Acum citesti
România cicloturistică online

Pauza de la agitația cotidiană a fost luată, bagajele făcute, iar gândul de a pribegi pe unde vezi cu ochii plutește în tine. Dar încotro o iei? Dacă ai o bicicletă în dotare pe-acasă și nu ți-e frică să o folosești, atunci te numeri printre cei norocoși, căci în materie de trasee velo ai de unde alege, de la simpla pădure de lângă orașul tău, până la șoselele din vecinătatea casei tale. Totuși, în caz că nu prea ai idei în acest sens, nu te descuraja, căci portalurile și site-urile cicloturistice românești sunt mai multe și mai bine documentate ca niciodată, după cum vei putea vedea în acest material.

main
O rută de poveste străbătută de cei la Cycling Romania

Firește, de când a pătruns fenomenul numit Internet în România au apărut blog-uri ale diverșilor pasionați de drumeții montane pe două roți care ofereau informațiile necesare în legătură cu turele făcute de ei, adesea și cu seturi de fotografii grăitoare. Mai nou însă, au apărut atât organizații care se ocupă de gestionarea potențialului diferitelor zone în materie de cicloturism (până la urmă, fiecare zonă deține acest potențial, doar trebuie cineva care să-l pună în valoare), cât și interes din partea unor direcții județene sau oficii de turism pentru această ocupație. Motivele pot fi multe, începând de la simpla dorință de implicare în fenomen, promovarea bogățiilor naturale și a unui stil de viață sănătos și mai respectuos față de mediul înconjurător, până la argumentul material, cicloturismul fiind o activitate care generează câteva zeci de miliarde de euro anual în Europa, conform ECF. În orice caz, există un interes crescând față de cicloturism și, rând pe rând, am fost martorii apariției diverselor site-uri cu informații mai mult sau mai puțin bine documentate, dar toate având ca scop cultivarea interesului vizavi de turismul pe bicicletă. În cele ce urmează am compilat site-urile de cicloturism despre care am scris de-a lungul vremii în revista noastră, în speranța că putem oferi o imagine cât mai cuprinzătoare a posibilităților în materie de drumeții velo.

Incontestabil că ar putea mai mult, însă Oficiul de Turism Maramureș a făcut niște primi pași spre informarea celor care vor să descopere zona cu ajutorul bicicletei. Pe site-ul oficial, în cadrul categoriei „Sugestii itinerarii” este menționat traseul care îi poartă pe drumeți prin Țara Lăpușului, în timp ce mai există o referire la variante de rute pentru pedalat în cadrul aceleași secțiuni.

lapus
Țara Lăpușului suprinsă de fotograful Cătălin Enache

Apropiat de Maramureș, atât ca distanță, cât și ca nume e județul Mureș, care nu duce lipsă de variante pentru pasionații de excursii. Editura Grai a cuprins câteva din traseele numai bune de străbătut cu bicicleta în lista de pe site-ul său, oferind și informații privind lungimea, diferența de nivel și obiectivele turistice.

Județul Sibiu poate o duce cel mai bine din punct de vedere al reprezentării cicloturistice în mediul virtual, dar având în vedere relieful de care dispune, precum și atracțiile turistice, începând de la orașul Sibiu și până la așezările și construcțiile săsești din județ, era o chestiune de timp până acestea urmau a fi valorificate corespunzător. Pentru itinerarii și facilități conexe se pot consulta următoarele site-uri:

Pe de altă parte, și Banatul se poate lăuda cu o arhivă impresionantă de ture pentru bicicletă. Portalul www.banatour.eu oferă o varietate mare de trasee turistice și informații specifice pentru acestea, inclusiv pentru cicloturiști, iar sub egida colecției Munții Noștri, editura Schubert&Franzke, a publicat atât în format electronic, cât și tipărit o serie de hărți cicloturistice, realiaate cu sprijinul Asociației Bike Attack

banat
Banatul în toată splendoare sa

Pedalatul prin Oltenia, sau cel puțin printr-o parte a acestei regiuni, nu va mai fi o chestiune rezervată cunoscătorilor sau de domeniul norocului căci de toamna trecută s-a pus pe picioare un site dedicat. Zona vizată de către portal este Oltenia de sub Munte, o zonă care se distinge printr-o foarte mare varietate și denistate de obiective turistice și cultural-istorice presărate printre dealurile și piscurile, pe văile, depresiunile și culmile de la poalele sudice ale Carpaților Meridionali, de la Olt spre Dunăre.

parcul
Parcul National Buila-Vanturarita din Oltenia de sub Munte

Pe site-ul oltenia-biking.ro se pot găsi o mulțime de informații, de la trasee de cicloturism și mountainbike, până la utile, competiții sportive sau liste cu atracțiile turistice și monumentele istorice. De asemenea, hărțile cu traseele pentru bicicletă se pot descărca și, pe măsură ce vor fi identificate, se vor adăuga noi rute.

Dobrogea – De aproape un an de zile au apărut câteva rute de cicloturism și în Munții Măcin, care pleacă din oraşul Măcin. În Parcul Național Munții Măcinului sunt marcate mai multe trasee de cicloturism de dificultate medie care unesc comunitățile învecinate parcului pe drumurile preexistente.

De asemenea, și Iașiul se află pe harta cicloturistică, grație eforturilor depuse de Asociația ProBikeAddiction, care dorește astfel să ofere o alternativă la plimbările prin parc cu bicicleta, alternative care să fie la îndemâna tuturor. Aceștia au adunat într-un ghid câteva propuneri în acest sens, ghidul putând fi descărcat de pe pagina oficială a Asociației.

Nu în ultimul rând, au apărut și organizații care se ocupă cu turele ghidate prin diferite zone, precum Carpat Bike sau Cycling Romania, unde poți beneficia de experiența și cunoștințele ghizilor, iar dacă dorești să îți alcătuiești propriul itinerariu, avem și un articol special cu câteva sugestii în acest sens. Călătorie plăcută!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve − 8 =