nu tocmai grozave, deci controlul scăzut oferit. Desigur, există și riscul să o deteriorezi sau să o uzezi prematur (furca va căpăta joc sau nu va mai funcționa corespunzător). Ca regulă generală, majoritatea sunt dotate cu arcuri și câteva cu un cartuș de aer. Greutatea lor nu este foarte mică, iar prețul se încadrează între 30 și 280 de euro. Să vedem ce ne oferă producătorii în sezonul următor.

furci-entry-2016Mențiune: furcile de mai jos nu au fost testate în versiunea 2016, ci în versiuni ale anilor anteriori, prin urmare, este posibil ca din punct de vedere al performanțelor producătorul să fi făcut progrese la acest capitol.

RockShox XC 28 – rămâne modelul de bază al americanilor, performanțele sale nefiind convingătoare. Brațele superioare sunt subțiri, cu un diametru de 28mm. Nici greutatea acesteia nu este strălucită, însă este mai ușoară decât alți concurenți direct. Este disponibilă doar pentru roata de 26 de inch, iar prinderea este clasică, QR 9mm.

rock-shox-xc-28-2016Cursă: 80, 100 sau 120mm
Greutate: 2.472 grame
Preț: aproximativ 60 de euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: recreațional

Rock Shox XC 30 – lucrează ceva mai sensibil decât modelul XC28, este mai rigidă – brațele fiind de asemenea mai groase (30mm). Beneficiază de Lock-Out și oferă performanțe mulțumitoare pentru segmentul din care face parte. Greutate este mare, însă compensează cu faptul că este disponibilă și cu gât conic. Foarte întâlnită pe biciclete entry-level.

rock-shox-xc-30-2016Cursă: 100mm
Greutate: 2.460 grame
Preț: 109 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: recreațional, trasee ușoare de munte

Rock Shox 30 Gold TK – are cartuș Solo Air și este cea mai performantă din gama entry-level a celor de la RockShox. Oferă performanțe mulțumitoare chiar și pe trasee montane mai dificile, iar greutatea este atractivă, asemenea prețului. Brațele superioare au un diametru de 30mm și poate fi livrată și cu comandă pentru Lock-Out. Potrivită și pentru competiții.

rock-shox-30-gold-tk-2016Cursă: 100mm
Greutate: 1.842 grame
Preț: 279 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: Cross Country, trasee de munte

Suntour XCT – concurent direct pentru Rock Shox XC28, este mai grea și funcționează mai anost decât concurentul direct. Finisajele sunt acceptabile, însă funcționalitatea lasă mult de dorit. Poate fi livrată și cu Lock-out. Disponibilă pentru roată de 26 și 29 de inch. Lipsa performanțelor este compensată de prețul foarte mic, însă te sfătuim să te uiți la alte modele.

suntour-xct-2016Cursă: 100mm
Greutate: 2.750 grame
Preț: 30 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: recreațional

Suntour XCM – probabil cea mai răspândită furcă de pe piață, vine cu finisaje o idee mai bune pentru 2016. Brațele sunt de 30mm, prinderea pentru QR 9mm și poate fi achiziționată cu steerer (gât) de 1-1/8 inch. Din punct de vedere al performanțelor nu impresionează, însă reprezintă un plus de confort pe trasee denivelate comparând-o direct cu o furcă rigidă. Un plus de confort care nu strică.

suntour-xcm-2016Cursă: 100mm
Greutate: 2.650 grame
Preț: 50 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: recreațional, trasee ușoare de munte

Suntour XCR – alegerea ideală în cazul furcilor entry-level de la Suntour. Disponibil atât cu arc cât și pe aer, recomandăm varianta din urmă. Finisajele sunt în regulă, funcționalitatea acceptabilă, ba chiar bună raportată la prețul mic de achiziție. Disponibilă cu Lock-out, pentru roți de 27.5 și 29 de inch, cu steerer clasic sau conic. Grea.

suntour-xcr-2016Cursă: 100mm
Greutate: 2.361 grame
Preț: 139 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: trasee de munte

RST Gila – mult mai des întâlnită ca echipare standard pe biciclete entry-level, se pare că Gila a pierdut teren odată cu timpul. Nu a fost niciodată o furcă grozavă, iar fără întreținere aceasta ajungea să se blocheze. În noua varianta cei de la RST susțin că este un produs mai bun decât cel anterior. Brațele superioare au un diametru de 28mm, iar greutatea este mare pentru versiunea RL, dar acceptabilă pentru versiunea T. Mai scumpă decât concurenții direcți.

rst-gila-2016Cursă: 100mm
Greutate: între 2.140 și 2.500 grame
Preț: 64 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: recreațional

RST Blaze – mai performantă decât Gila și mai bine finisată, experiența noastră cu Blaze a fost una relativ plăcută. Nu este acea furcă sensibilă pe care o visezi, însă oferă performanțe mulțumitoare pentru preț, iar finisajele sale nu sunt deloc rele. Din păcate, cântărește extrem de mult (aproape 3 kg în versiunea RL).

rst-blaze-2016Cursă: 100mm
Greutate: între 2.510 și 2.820 grame
Preț: 94 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: recreațional, trasee ușoare de munte

Spinner Aeris – este posibil să nu fi auzit de Spinner, însă compania are un background interesant, fiind prezenți de ceva timp pe piață. Acum se află într-un moment când doresc să scoată capul din cutie, iar primul model cu care fac asta este Aeris 300, o furcă cu cartuș de aer, foarte decent finisată, pe care o avem deja la test (vom reveni deci cu concluziile). Greutatea este însă mare, mai ales pentru o furcă pe aer.

spinner-aerisCursă: 100mm
Greutate: între 2.350 grame
Preț: 160 euro (preț recomandat)
Utilizare: Cross Country, trasee montane

Manitou Match – un produs exotic pe piața locală, furcile Manitou nu sunt deloc rele, dacă alegi varianta corespunzătoare. Modelul de față este un entry-level cu performanțe acceptabile, însă cu o greutate mare. Se face remarcat prin arch-ul pe care-l poți în găsi în spatele și nu în fața furcii. Prețul este destul de mare pentru ceea ce oferă.

manitou-match-2016

Cursă: 100mm
Greutate: între 2.140 și 2.500 grame
Preț: 214 euro (discount aplicat de magazinele online)
Utilizare: recreațional

Cea mai ușoară: Rock Shox 30 Gold TK – 1.842 grame
Cea mai grea: RST Blaze – până la 2.800 grame
Cea mai ieftină: Suntour XCT – 30 euro
Cea mai scumpă:Rock Shox 30 Gold TK – 279 euro
Cel mai bun raport performanță/preț: Suntour XCR
Cea mai bună performanță: Rock Shox 30 Gold TK
Cea mai slabă performanță: Suntour XCT

Vezi Comentarii (7)
    • Singura furcă de la X-Fusion pe care am avut ocazia să pedalez a fost modelul Sweep, cu o cursă de 160mm. Impecabilă, din multe puncte de vedere. La acel moment, X-Fusion nu avea multe furci în gamă, prin urmare nu știu cum au evoluat (tind să cred că spre bine). Poate reușim să primim o furcă relevantă la test, din gama actuală.

  • salut,
    foarte util articolul dar am o intrebare la obiect
    pentru cineva care merge la concursuri de amatori XC atat pe plat cat si pe teren accidentat, ex: concursul cozia mtb, lupii dacilor de la campulung etc care ar fi cele mai bune variante de furca mid level care ar fi de folos ?
    din exemplul vostru cea mai scumpa furca entry este Rock Shox 30 Gold TK – 279 euro deci 1250 RON (adica nu tocmai ieftina)
    mersi mult

    • Salut, da, 30 Gold TK este cea mai bună opțiune dintre ele când vine vorba de trasee mai dificile. În acest segment, mai există o variantă de la Suntour, modelul Raidon, pe aer, aprox. 170 de euro. Nu pe același palier cu Rock Shox-ul, însă mai ieftină. Găsești review pe site pentru ambele în orice caz.

  • da, eram sigur ca Reba o sa fie printre cele recomandate 🙂
    mersi pentru sugestie si daca cumva aveti si o recomandare de magazin partener care are promo pentru Reba, v-as ramane foarte recunoscator !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × two =